logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Bravo II 2 2.0 164km trzymają hamulce, pompa po wymianie

komandso 25 Sty 2018 17:44 2319 7
REKLAMA
  • #1 16988126
    komandso
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam Fiata Bravo 2 z 2008 roku. Silnik 2.0 164 km. Auto miało wypadek, wszystko zostało wymienione wraz z pompą ABS. Problem polega na tym, że gdy wciska się pedał hamowania to klocki hamulcowe nie odbijają i trą ciągle o tarcze. Puszczają dopiero wtedy gdy otworze maskę i poluzuję przewód hamulcowy przy pompie. Co może być nie tak?? Mechanik (z którym prowadzę wojnę) mógł źle zaprogramować pompę? Proszę o poradę, włożyłem w ten samochód majątek, dlatego postanowiłem poszukać tutaj rady. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16988478
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1544
    A co z pompą hamulcową ? Wszystkie koła blokują ?
  • REKLAMA
  • #3 16988527
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    Spróbuj podpuścić na pompie hamulcowej. To wszystko wyjaśni.
  • REKLAMA
  • #4 17039740
    komandso
    Poziom 2  
    Przepraszam że nie odpisałem wcześniej ale byłem za granicą i zostawiłem auto. Tak wszystkie koła blokują równomiernie. Postanowiłem wymienić pompe abs na inną- efekt dalej jest ten sam. Zdemontowałem wszystkie zaciski hamulcowe i je sprawdziłem- są ok. Pompa vacum wydaje się być ok. Zostataje pompa hamulcowa, czy ona mogłaby dawać takie objawy? Czym mocniej podpompuje pedał hamulca tym koła trzymają mocniej. A gdy podpuszczę na przewodzie od pompy to słychać jak zaciski wracają do pożądanego efektu.

Dodano po 31 [minuty]:

Dodam że taki efekt jest zarówno na włączoonym silniku jaki i na wyłączonym. Wrażenie jest takie że cisnienie jest ciągle kumulowane i niema straty ciśnienia. Proszę o pomoc.
  • #5 17040008
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 749
    Kolego przyczyna twojego bólu jest prozaiczna - brak luzu na pedale hamulca , nie pozwala na cofnięcie sekcji pompy do końca i powrót płynu hamulcowego do zbiorniczka .
  • REKLAMA
  • #7 17040208
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 749
    Gdzieś przy pedale masz regulację luzu pedału , po zwolnieniu pedału musi mieć on trochę luzu .
  • #8 17040210
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6646
    Pedał musi się cofać i jeszcze minimalny ok.1mm luz musi być aby tlok pompy cofał sie do pozycji neutralnej i odslanial otworki pozwalając plynowi na cofnięcie się do zbiorniczka

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Fiat Bravo II z 2008 roku z silnikiem 2.0 o mocy 164 KM, który po wypadku ma problem z hamulcami. Klocki hamulcowe nie odbijają, co powoduje ich ciągły kontakt z tarczami. Po wymianie pompy ABS i sprawdzeniu zacisków hamulcowych, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być źle zaprogramowana pompa lub brak luzu na pedale hamulca, co uniemożliwia cofnięcie tłoka pompy do pozycji neutralnej. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie regulacji luzu pedału hamulca oraz ewentualnych problemów z serwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA