logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebezpieczeństwo spawania kotła CO - poparzenie przez obrączkę

p.obelix 04 Lut 2018 22:09 20997 68
REKLAMA
  • #61 17023457
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    jalop napisał:

Nie używasz rękawiczek, czy nic nie dają? Ja ich nie cierpię
    Wymacaj i wykręć górną śrubę rozrusznika w 16-to zaworowych oplach ręką w rękawiczce.
  • REKLAMA
  • #62 17023478
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    robokop napisał:
    p.obelix napisał:

Wszystko w porządku najgorsze jest to że czasami pęka strup co przystwarza pewnego dyskomfortu
    Powinien być cały czas wilgotny - są różnego rodzaju ingrediencje typu maści czy żele które w tym pomagają.
    Uwierz - takie "urazy" jak Twój to mam praktycznie na co dzień.

Ja także miałem wiele mniejszych i większych oparzeń a także mechanicznych skaleczeń.
    I tu nie zgodzę się z Kolegą. Suchy strup bez obrzęku i ropienia to oznaka prawidłowego gojenia rany. Na tym etapie wszelkie maści i inne farmaceutyki są zbędne. Trzeba pozwolić ranie się zagoić i zabliźnić, jedynie chronić bandażem przed przypadkowym rozdrapaniem.
  • #63 17023482
    robokop
    Ocena: 6342
    jalop napisał:
    ie używasz rękawiczek, czy nic nie dają? Ja ich nie cierpię.

Jak przeszlifowałem kilkanaście metrów asfaltu swoim jestestwem, odzianym w klapki, t-shirt i spodnie jeansowe, to rękawiczki nic by mi ni pomogły. Prawą rękę miałem obdartą od nasady dłoni, do samego barku. O prawej nodze nie wspomnę. Dawno dawno temu, spawałem coś pod samochodem - oderwała się fajna kropla metalu i wpadła mi wprost do cholewki, luźno zasznurowanego wojskowego buta - też wrażenia niezapomniane.
  • REKLAMA
  • #64 17062615
    aszanga
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Podsyłam fotkę z przypuszczalnym wyjaśnieniem.
    Sytuację wyjaśniły by dokładniejsze fotki śruby na rękojeści, oraz drugiej strony obrączki.
    Zapalony łuk przy 120 A spowodował częściowe odparowanie obrączki.
    Dobrze że to się tylko tak skończyło.

Niebezpieczeństwo spawania kotła CO - poparzenie przez obrączkę
  • #65 17062751
    pgkr1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wyniku spawania przepływa prąd w przewodzie i w spawanym materiale a zwłaszcza w monecie dotknięcia elektrodą zaiskrzenie czyli powstaje impuls magnetyczny i indukuje napięcie w przewodnikach zamkniętych czyli zwartych takim przewodnikiem czyli cewką jest obrączka łańcuszek na czy bransoletka to są cewki zwarte a jeszcze złote Nie pomogła by i rękawiczka Winą jest zbyt mała odległość od pola magnetycznego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #67 17062824
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    kkas12 napisał:
    A smoków w tej bajce nie było?

Były. Ogniem zionęły i stąd oparzenia.
  • #68 17062857
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6381
    To była smoczyca widocznie i jadła ognistego Kebaba wcześniej.
  • #69 17063273
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1546
    Temat zamykamy. Wszystko już wiemy.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas naprawy kotła CO doszło do wypadku spawalniczego, w którym obrączka na palcu użytkownika spaliła się w wyniku zwarcia. Użytkownik nie nosił rękawiczek, co przyczyniło się do oparzenia. W dyskusji poruszono kwestie związane z bezpieczeństwem pracy (BHP) oraz możliwe przyczyny zwarcia, takie jak dotknięcie obudowy kotła przez obrączkę. Użytkownicy podkreślili znaczenie zdejmowania biżuterii podczas pracy z prądem oraz wskazali na ryzyko związane z noszeniem metalowych przedmiotów. Wspomniano również o podobnych incydentach, które miały miejsce w przeszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA