logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?

LENIWIEC_PL 09 Sty 2018 15:36 3411 17
REKLAMA
  • #1 16947868
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam serdeczne.
    Otóż dzisiaj zgłębiając zakamarki pobliskiego złomowiska znalazłem 2 siłowniki koloru niebieskiego o skoku(czyli wysuwie) wynoszącym 70cm. Długość całkowita wysuniętych to 158cm lecz są dosyć cienkie.
    Mam do was pytanie jak, w jaki sposób można odróżnić siłowniki hydrauliczne od siłowników pneumatycznych? Czym one się różnią oprócz mocowań, wężów itp.? Ten na zdjęciach są to siłowniki pneumatyczne czy hydrauliczne? I ewentualnie od czego mogą pochodzić?

Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?
  • REKLAMA
  • #2 16948458
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16948480
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    gromleon napisał:
    Po złączach widzę że hydrauliczne ,nurnikowe, ale od czego nie wiem

A czy na pewno hydrauliczne? Po czym to poznajesz?
    Na złomie nie wyleciało z żadnego ani kapki oleju i to jest zastanawiające.
  • #4 16948564
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16948589
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    Budowa dość solidna i ciężka, więc skłaniał bym się ku hydrałlice.
  • REKLAMA
  • #7 16948649
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    kkknc napisał:
    Budowa dość solidna i ciężka, więc skłaniał bym się ku hydrałlice.

Obydwa siłowniki w stanie takim jak na zdjęciach ważą dokładnie 18,32 kG, ważone na złomie na wadze elektronicznej.
    Jeden był rozkręcany bo z tyłu brakuje 2 srubek i nypla (chyba M22), drugi ma delikatny nalot rdzawy po środku tłoczyska.
    Oczywiście najprawdopodobniej obydwa do regeneracji, sprawdzone pod sprężarką wydają się być szczelne. Niestety na złomie nie znalazłem żadnej maszyny koloru takiego jak siłowniki a siłowniki te leżały obok siebie przyrzucone kawałkiem karoserii od cieniaska a obok nich przewody hydrauliczne długości 1m pogniecione, poprzełamywane.
    Może od posuwu jakiegoś stołu tokarskiego czy przyczepy do quada? Ciezko powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #8 16948675
    kkknc
    Poziom 43  
    O czego pewnie nikt nie zgadnie mogły być od jakiejś maszyny rolniczej. Pneumatyczne mają cienkie ścianki. W końcu ta użytkowo stosuje się do 10bar typowo mniej w hydrałlice masz typowo 150bar.
  • #10 16948795
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16948884
    kkknc
    Poziom 43  
    Z ciśnienia masz siłę. Z grubości ścianek policzysz wytrzymałość. Więc się da policzyć.
  • #12 16949013
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1424
    Siłownik wykonywał pracę chowając tłoczysko , wysuwał się bez obciążenia inaczej tak cienki pręt by się pogiął.
    Dwa siłowniki i np łańcuch mogłyby obracać dźwignię dużego zaworu .
  • #13 16949907
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Witam panowie ponownie.
    Dzisiaj mając chwilkę wolnego czasu rozebrałem dokładnie siłowniki i pomierzyłem wszystko co się dało. Oto wyniki:
    Grubość tłoka z uszczelnieniami - 30mm
    Grubość tłoczyska(tego pręta) - 16mm
    Grubość cylindra na zewnątrz - 40mm
    Max rozsunięty siłownik - 158cm (mierzone bez nypli)
    Max schowany siłownik - 88cm (mierzone bez nypli)
    A więc skok siłownika wychodzi mi 70cm.
    Korzystając z internetowego kalkulatora siły siłownika hydraulicznego to przy ciśnieniu 150 bar wychodzi mi siła w kierunku wysuwania 1081kG oraz siła w kierunku chowania tłoczyska 774kG a więc siłownik wykonywał raczej małą pracę. Nie wykluczone, że siłownik był zasilany powietrzem ponieważ po rozebraniu na uszczelkach tłoka był nalot lodu i ani kropelki oleju. Uszczelnienia wyglądają raczej dosyć dobrze. Na uszach górnych jest bardzo nieczytelny napis tak jak na zdjęciu. Po przetarciu szczotką drucianą widać oznaczenie 4 - 1579 lub 4-1570 (ciezko rozczytać), jeszcze przed śrubą (przed tym napisem) na samej krawędzi jest 2t lub 2l lub 21(nieczytelne).
    Kilka zdjęć:
    Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?Siłownik z urządzenia - Pneumatyczny czy hydrauliczny? Od czego ten siłownik?
  • REKLAMA
  • #14 16950228
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 16950368
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    gromleon napisał:
    Hydrauliczny. A powiedz mi chcesz je do czegoś wykorzystać ? Czy tak po prostu je zgarnoles ze złomu.

Znalazłem je na złomie więc je wziąłem bez celu (zapłaciłem 30zł za obydwa), lecz skoro są hydrauliczne to idealnie nadawały by się do tura w małym traktorku samie :-)
    sewo.k napisał:
    To żaden nurnik tylko siłownik dwustronnego działania z uszczelniaczami typu U a króćce jeśli się nie mylę to pewnie 22x1,5.

M22x1,5 mają nyple na wyjściach. Siłownik ma wewnętrzne M16 x 1,5. Nyple są redukcyjne.
  • #17 16950390
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    LENIWIEC_PL napisał:
    Znalazłem je na złomie więc je wziąłem bez celu(zapłaciłem 30zł za obydwa) lecz skoro są hydrauliczne to idealnie nadawały by się do tura w małym traktorku samie

Raczej się nie nadają. Przypuszczam że oryginalnie sterowały jakimiś klapami lub innymi elementami które nie potrzebują dużej siły a dużego skoku.
    Do tura o udźwigu 100 kg może by się nadawały.
  • #18 16950660
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł dwa niebieskie siłowniki o skoku 70 cm i długości 158 cm, zastanawiając się, czy są to siłowniki pneumatyczne czy hydrauliczne. W dyskusji podano różne metody identyfikacji, takie jak analiza złącz, budowy oraz siły potrzebnej do wysunięcia tłoka. Większość uczestników skłaniała się ku hydraulice, wskazując na solidną konstrukcję i grubość ścianek. Użytkownik rozebrał siłowniki, mierząc ich wymiary, co potwierdziło, że mogą być hydrauliczne, ale zauważył również nalot lodu na uszczelkach, co sugerowało możliwość zasilania powietrzem. Ostatecznie, siłowniki mogą pochodzić z maszyn rolniczych lub innych urządzeń wymagających dużego skoku, ale niekoniecznie dużej siły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA