logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TL-MR3420 z modemem USB Orange - regularne rozłączanie internetu, mruganie na niebiesko

Thasa 03 Gru 2017 11:06 1125 6
REKLAMA
  • #1 16864685
    Thasa
    Poziom 7  
    Witam nie znam się zbyt na routerach ale posiadam TL-3420 do którego mam podłączony inny modem USB z kartą sim od Orange i na początku śmigało fajnie LTE bez żadnego problemu prędkość znośna itp itd. Ale od jakiegoś czasu następuje regularne rozłączanie się internetu dołączony modem usb po prostu zaczyna mrugać na niebiesko i traci połączenie. Nie mam pojęcia z czego te wynika poszperałem po innych forach i tam posty z 2012 roku że to przez jakieś "niedobory prądu" z USB? WTF? Wydawało mi się to mało wiarygodne no ale nie zaszkodzi zapytać tutaj :)
  • REKLAMA
  • #2 16864757
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    A jaki to modem ? Zestaw MR-3420 + modem LTE to słabiutkie rozwiązanie. Po pierwsze router ma słabe zasilanie modemu po USB, modemy LTE przy kiepskim sygnale pobierają duży prąd. po drugie to słaby router z małą ilością pamięci i słabym procesorem. Przy jednoczesnej pracy z po WiFi i obsłudze modemu LTE z duża prędkością resetuje modem i zrywa połączenie. Szczególnie z modemami w wersji zwykłej i na OFW. Trochę lepiej z HiLinkami i na alternatywnym FW MiFi od Cezarego. Na temat tego zestawu, napisałem mnóstwo tutaj i na innych forach.To nie jest rozwiązanie typu włącz i zapomnij. Zasilanie modemu wykonuje się za pomocą aktywnego HUBA USB 2A, zmienia FW na alternatywne i modem np. E3372 HiLink i jakoś to działa ale bez szału.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16866328
    Thasa
    Poziom 7  
    Czyli generalnie już lepiej antene kupić niż modem antenowy ? ;p a modem to jakiś Huawei E3372. I mam rozumieć że nic nie da się z tym zrobić moim modemem oprócz roztrzaskania młotkiem i pożegnania się ze stówką? A i jak drogi musiał by być ten rozdzielacz w granicach 100 zł wystarczy ?
  • #4 16866365
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    A po co niszczyć modem E3372? On odpowiada za połączenie LTE/3G i z tym nie ma problemów. To MR-3420 ma problemy z zasilaniem i obsługa modemów. Zasilanie poprawiamy aktywnym HUBEM USB . Na oficjalnym FW ten router obsługuje E3372 wersja zwykła w trybie RAS, lepiej działa z HiLinkiem. Ale optymalna jest zmiana OFW na alternatywny soft od Cezarego http://eko.one.pl/?p=mifi Pobieramy i instalujemy soft w zależności od wersji routera, v1, v2 czy v3. A zapewnienie prawidłowych parametrów sygnału po wymuszeniu konkretnego pasma LTe na E3372 za pomocą anteny kierunkowej to podstawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16866372
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1936
    Przyjrzałbym się zasilaczowi, ewentualnie podmieniłbym na inny o tych samych parametrach (12V, minimum 1A). Możliwe, że kondensatory elektrolityczne w zasilaczu powysychały i napięcie jest niższe niż 12V, do tego bez filtracji.

Drugi ewentualny problem to wewnętrzna przetwornica 12V->5V w środku routera i również kondensatory elektrolityczne w jej obwodzie.
  • REKLAMA
  • #6 16867986
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    kris8888 napisał:
    Przyjrzałbym się zasilaczowi, ewentualnie podmieniłbym na inny o tych samych parametrach (12V, minimum 1A). Możliwe, że kondensatory elektrolityczne w zasilaczu powysychały i napięcie jest niższe niż 12V, do tego bez filtracji.

Drugi ewentualny problem to wewnętrzna przetwornica 12V->5V w środku routera i również kondensatory elektrolityczne w jej obwodzie

Kolega @kris8888 może mieć dużo racji z uwagi na to że wcześniej wszystko działało poprawnie. Niestety TP-linka MR3420 nie jest szybkim zbyt wydajnym urządzeniem ale czego możemy oczekiwać za te pieniądze.
  • #7 16869945
    Thasa
    Poziom 7  
    A więc czy według was powinieniem spróbować z tym aktywnym hubem najpierw ? I ile miałbym za taki rozdzielacz zapłacić żeby mieć pewność że nie jest to badziew

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z routerem TL-MR3420, który regularnie traci połączenie z internetem po podłączeniu modemu USB od Orange, co objawia się mruganiem niebieskiej diody. W odpowiedziach wskazano, że router ma ograniczone możliwości zasilania modemu przez USB, co może prowadzić do problemów z połączeniem, zwłaszcza przy słabym sygnale LTE. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie aktywnego HUB-a USB do poprawy zasilania oraz rozważenie zmiany oprogramowania routera na alternatywne, co może poprawić jego wydajność. Użytkownik rozważa również zakup anteny kierunkowej dla lepszego sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA