logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chevrolet Orlando 1.8 lpg - Kola zmiennych faz rozrządu

tomekmazepa 13 Gru 2017 20:12 4857 10
REKLAMA
  • #1 16888475
    tomekmazepa

Poziom 15  
    Ocena: 117
    Witam,
    Jak w temacie mam taki problem dzisiaj zmieniałem klientowi w Orlando Koła zmiennych faz rozrządu ustawione wszystko na znaki oraz włożone blokady.
    Zablokowany wał na znakach, zablokowane wałki liniałem oraz koła wałków narzędziem do blokowania kół.
    Ściągnąłem stare koła zamontowałem nowe ustawiłem na blokadzie do kół, zamontowałem pasek, pasek po założeniu na koła wałków, miał wyczuwalny luz na około 0,5 cm ciężko mi teraz opisać na starych kołach ten luz nie był wyczuwalny.
    Po wyjęciu blokad i obróceniu wałem o 720 stopni gdy pasek się naprężył nie włożę blokady między koła wałków rozrządu.
    I teraz moje pytanie:
    Czy po prostu na założonym pasku poluzować jeszcze raz koła ustawić z tyłu liniał i ustawić liniał z paskiem rozrządu.
    Czy zostawić tak jak fabryka przewidziała z tyłu liniał i z przodu blokady, z tym że wtedy wałek od strony napinacza muszę trochę podciągnąć.
    Koła jakie dostałem od klienta są firmy Febi polecane w sklepie.

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeżeli coś pomieszałem
    Konto firmowe:
    Mobilny Serwis Samochodowy Tom-Car
    Brzostkow 22, Jarosław, 37-500
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16888703
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Przecież to koła zmiennych faz rozrządu one mają luz dopiero ciśnienie oleju je stabilizuje . Dajesz blokadę na wałki rozrządu (liniał od tyłu głowicy) zakładasz na wałki koła zmiennych faz i przykręcasz palcami śruby tych kół . Zakładasz blokady na koła , zakładasz pasek rozrządu , zwalniasz napinacz paska i dokręcasz koła odpowiednim momentem (oczywiście przytrzymujesz wałki kluczem ) no i tyle - musi być ok ...
  • REKLAMA
  • #5 16889830
    MikeC
    Poziom 32  
    A według kolegi te wariatory czym są przestawiane ???? widział kolega silnik z18xer lub a18xer ??? nie chodzi mi o to że luźno latają tylko że przestawiają kąt wałków w zależności od zaworów sterujących (oczywiście sterowane ciśnieniem oleju ) więc jak pompa oleju nie pracuje to wiadomo .......
  • REKLAMA
  • #6 16889915
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6611
    Przecież tam są sprężyny i dopiero ciśnienie oleju powoduje przestawienie wałka. Żaden luz.
  • REKLAMA
  • #8 16890750
    MikeC
    Poziom 32  
    Wiem wiem sprężyny tam są macie rację chodziło mi o to że koła nie są na sztywno połączone z wałkami i po ustawieniu faz rozrządu i pokręceniu o 360 wałem blokada do wałków już nie pasuje ( bo tak jest z wariatorami ) a temat zszedł nie w tym kierunku ... :)
  • #9 16890906
    tomekmazepa

Poziom 15  
    Witajcie,
    Napisze tak, po ustawieniu jeszcze raz wszystkiego od początku i po przekreceni walem jest tak: dol sie zgadza blokada na kolach wchodzi ale linial juz jest przestawiony.
    Zrobilem jeszcze tak na probe: wzialem szczelinomierz z jednej i drugiej strony linialu aby go troche posdniesc i mimo tego po dokreceniu kol wystarczy wyciagnac linial i walki sie rozchodza trzeba delikatnie pomoc sobie kluczem i przekrecic walek aby linial wszedl.
    Tak juz zostawilem i dalem sobie z tym spokoj.
    Teraz mam jeszcze jeden problem nie problem sciagalem dzisiaj miske gdyz ciekla, i w smoku znalazlem jeden dosc duzy kawalek opilka aluminium i teraz nie do konca wiem co z tym fantem zrobic na dzwonilem do klienta ale mi powiedzial zeby na razie zostawic jak jest jutro odpale silnik i zobaczymy co bedzie
    Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam Tomek
    Przepraszam za brak polskich liter ale posiadam ang windowsa i nie ma pl liter.
    Konto firmowe:
  • #10 16890943
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1289
    Cytat:
    pokręceniu o 360 wałem blokada do wałków już nie pasuje ( bo tak jest z wariatorami ) a temat zszedł nie w tym kierunku ... :)

To nie prawda. Nie dla tego nie można wsadzić ponownie blokad.
  • #11 16892978
    tomekmazepa

Poziom 15  
    Dziękuje wszystkim za podpowiedzi auto odpaliło od strzała więc coś w tym jest, że po wymianie kół i po kontrolnym zakładaniu blokad mogą nie pasować auto podłączyłem pod komputer wszystko ok zero błędów jeszcze raz wielkie dzięki.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z wymianą kół zmiennych faz rozrządu w modelu Chevrolet Orlando 1.8 LPG. Użytkownik opisał trudności z ustawieniem blokad po zamontowaniu nowych kół, które miały wyczuwalny luz po założeniu paska rozrządu. Odpowiedzi sugerowały, że luz jest normalny, ponieważ koła zmiennych faz rozrządu są stabilizowane ciśnieniem oleju. Użytkownicy podkreślili, że po dokręceniu kół może być problem z ponownym włożeniem blokady, co potwierdził autor, który po ponownym ustawieniu zauważył, że blokada pasuje, ale liniał jest przestawiony. Po wymianie kół silnik odpalił bez problemów, a diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA