logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester kondensatorów elektrolitycznych

wicherowskyy 20 Paź 2017 20:05 12078 15
REKLAMA
  • Ostatnio szukałem jakiegoś testera kondensatorów ale uświadomiłem sobie że mogę zrobić to na Arduino Uno.
    Proszę o wyrozumiałość to mój 1 post.
    Zainspirowany tym projektem : Link
    Zmodyfikowałem trochę kod aby zamiast capacitance była pojemność.
    I na A0 dałem czarne gniazdo bananowe a na A2 dałem czerwone całość zamknąłem w obudowie i dodałem włącznik i diodę Led.
    Całość prezentuje się tak :Tester kondensatorów elektrolitycznychTester kondensatorów elektrolitycznych

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    wicherowskyy
    Poziom 8  
    wicherowskyy napisał 15 postów o ocenie 36. Mieszka w mieście Katowice. Jest z nami od 2017 roku.
  • REKLAMA
  • #2 16769021
    rufulus
    Poziom 11  
    Ocena: 45
    Witam.

Nie ulegaj przesadzonym komentarzom. Każda inicjatywa w dziedzinie elektronki / programowania jest słuszna.
    Programuj, konstruuj, rozwijaj się.
    Kupić gotowy sprzęt może każdy. Zbudować własny, tylko nieliczni.

Pozdrawiam.
  • #3 16769328
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 16769332
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    wicherowskyy napisał:
    Ostatnio szukałem jakiegoś testera kondensatorów ale uświadomiłem sobie że mogę zrobić to na Arduino Uno.

rufulus napisał:
    Nie ulegaj przesadzonym komentarzom. Każda inicjatywa w dziedzinie elektronki / programowania jest słuszna.

Więc jednak czegoś szukał. Co do przesady to tak jakby do sklepu 200m po bułkę jechać limuzyną. Przecież nie wykorzystał ani promila z możliwości Arduino - takie testery robi się na Atmegach i to już jest ze sporym zapasem możliwości.

Wyraźnie napisałem:
    marek216 napisał:
    No chyba że to projekt w ramach nauki Arduino.....
  • #5 16769372
    Mikroprocesorowiec
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    marek216 napisał:
    rzecież nie wykorzystał ani promila z możliwości Arduino - takie testery robi się na Atmegach i

A Arduino to nie AtMega? Owszem może byc to STM ale tu akurat jest to AVR.

Jak by jednak nie patrzeć, ten projekt to chłam. Zmiana jednego napisu? Przypominają mi się czasu Atari, C-64, ZX Spectrum, gdzie pierwsze programowanie to zmiana autora :-) ale o tyle trudniejsza, że robiono to na kodach wynikowych.
    Gdyby program był napisany od podstaw przez autora postu -ok, czegoś by sie autor nauczył. Gdyby parametry były zachwycające ale sa żenujące (10p...niecałe 4000uF) porównaniu do innych rozwiązań (choćby popularny tester RLC, półprzewodników. Toto cudo nawet ERS nie mierzy.
    Wymiary :-) Wygląda na poważny sprzęt, a w środku wiatr hula.

Ja by nie było, projekt kwalifikuje się na konkurs https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3381578.html. Na nagrode nie ma szans, ale ESP autor dostanie. Będzie to jakaś zachęta do bardziej ambitnych projektów.

Moderowany przez tmf:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Krytyczne uwagi można wyrażać w sposób cywilizowany. Prosze o tym pamiętać.

• REKLAMA
  • #6 16769670
    wicherowskyy
    Poziom 8  
    Ocena: 36
    goreckidiy napisał:
    Zjadłeś litere "n" w wyrazie "Pojemność" wyświetlaczu ;)
    Generalnie nie jestem zwolennikiem Arduino, a raczej jego przeciwnikiem, bo klejąc ze sobą gotowe moduły, nie można powiedzieć o nauce elektroniki, a jedynie logiki programowania.
    Tak czy owak plus dla Ciebie za chęci, i polecam byś w przyszłości zbudował coś zupełnie od podstaw.

Pozdrawiam.

Ty no serio nawet nie zwróciłem na to uwagi robiłem to trochę w pośpiechu i nie zauważyłem naprawie to i wyśle poprawione zdjęcia

Dodano po 3 [minuty]:

Cytat:

Więc jednak czegoś szukał. Co do przesady to tak jakby do sklepu 200m po bułkę jechać limuzyną. Przecież nie wykorzystał ani promila z możliwości Arduino - takie testery robi się na Atmegach i to już jest ze sporym zapasem możliwości.

Wykorzystałem arduino bo mogę i nie miałem innych mikrokontrolerów i co z tego że nie wykorzystuję w 100% arduino skoro sam pewnie nie wykorzystujesz w 100% swojego komputera pozdrawiam
  • #7 16769763
    konradxdx
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Wy nie potraficie na tym forum dyskutować bez krytyki arduino ? Jak się projekt nie podobał od razu trzeba było wyrzucić z forum. Wg. mnie jest to typowy projekt początkującego elektronika w tych czasach. I co z tego że na arduino będzie chciał wiedzieć więcej to się nauczy C i wstawi gołą atmegę a póki co działa ja też tak zaczynałem. Projekt jest może zbyt prosty żeby go wrzucać na te forum ale nie ma w nim nic złego.
  • #8 16769868
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Świetna inicjatywa na początek, dodaj opis, połączenia rozrysuj na schemacie, krótki komentarz i możesz poprosić admina aby przeniósł całość wtedy do konkursu. Zawsze to 200 pkt na elektrodzie, jak zaczynasz to może się przydać ;)

Leci pluski
    Pozdrawiam
  • #9 16769919
    Mikroprocesorowiec
    Poziom 12  
    icosie napisał:
    Świetna inicjatywa na początek, dodaj opis, połączenia rozrysuj na schemacie, krótki komentarz i możesz poprosić admina aby przeniósł całość wtedy do konkursu. Zawsze to 200 pkt na elektrodzie, jak zaczynasz to może się przydać ;)

200pkt i ESP. I ja to popieram. Wypowiedziałem się wczesniej na temat tego projektu, nie będę się wieć powtarzał, ale powinien wystartować w konkursie. Upominek zmotywuje do dalszych lepszych działań (też zaczynałem o "włamów"). A wypowiedzi "oszołomów", który nic nie pokazali. Cóz, trzeba je olewać. Tak jak porady księdza, co to najlepiej na aborcji i wychowaniu dzieci się zna.
  • #11 16770907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16771219
    Mikroprocesorowiec
    Poziom 12  
    Dopiero teraz przyjrzałem się foto urządzenia. Taśma izolacyjna, te wkręty. Można przecież przykleić plastikowe gwintowane słupki do płyty czołowej a do niej przykręcis LCD. Zobacz jak wyglądaja płyty czołowe u R-MIK. Akurat w generatorze to cos mu wymiary sie pomyliły bo widac ramke LCD :-) W sumie fajne obudowy mozna je ustawiać pod kątem https://www.tme.eu/pl/katalog/#search=obudowa...curacy&s_order=DESC&id_category=100623&page=1 ale ceny od 42 do prawie 110 zł netto.
  • #13 16771243
    wicherowskyy
    Poziom 8  
    Ocena: 36
    Mikroprocesorowiec napisał:
    Dopiero teraz przyjrzałem się foto urządzenia. Taśma izolacyjna, te wkręty. Można przecież przykleić plastikowe gwintowane słupki do płyty czołowej a do niej przykręcis LCD. Zobacz jak wyglądaja płyty czołowe u R-MIK. Akurat w generatorze to cos mu wymiary sie pomyliły bo widac ramke LCD :-) W sumie fajne obudowy mozna je ustawiać pod kątem https://www.tme.eu/pl/katalog/#search=obudowa...curacy&s_order=DESC&id_category=100623&page=1 ale ceny od 42 do prawie 110 zł netto.

Dzięki na pewno kupię w niedługim czasie coś do tego podobnego lub to
  • REKLAMA
  • #14 16771353
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    Wychodzi że w cenie obudowy z TME można kupić gotowy miernik do elektrolitów razem z obudową na Ali...
    Testuje on dodatkowo, diody, tranzystory, tranzystory MOSFET, cewki i całą masę elementów.
    Nie nalatujcie na kolegę, dobrze że się uczy, zrobił taki miernik, zrobi kiedyś lepszy, a cała dyskusja o Arduino staje się nudna...
    - czy płytka Arduino zaprogramowana w C to Arduino czy nie Arduino?
    - czy płytka Arduino zaprogramowana w Bascomie to Arduino czy nie Arduino?
    - czy własne urządzenie na własnej płytce oprogramowane w środowisku Arduino to Arduino czy nie Arduino?
    Gdyby kolega zrobił trzy identycznie działające mierniki, jeden oprogramowane w C, drugi w środowisku Arduino, trzeci w Bascomie i na wszystkich ustawił lock bity by nie można odczytać zawartości to kto podejmie się oceny który miernik jest który?
    Mamy jeszcze AVR Forth, AVR Pascal i język drabinkowy do PLC i jeszcze pewnie kilka innych wynalazków nie wspominając o Assemblerze.
    Dyskutujecie o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia, urządzenie ma działać sprawnie i poprawnie a to w czym pisany jest program.
    Kilka razy podawałem linki do filmu na Youtube na którym jest film z lotu dużego modelu motoszybowca który na obraz z kamery nakłada masę elementów pomiarowych, miedzy innymi GPS, czas, napięcia zasilania silnika, prąd silnika, obroty silnika, wysokość, variometr, sztuczny horyzont, wychyłomierz o ile nie pominąłem czegoś... Całość napisana w Bascomie działa niezawodnie, programista na co dzień zawodowo pisuje w C, ale stwierdził że szybciej i prościej będzie w Bascomie ( drobne wstawki w Assemblerze ze względu na prędkość podprogramu ). Niedługo dowiemy się że bez programowania strukturalnego i wskaźników nie da się pomrugać LEDem.
    Moja pralka ma jakiś super hiper procesor, nie jakąś byle jaką Atmegę, ramki na wyświetlacz ma ładnie wyfrezowane, tylko pod najniższym punktem bębna idą kabelki zasilane wprost z sieci, jak amortyzator bębna lekko zmarnieje to amplituda ruchów bębna jest większa niż odległość bębna od kabli. Cała konstrukcja sterownika wybucha ( fizycznie! ) choć pewnie została oprogramowana w C.
    Urządzenie ma być po pierwsze bezpieczne, po drugie spełniać założone funkcje a kompilator jest najmniej istotny.
    Pozdrawiam

Moderowany przez tmf:

Do wszystkich wypowiadających się w tym temacie i ogólnie działach DIY: prosze trzymać się tematów. Tu nie dyskutujemy o wyższości jednego nad drugim. Masz krytyczne uwagi - to świetnie, ale napisz je tak aby nie obrażać respondenta i uzasadnij swoje stanowisko. Pisane, że coś jest chłamem spowoduje lądowanie w koszu, a być może i ostrzeżenie/inne sankcje regulaminowe. Szanujmy się nawzajem.
    Przepraszam, że akurat wkleiłem tą tamkę w post kolegi, ale technicznie nie ma innej możliwości.

• #15 16818767
    Tazma
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    goreckidiy napisał:
    Generalnie nie jestem zwolennikiem Arduino, a raczej jego przeciwnikiem, bo klejąc ze sobą gotowe moduły, nie można powiedzieć o nauce elektroniki, a jedynie logiki programowania.

A czy krytycy arduino używają jakichkolwiek chipów lub procesorów ? to też gotowe "moduły", niech sobie zbudują sami z tranzystorów itd.
  • #16 16819755
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 693
    Tazma napisał:
    krytycy arduino używają jakichkolwiek chipów lub procesorów ? to też gotowe "moduły", niech sobie zbudują sami z tranzystorów itd.

A w którym miejscu jest tu krytyka Arduino?
    Krytyka jest, ale rozwiązania, ze wykorzystano Arduino, do czegoś, czego nie warto robić, koszt obudowy jest większy niż Adruino u chińczyka. Możliwości modułu nie są wykorzystane.
    Kod ściągnięty z netu i zamienione jedno słowo w kodzie. Itd...
    Generalnie, to jak spojrzeć obiektywnie, to możliwości AVRa, są nijakie do możliwości innych modułów na procesorach 32bitowych, Corexach etc. za cenę zbliżoną do Arduino.
    No, ale prawdą jest jak Pisza niektórzy, inicjatywa i chęci się liczą, a projekty będą coraz lepsze ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował projekt testera kondensatorów elektrolitycznych zbudowanego na platformie Arduino Uno, modyfikując kod, aby wyświetlał pojemność zamiast capacitance. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat użycia Arduino, z krytyką dotyczącą niewykorzystania pełnych możliwości platformy oraz sugestiami, aby autor spróbował stworzyć bardziej zaawansowane projekty. Niektórzy uczestnicy podkreślili, że projekt jest dobrym początkiem dla początkującego elektronika, a także zasugerowali, aby autor wziął udział w konkursie na forum. Wskazano również na możliwość zakupu gotowych testerów, które oferują szersze funkcje pomiarowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA