logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduły GSM SIM800L z Allegro - jakość linii antenowej i zastosowanie w projekcie

Atlantis86 08 Lis 2017 08:35 3495 16
  • #1 16808792
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Na Allegro od jakiegoś czasu można kupić tanie płytki z modułem GSM SIM800L. Zazwyczaj montowane na czerwonym laminacie, charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i z tego co widzę, cieszą się sporym zainteresowaniem w środowisku użytkowników Arduino. A przynajmniej wskazuje na to niemała liczba tutoriali w Sieci. Obrazek na załączonym zdjęciu.

Moduły GSM SIM800L z Allegro - jakość linii antenowej i zastosowanie w projekcie

Pracuję obecne nad projektem pewnego urządzenia, które będzie potrzebowało łączności GSM. Głównie odbieranie SMS-ów i okazjonalnie GRPS - ten ostatni m.in. w celu synchronizacji czasu z NTP. Zastosowanie takiego modułu dość mocno uprościłoby mi projekt płytki.
    Jednak po obejrzeniu zdjęć pojawiły się pierwsze wątpliwości. Mianowicie linia antenowa nie wygląda na projektowaną zgodnie z zasadami sztuki. Ścieżka wije się obok innego pola lutowniczego, a sąsiednie pola masy znajdują się w dość bliskiej odległości i nie są połączone z ogólna masa po drugiej stronie płytki. W niczym nie przypomina to np. linii typu microstrip...

Czy pomimo tego moduł działa poprawnie i sprawdza się? Pytam, ponieważ natknąłem się na jedną informację o zakłócaniu własnej komunikacji UART przez transmisję GSM. Jednocześnie z tego co widzę moduły cieszą się dość sporym zainteresowaniem.

Ktoś miał może z nimi do czynienia i może podzielić się opinią?
  • #2 16808826
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 580
    A szukać tematów na elektrodzie próbował?
    Jest kilka tematów w których ludzie używali tych modułów (w tym ja).

Sprawdzają się całkiem dobrze. Trzeba tylko zadbać o dobre zasilanie.
  • #3 16808922
    czasnagli
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Atlantis86 napisał:
    Czy pomimo tego moduł działa poprawnie i sprawdza się?

Sim800l działa poprawnie, ale za ok. 4$ na aliexpress możesz kupić sim800c. Zobacz ile przydatnych pinów jest wyprowadzonych w sim800c. Posiada on także bluetooth.

• #4 16808947
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16809117
    simw
    Poziom 27  
    Ocena: 288
    niveasoft napisał:

Ta wiadomość diagnostyczna z SIM przychodzi przy stuprocentowym dobrym zasilaniu 4,0V więc poddaję to ku rozwadze.

Warto w swoim oprogramowaniu słuchać co moduł pisze.

Z tego co wyczytałem w literaturze bardzo częstą przyczyną problemów z modułami gsm jest zły projekt PCB i zasilania, o czym napisał również autor wątku. Moduł bierze stosunkowo sporo prądu w trybie działania i dlatego w dużym uproszczeniu - łatwo "generowane są szpile na zasilaniu". Tyle z literatury. Sam nie uruchamiałem jeszcze tych modułów, więc nie mogę tego potwierdzić.

Kolega niveasoft chyba sugeruje, że same moduły są trefne, skoro pisze o "stuprocentowym dobrym zasilaniu 4,0V", przynajmniej sam to tak odbieram, ale mogę się mylić.
    Proszę o rozwinięcie tej myśli. Płyta PCB pod ten moduł to własnoręczne wykonanie czy może jakiś "pająk"? Zasilanie było sprawdzane na oscyloskopie?
    Jestem bardzo ciekaw...
  • #6 16809211
    czareqpl
    Poziom 33  
    To ja dorzucę fragment mojego rozwiązania:

Fragment schematu:

Cewka w masie i zasilaniu odcina brzęczenia podczas transmisji danych/połączenia audio. W ten sposób zapewniłem cichą pracę dla toru audio.

Fragment PCB:

Pozdrawiam i życzę sukcesów.
  • #7 16809846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16810066
    czareqpl
    Poziom 33  
    R-MIK napisał:
    To chyba nie najlepszy pomysł.

Nie najlepszy ale skuteczny.
  • #9 16810095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16810178
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16810270
    czareqpl
    Poziom 33  
    R-MIK napisał:
    A może problem jest w projekcie PCB (masy)

Przydałaby się w takim razie jakaś porada jak poprowadzić płaszczyznę masy:
    Niebieskim kolorem zaznaczyłem położenie modułu SIM800L
    Czerwonym kolorem zaznaczyłem punk łączenia cewki z masą.
    Żółtym kolorem zaznaczone są ścieżki z sygnałem audio, który jest wrażliwy na brumienie od modułu GSM.
    W górnej lewej części znajduje się sekcja audio.

Doradzi coś Kolega?
  • #12 16810305
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1065
    Mam ten moduł, działa bardzo dobrze. Kupiłem go jednak z anteną PCB wpinaną do gniazda. To co mnie zdziwiło to dobrze działające audio - myślałem, że przy takiej mocy w antenie nieekranowane kable do mikrofonu i głośnika będą problemem. Tylko jedna rada - testy robiłem na płytce stykowej i nie chciało działać - okazało się, że styki w tej płytce mają za duży opór (Chińczycy zrobili je chyba ze stali). Ten układ naprawdę pobiera dużo prądu. Jeśli ktoś ma kłopoty ze stabilnością tego układu, to należy zacząć od kontroli zasilania (jego wydajności).
  • #13 16810456
    simw
    Poziom 27  
    Ocena: 288
    Maksymalny prąd dla takich modułów może wynosić nawet do 2A w czasie ok 0.5 ms. Zasilanie musi być tak skonstruowane, żeby napięcie zasilania nie spadło o więcej niż 300mV - dane dla modułu SIM800f (jeśli dobrze zapamiętałem model). Okazuje się, że kłopotem mogą być same thermopady przy pinach oraz inne cienki ścieżki na których przy 2A może dochodzić do zbyt dużych spadków napięcia - zresztą podobny efekt jest przy słabej jakości przewodów usb zasilających komórki czy nawet RPI
    Przy błędach w powyższych nawet podłączenie do wysokowydajnych źródeł jak akumulatory czy zasilacze laboratoryjne nie da żadnego pozytywnego efektu.
  • #14 16817437
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Między innymi właśnie z tego powodu nie używam thermal padów na swoich płytkach.
    I oczywiście mam zamiar umieścić co najmniej dwa odpowiednio duże kondensatory tantalowe przy pinie zasilania modułu.

Tak BTW czytałem, że skazane jest umieszczenie niewielkich kondensatorów filtrujących na liniach RX i TX modułu. Czy wskazane jest zastosowanie podobnego filtrowania także na drugim interfejsie UART (debug)? Co z innymi interfejsami komunikacyjnymi (SPI, USB itp.)?
  • #15 16817490
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 16818048
    Szaflik
    Poziom 20  
    Ocena: 332
    Czy na PCB został zaimplementowany przynajmniej "minimalny" filtr na liniach audio rekomendowany przez producenta ? (rysunek 30 z hardware design: "Speaker reference circuit") ? Na zdjęciu PCB wygląda jak by ścieżki audio wychodziły bezpośrednio z modułu.
  • #17 18479046
    neo_84
    Poziom 15  
    Ocena: 96
    O ile nie trzeba toru audio , wszystko wygląda dość łatwe. Niestety udało mi sie zrobić jedna płytkę na której naprawdę dobrze działał mikrofon . Ostatnio mi przyszły nowe płytki (inny kształt pcb) gotowe piękne nie termo transfer ale niestety porażka :( problem chyba jest z antena tak jak któryś kolega pisał nie wypromieniowuje mocy. Jeśli przytnę ręka miedzy antena a sima zakryje tak jakby płytkę zakłócenia ustępują oraz prąd spada

Podsumowanie tematu

✨ Moduł GSM SIM800L, dostępny na Allegro, cieszy się popularnością wśród użytkowników Arduino, jednak pojawiają się wątpliwości dotyczące jakości linii antenowej i projektowania PCB. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z zasilaniem, które mogą prowadzić do błędów w działaniu modułu, takich jak "OVERVOLTAGE PROTECT". Wskazują na konieczność zapewnienia stabilnego zasilania oraz odpowiedniego projektowania ścieżek masy, aby uniknąć zakłóceń. Niektórzy sugerują alternatywne modele, takie jak SIM800C, które oferują dodatkowe funkcje, jak Bluetooth. Wiele osób podkreśla znaczenie filtracji zasilania oraz zastosowania kondensatorów w celu poprawy stabilności działania modułu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA