Witam.
Mam do Państwa krótkie pytanie:
Czym różni się przewód wyrównawczy od ochronnego?
Mam do Państwa krótkie pytanie:
Czym różni się przewód wyrównawczy od ochronnego?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCYRUS2 napisał:singular napisał:Czym różni się przewód wyrównawczy od ochronnego?
Proszę o sprecyzowane o co dokładnie chodzi.
marqqv napisał:Wilkipedia , trochę trudu można by sobie zadać .
singular napisał:I tak i nie. Może być uziemiony, może nie być uziemiony.Czy zatem przewód wyrównawczy jest nieuziemionym przewodem ochronnym ?
singular napisał:Za dużo oczekuje autor tematu.Proszę sobie wyobrazić, że przejrzałem już internet odnośnie tej kwestii. Zresztą, nie powinienem tego nawet komentować.
singular napisał:To też pytanie źle zadane.Czy zatem przewód wyrównawczy jest nieuziemionym przewodem ochronnym ?
Magic_moon napisał:Kolega to cytuje. Nie powinno się cytować wypowiedzi z błedami.
kSmuk napisał:Kolego, nie potrafisz logicznie myśleć.Przewód ochronny służy do zapewnienia warunku samoczynnego wyłączenia zasilania w urządzeniach wykonanych w pierwszej klasie ochronności.
Przewód wyrównawczy służy wyrównaniu potencjałów względem dwóch elementów przewodzących dostępnych.
BK_klp napisał:Wyrównawcze nie zawsze są uziemione.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nieuziemione_połączenia_wyrównawcze_miejscowe
CYRUS2 napisał:Piszesz do autora tematu.
Do suchego cytatu dołóż komentarz.
CYRUS2 napisał:Twój post ma zroozumieć autor - który w tym sie słabo orientuje.
CYRUS2 napisał:Post nie jest nie jest prezentacją twojej wiedzy.
CYRUS2 napisał:Ten cytat jest kiepski - bo na końcu tekstu jest dopiero przedmiot zagadnienia.
CYRUS2 napisał:Oczywista oczywistość.Połączenia wyrównawcze w ręku amatora przyniosą więcej szkody niż pożytku.
CYRUS2 napisał:Kolego, nie potrafisz logicznie myśleć.
Dla ciebie PE i połączenie wyrównawcze to jedno i to samo.
Dlaczego ?
Bo PE się podłącza do części metalowych dostępnych.
kSmuk napisał:To zdanie autor tematu zrozumie tak :Ale jak zwykle kolego, wolisz zrobić z człowieka idiotę, byle by tylko wyszło na Twoje.
singular napisał:Tym, że ,,wyrównuje w ochronie.Czym różni się przewód wyrównawczy od ochronnego?
telta napisał:Witam.pozwolę sobie dołączyć do postu następujące pytanie: instalację domową wykonał elektryk w latach 1980 -tych. Wszystkie bolce ochronne w gniazdach zostały przyłączone do przewodu zasilającego "0". Czy jest to prawidłowe działanie ?