logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce GTX 1050 - Komputer losowo się nie uruchamia po wymianie karty graficznej

lisek281 08 Lis 2017 18:38 1056 15
REKLAMA
  • #1 16809995
    lisek281
    Poziom 10  
    Witam podam może najpierw moja konfigurację
    Płyta główna GIGABYTE GA-F2A58M-S1
    Procesor AMD Athlon X4 860K 3700MHz
    Grafika Geforce gtx 1050 2GB
    Pamięć Ram 8 GB DDR 3 1600
    Zasilacz 500Wat Bandit power

kupiłem ostatnio kartę graficzną Geforce gtx 1050 2GB Asusa oczywiście Nową i pojawiły sie jakieś problemy z komputerem.
    Mianowicie komputer potrafi sie raz uruchomić a raz nie A dokładnie wygląda to tak Ze po włączeniu i pojawieniu sie Logo płyty głównej GIGABYTE zatrzymuje się w miejscu albo innym razem zaraz po tym Logo płyty zostaje tylko czarny ekran i migający kursor w lewym górnym rogu ekranu. Później znów tak po prostu losowo komputer normalnie sie uruchamia i Można normalnie pracować czy grac w gry. Dodam że na starej karcie graficznej jest wszystko w porządku. Próbowałem również z innym zasilaczem ale jest tak samo. Po odłączeniu dysku i napędu to samo.
    proszę o sugestie
  • REKLAMA
  • #2 16810107
    MiernikZKauflanda
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Sprawdź podłączenie przewodów do dysków twardych - taki migający kursor oznacza, że nie ma skąd wczytać systemu. Wg. mnie karta graficzna nie ma tutaj znaczenia.

Tak na marginesie - wymieniłbym zasilacz, bo z czarnej listy. Nie szkoda byłoby ci GTX-a stracić za 700zł przez niedołożenie 200zł do zasilacza?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html#postingbox
  • #3 16810144
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Wklej SMART dysku z programu CrystalDiskInfo(tylko rozsuń okno, aby widoczne były wszystkie parametry).
  • REKLAMA
  • #4 16810522
    lisek281
    Poziom 10  
    ok jutro to zrobie i wkleje Tylko pytanie dlaczego komputer zachowuje sie tez tak z odpietym dyskiem ??
  • #5 16810586
    daminek1234
    Poziom 25  
    No a jak ma się zachowywać? Nie ma dysku to i nie wczyta ci systemu, bo nie ma skąd. A z podpiętym ma problem z wczytaniem, bo prawdopodobnie jest uszkodzony i za którymś razem łapie. Możemy sobie na razie gdybać.
    Druga sprawa, tak jak kolega wyżej pisał, zmieniamy zasilacz na jakiś markowy.
  • REKLAMA
  • #6 16810614
    MiernikZKauflanda
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    daminek1234 napisał:
    No a jak ma się zachowywać? Nie ma dysku to i nie wczyta ci systemu, bo nie ma skąd. A z podpiętym ma problem z wczytaniem, bo prawdopodobnie jest uszkodzony i za którymś razem łapie. Możemy sobie na razie gdybać.
    Druga sprawa, tak jak kolega wyżej pisał, zmieniamy zasilacz na jakiś markowy.

Skoro raz działa bardzo dobrze a drugi raz w ogóle nie działa to może to być też wina przewodów (odpowiedniego włożenia wtyczek bądź samego przewodzenia; ja za naprawienie takiej "awarii" kiedyś zostałem okrzyknięty informatykiem roku :D). Wiele awarii to głównie takie błahe sprawy. Aczkolwiek SMART warto wykonać.

Geforce GTX 1050 - Komputer losowo się nie uruchamia po wymianie karty graficznej

Czasem bez dysku może takie coś wywalać (zależy od BIOSu).
  • #7 16812030
    lisek281
    Poziom 10  
    Wklejam SMART Geforce GTX 1050 - Komputer losowo się nie uruchamia po wymianie karty graficznej
    Zastanawia Mnie Typ transferu Czy mój dysk pracuje z prędkością SATA 1 Czy SATA 2 ??
  • #8 16812051
    daminek1234
    Poziom 25  
    Masz uszkodzone sektory oczekujące na naprawę. Remap dysku przy pomocy MHDD, ale nie wiem czy pomoże. Poza tym zanotowano kilka wstrząsów (parametr BF).
    Zgraj dla bezpieczeństwa ważne dane!
  • REKLAMA
  • #9 16812137
    lisek281
    Poziom 10  
    Ok Tak zrobię A co z tą prędkością ?
  • #10 16812152
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    lisek281 napisał:
    A co z tą prędkością ?

