logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór Internetu do domu: Orange stacjonarny/LTE czy Plus LTE?

alik321 12 Sty 2018 13:30 2505 10
REKLAMA
  • #1 16954723
    alik321
    Poziom 6  
    Ocena: 31
    Witam, nie orientuje się w temacie, a mianowicie jaki internet do domu byłby lepszy ten z Plusa LTE czy z Orange stacjonarny albo LTE?

Teraz mam internet orange, neostrada, internet idzie kablem, max prędkość mam 14,2 Mb/s i płace ok 80 zł/msc
    Kończy mi się umowa i nie wiem czy lepiej przedłużyć umowę i zostać w tym orange, czy wybrać pierwszy raz inną sieć tj. plus?
    Czy internet w plusie jest nielimitowany np. 30GB?
    Bo teraz mam nielimitowany i mi w miarę nie przerywa, a jak to jest w plusie?
    Mam też smart tv, i który jest połączony kablem z routerem, a jak będzie w plusie to już nie będzie można korzystać ze smart tv?

Który będzie lepszy, czy ktoś się orientuje?
    Z góry dziękuje z pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 16954754
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 715
    Się można mocno zdziwić ile danych pobieramy w miesiącu.
    Zainstaluj na kompie program do monitorowania ściągniętych danych niech się uruchamia z komputerem za każdym razem i po tygodniu- dwóch sobie zobacz ile zużyłeś. Jeśli używasz neta w TV to za każdy obejrzany film też musisz coś naliczyć, powiedzmy z 600mB albo więcej.
    Generalnie zweryfikuj czy to łącze "bez limitu" 30GB danych to jest wystarczające bo moim zdaniem na domowy net to za mało. Przynajmniej dla mnie.
    Znajomi tez chcieli net LTE po przeprowadzce, ale zanim zamówili poradziłem im sprawdzić ile w ogóle pobierają jeszcze w starym mieszkaniu. I okazało się, że albo zmiana przyzwyczajeń, albo prawdziwy ten bez limitu a nie z lejkami, albo stacjonarny. Dzieciaki youtubem wyssaią wszystko do dna :)
    Najpierw policzy ile Ci potrzeba jeżeli będzie z limitem, dodaj coś na górkę i szukaj oferty. Albo zmień nawyki.
  • REKLAMA
  • #3 16954783
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    A jaka to lokalizacja, robiłeś jakieś testy LTE Plusa czy Orange u siebie? Internet bez limitu na LTE/3G z DL do 20/60Mb/s p posiada w ofercie jedynie T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 16954791
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    A czemu Plus? LTE to tylko T-Mobile z ofertą za 59 PLN.
  • REKLAMA
  • #5 16954803
    alik321
    Poziom 6  
    matek451 napisał:
    A jaka to lokalizacja, robiłeś jakieś testy LTE Plusa czy Orange u siebie? Internet bez limitu na LTE/3G z DL do 20/60Mb/s p posiada w ofercie jedynie T-mobile.

To jest test z komputera do którego podłączony jest router
    Załączniki:
    • Wybór Internetu do domu: Orange stacjonarny/LTE czy Plus LTE? orange.png (51.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16954807
    alik321
    Poziom 6  
    makosuu napisał:
    A czemu Plus? LTE to tylko T-Mobile z ofertą za 59 PLN.

W plusie w ofertach też LTE widziałem

Dodano po 1 [minuty]:

matek451 napisał:

to test z innego komptera
    Załączniki:
    • Wybór Internetu do domu: Orange stacjonarny/LTE czy Plus LTE? orange.png (39.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16954811
    makosuu
    alik321 napisał:

Tylko że LTE "bez limitu" w Plusie to oszustwo. Nie zablokują ci internetu ale działa tam FUP który tnie prędkość kiedy chce i jak chce. Poza tym Plus działa na ogół słabo, choć to zależy od lokalizacji. Modernizacja sieci praktycznie nie istnieje.

Tak BTW. pisząc że LTE to tylko T-Mobile to miałem na myśli że tylko to się obecnie liczy. Jeszcze Orange może ale drogo mają obecnie.
  • #8 16954813
    alik321
    Poziom 6  
    makosuu napisał:
    alik321 napisał:

Tylko że LTE "bez limitu" w Plusie to oszustwo. Nie zablokują ci internetu ale działa tam FUP który tnie prędkość kiedy chce i jak chce. Poza tym Plus działa na ogół słabo, choć to zależy od lokalizacji. Modernizacja sieci praktycznie nie istnieje.

Internet orange, z kablem jest lepszy od plusa?
  • #9 16954816
    makosuu
    alik321 napisał:

Wg. mnie zdecydowanie tak. Ale jego cena... wysoka. Jeśli myślisz o przesiadce na LTE to T-Mobile i trzeba zrobić testy w twojej lokalizacji.
  • #10 16954838
    alik321
    Poziom 6  
    makosuu napisał:
    alik321 napisał:

Wg. mnie zdecydowanie tak. Ale jego cena... wysoka. Jeśli myślisz o przesiadce na LTE to T-Mobile i trzeba zrobić testy w twojej lokalizacji.

Bo właśnie telefon mam w Plusie i internet w telefonie z LTE chodzi dobrze, a jak kiedyś używałem internetu z Orange na tel to bardzo słabo.
  • #11 16954841
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Ale najpierw to odpowiadać na zadane pytania i szanować ludzi, którzy starają się pomóc. Jaki jest sens wklejania speedtestów Neostrady, ja pytałem o miejscowość/ulicę i testy LTE w Plusie i LTE w Orange w tej lokalizacji. Kiedyś ,bardzo dobrze itp, itd to nie są konkretne odpowiedzi. Testy na telefonie wykonuje się za pomocą network cell info, pokazuje z nich screena z parametrami sygnalu, ECI, eNB BTS-a z którego korzystasz. do tego speedtest z godzin wieczornych. Lokalizacja pozwala zidentyfikować stacje bazowe i potencjalny zasięg operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zastanawia się nad wyborem internetu do domu, porównując ofertę Orange (stacjonarny i LTE) z ofertą Plus LTE. Obecnie korzysta z Neostrady od Orange z prędkością 14,2 Mb/s i płaci około 80 zł miesięcznie. Pojawiają się pytania dotyczące limitów danych w Plusie oraz wpływu na korzystanie ze smart TV. Użytkownicy wskazują, że oferta LTE w Plusie może być ograniczona przez FUP, co wpływa na prędkość po przekroczeniu limitu. Rekomendacje sugerują, że internet stacjonarny od Orange jest lepszy, ale droższy, a T-Mobile oferuje korzystne opcje LTE. Wskazano również na konieczność przeprowadzenia testów prędkości w lokalizacji użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA