Panowie dzieki za odpowiedzi, wychodzi na to ,że musze przeanalizować za i przeciw całkego pomysłu - próby przerobienia na 230, otóż:
sytuacja jest taka:
działka z domem jednorodzinnym i garaż do garażu od skrzynki mam 30 mb, także chyba jednak przezbroje garaż w 3 f.
kabel myslę nad 5x4 ? jednocześnie w garażu mam już zasilanie 5X2.5 z domu na osobnym esie na tym zasilaniu oświetlenie i drobne sprzęty typu ładowarki do akumulatorowych urządzeń, mała szlifierka, wiertarka, tokarka LD550 itp, nić nie chodzi na stałe cały czas jednocześnie, sam sobie dłubie...
no i nowy mieszkaniec garażu to właśnie frezarka zza Odry przyjechała Steinel SH4, z tym właśnie silnikiem, i powoli dochodze do wniosku że bede musiał uzbroić garaż w siłę, bo po pierwsze frezarka jest w oryginale jesli chodzi o wyposażenie i elektryke, ma też pome na chlodziwo też 3F, elektryka ma oryginalne łączenia, kable miedziane, bezpieczniki suche ładne siemensy, włączniki całe, styki z tego co obejrzałem czyste i "ładne" - nie popalone, sam silnik bardzo cicho chodzi (testy u niemca) łożyska zdrowe, jedynie proforma zmienie smarowanie, także chyba nie ma sensu szukać innego silnika i zamówić kabel i ułożyć skrzynkę i wio.
I tu pytanie do Kolegów, czy kabel 5x4 da radę dla takiego urządzenia? zasilanie z domu pozostanie bo poco mam wyrzucać juz wcześniej osobiście położony kabel (cała ta sytuacja to moj błąd bo do dziś ciągle załuje że odrazu nie pociągnąłem 3f do garażu - ale jak to się mówi skąpy płaci dwa razy"

))
Jaką skrzynkę zbudować na nowym zasilaniu 3f w garażu, wiem że wyłącznik główny mam mieć, esa 3f też wiem że zamontuje, ale czy warto osobno jakieś inne esy specjalnie dla maszyny stosować rozdzielać? Co z różnicówką czy potrzeba? jeśli przy maszynach będzie przecież tylko 4 żyły L1L2L3 i ochronny ? N będzie ewentualnie do oświetlenia na maszynie...
W przyszłości zaprosimy do stada w garażu większą tokarkę , coś wq rodzaju TUM 25b, lub inną podobną gabarytowo , silnikowo 2 Kw do 3 Kw, czy takie zasilanie wystarczy - osobny kabel 5x4? Frezować i toczyć nie będę jednocześnie oczywiście...
dziękuję za odpowiedzi Panowie..