Dyski 5400RPM nigdy nie przekroczą transferu, który udostępnia SATA1.
  • #11 16812328
    lisek281
    Poziom 10  
    Czyli mój dysk pracuje z prędkością sata 1 ? Skoro płyta obsługuje sata 2
  • #12 16812353
    Kasek21
    Poziom 43  
    lisek281 napisał:
    Czyli mój dysk pracuje z prędkością sata 1 ? Skoro płyta obsługuje sata 2

To tak i nie :) żaden dysk HDD 5400 nie osiągnie granicy przesyłu SATA1; więc po co Ci transfer SATA2?

Z drugiej strony protokół transferu SATA2 udostępnia dodatkowe funkcje choć patrząc na wydajność to pomijalne rzeczy.

To nie problem czy dysk obsługuje SATA1 czy SATA2 - problem w dysku o prędkości obrotowej 5400RPM i do tego, że ma problemy z "kondycją".
  • #13 16813607
    lisek281
    Poziom 10  
    Czegoś tu nie rozumiem Skoro dyski O interfejsie sata 2 i 3 i obrotach 5400 nie przekraczają progu prędkości sata 1 ? Coś tu się chyba nie zgadza w twojej wypowiedzi
  • #14 16813631
    Kasek21
    Poziom 43  
    No bo nie przekraczają - czego nie rozumiesz?

Dyski 7200RPM (nowsze konstrukcje) osiągają max. 200MB/s. (choć to i tak chwilowo), a to nawet nie SATA2 i tylko 1/3 SATA3. Transfer SATA2/SATA3 osiągają TYLKO dyski SSD (i także nie wszystkie).
  • #15 16817971
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Dobry.
    Autorze, najpierw spróbuj podmienić zasilacz na coś mniej Bandyckiego (hehe, żarcik). Ewentualnie na szybko zmienić przewód sygnałowy dysku. Dodatkowo zmień wtyczkę zasilającą dysk na inną (jeśli są jakieś wolne). Sam spotkałem się z problemem gdzie tanie zasilacze miały tak kiepskiej jakości okablowanie, że potrafiło nie łączyć.

Inna sprawa to fakt, że dysk ma najlepszy okres za sobą. Zanim jeszcze zaczniesz szukać - pomyśl od razu o dysku SSD na system (120 GB wystarczy). Zobaczysz GIGANTYCZNY wzrost prędkości działania systemu.
    Co do prędkości dysku i ogólnie:
    Niestety branżę komputerową toczy choroba zwana "Pogoń za numerkami". Nie ważne, że dysk w życiu nie osiągnie prędkości magistrali danych. Na opakowaniu jest informacja że obsługuje interfejs SATA3. Tak samo z kartami graficznymi. "Graj w najnowsze tytuły na najwyższych detalach" A w ręku trzymasz taka kartę graficzną pokroju 1030. Owszem, takiego Tomb Raidera odpalisz na detalach Ultra, ale dobrze wiemy jak to się skończy. Swojego czasu można było kupić podejrzanie tanie karty graficzne wyposażone w 4 GB pamięci. Na pudełku widniało dumne 4096MB pamięci. Szkoda że była to pamięć DDR3 a nie DDR5 (co jest standardem). Dodatkowo procesor na takiej karcie był tak słaby, że w życiu nie udałoby się pracować wydajnie z taką ilością pamięci...
  • #16 16820749
    lisek281
    Poziom 10  
    Ok dziękuję Wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który losowo się nie uruchamia po wymianie karty graficznej na Geforce GTX 1050 2GB Asusa. Komputer czasami zatrzymuje się na logo płyty głównej GIGABYTE lub wyświetla czarny ekran z migającym kursorem. Problemy nie występują przy starej karcie graficznej. Użytkownik próbował zmienić zasilacz, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są kontrole podłączeń dysków twardych, wymiana zasilacza na markowy, a także sprawdzenie stanu dysku twardego, który wykazuje uszkodzone sektory. Użytkownik został również poinformowany o ograniczeniach prędkości transferu dysków HDD 5400RPM w kontekście interfejsów SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA