Witam . Chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o radę . Potrzebuję zmajstrować bezprzewodowy woltomierz . Ale wymagania co do woltomierza są dosyć specyficzne . Chcę zaznaczyć że nie ma to być żadna komercja ale po prostu pomoc warsztatowa. Woltomierz musi być umieszczony na tworniku prądnicy i mierzyć napięcie na uzwojeniu wzbudzenia. Twornik wiruje z prędkością 1500 obr/min . Prądnica to GCkF 256 (PAD20-3/400) . Pomyślałem aby użyć jakiegoś pic -a z adc (pic12f1822) plus jakiś moduł radiowy . Co do radia to to pomyślałem nad RFM73-D lub bluetooth HC-08 . Bluetooth zapewne był by lepszy gdyż mógł bym sobie dane odczytywać na smartfonie w terminalu. do RFM73-D potrzebuję druga stronę . w końcu jeszcze został ESP8266 z adc lub ESP + MCP3201 . Nie wiem jakiego napięcia się mam tam spodziewać , ale podejrzewam że 200V to maksimum. Czyli przetwornik wbudowany w pic-a powinien wystarczyć . Oczywiście cały woltomierz ma być jak najbardziej miniaturowy aby się go dało umieścić na wirującym tworniku wraz z zasilaniem . Oczywiście po przeciwnej stronie twornika odważnik o takiej samej masie . Choć podejrzewam że przy minutowym pomiarze i małej masie nic nie powinno się stać .