logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Re: Opel Astra H 2009r Z16XER gotuje się woda w układzie

maxiu99 29 Mar 2018 11:39 19746 19
REKLAMA
  • #1 17135379
    maxiu99
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam, mam problem z moją astrą otóż wymieniłem uszczelkę pod głowicą, pierścienie na tłokach, uszczelniacze zaworów, termostat. Teraz(nie sprawdzałem wcześniej gdyż mieszał się płyn z olejem) po odpaleniu silnika gotuje wodę, wąż za termostatem jest zimny (tak jakby sie nie otwierał termostat) a jest założony nowy(cała obudowa w raz z czujnikiem), dodam jeszcze że szczelność głowicy została sprawdzona i jest ok. tak więć co możę być przyczyna ?
  • REKLAMA
  • #2 17135422
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    No to sprawdzaj termostat i czy korek trzyma ciśnienie. W tym silniku normalna temperatura to 100-103 stopnie (na małym obciążeniu) , układ nie może być otwarty.
  • #3 17135568
    maxiu99
    Poziom 9  
    Ale termostat jest nowy więc jak go sprawdzić?, wodę zagotowało przy odkręconym korku. Dodam jeszcze że zanim kupiłem termostat zrobiłem taką próbę że wyciągnąłem całkiem termostat z układu i podpiąłem wiatrak żeby chłodził cały czas i wtedy było ok, wody nie gotowało.
  • #4 17135672
    tomek4
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Termostat do gara z wodą i zobacz czy się otwiera, tak jak mówisz, olej w układzie to wiadomo, co się dzieje, może przymuliło chłodnicę.
  • REKLAMA
  • #5 17135730
    maxiu99
    Poziom 9  
    Tylko że z tego co wyczytałem termostat w tym silniku otwiera się przy 105 stopniach, więc nie wiem czy w ten sposób go sprawdzę. Rozebrałem stary termostat i jest tam jakiś czujnik, taka jakby grzałka i idą do niej 2 malutkie przewody, może to ma jakiś związek z tym? może to jakąś elektronicznie go otwiera? sam już nie wiem, dodam jeszcze że w układzie jest wlana zwykła woda może przez to się gotować?
  • REKLAMA
  • #6 17135823
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 213
    Zakręć korek i wtedy sprawdź.Aczkolwiek bez wskaźnika temperatury w tym aucie to niełatwe 😊.
  • REKLAMA
  • #7 17135830
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    maxiu99 napisał:
    , dodam jeszcze że w układzie jest wlana zwykła woda może przez to się gotować?

hehe
    Na auto stać a 40zeta na płyn do chłodnic nie stać. ;)

Ma gaz przypadkiem?
  • #8 17135833
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Kiedyś takie auto miało zamienione 2 węże z tyłu silnika, efekt podobny.
  • #9 17136077
    maxiu99
    Poziom 9  
    Stać:), wodę zalałem tylko na próbe żeby sprawdzić czy nie wymiesza się z olejem znowu, ale już jest zalany płyn i efekt niestety ten sam:( tak ma gaz.
    Wąż za termostatem zimny tak jakby termostat sie nie otwierał a jest założony nowy...
    A o które węże chodzi? te od nagrzewnicy? czy te mniejsze?
  • #11 17136173
    maxiu99
    Poziom 9  
    Nie, nie odpowietrzałem reduktora ani układu bo myślałem że odpowietrza się sam, nie widziałem tam żadnych odpowietrzników, powiesz jak go odpowietrzyć?
  • #12 17136471
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    No trzeba rozkręcać obieg chłodzenia przy samym reduktorze - tam gdzie jest najwyżej. Zapomnij że sam się układ odpowietrza - odpowietrzyłby się gdyby reduktor był znacznie niżej niż zwykle jest montowany lub przy braku reduktora oczywiście.

Choć nie wiem czy to będzie miało wpływ bo obieg duży powinien chodzić tzn termostat powinien się otwierać. Ale nie zaszkodzi to sprawdzić.

Reduktor masz wpięty szeregowo czy równolegle? Bo przy równoległym nie powinien mieć wpływu zapowietrzony reduktor - choć w takim wypadku na gazie by ci nie chodził.
  • #13 17136511
    rs07
    Poziom 20  
    Ocena: 166
    Sam napisałeś że termostat otwiera się przy 105 st to jak ma nie gotować wody, na dodatek przy otwartym korku. Nalej płynu, płyn wrze chyba w 130 st. A ta grzałka jest włączana przez sterownik silnika w momentach dużego obciążenia silnika, aby zapewnić lepsze chłodzenie.
  • #14 17136553
    FaNtOmAs1990
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Woda wrze w temp. 100º a jak mówisz że auto pracuje w 105º to odpowiedź się sama nasuwa.
  • #15 17136635
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    rs07 napisał:
    A ta grzałka jest włączana przez sterownik silnika w momentach dużego obciążenia silnika, aby zapewnić lepsze chłodzenie.
    A to ciekawe.
    Termostat do sprawdzenia. To że nowy to nic nie znaczy. Być może zamulona chłodnica.Poza tym na krótkim ma grzać mimo zamkniętego termostatu.
  • #16 17138190
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    2 poważne błędy:
    1. nigdy, pod żadnym pozorem nie lać wody zamiast odpowiedniego płynu chłodzącego,
    2. nigdy, pod żadnym pozorem nie odkręcać korka przy rozgrzanym silniku, ani nie uruchamiać silnika bez zakręconego szczelnie korka.
    Poczytaj też o termostatach fazowych.
    https://autokult.pl/24875,termostaty-fazowe-po-co-komplikowac-proste-urzadzenie

FaNtOmAs1990 napisał:
    Woda wrze w temp. 100º

Tylko przy ciśnieniu 1013 hPa. Wysoko w górach potrafi i przy 80ºC wrzeć .
  • #17 17138285
    FaNtOmAs1990
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ociz napisał:
    Tylko przy ciśnieniu 1013 hPa.
    ociz napisał:
    Woda wrze w temp. 100º

Tylko przy ciśnieniu 1013 hPa. Wysoko w górach potrafi i przy 80ºC wrzeć .

Zgadza się:) woda w stanie ciekłym może mieć nawet 300ºC w odpowiednich warunkach i nie będzie wrzała:)
  • #18 17148058
    maxiu99
    Poziom 9  
    zakręciłem nowy korek i dalej gotuje została juz tylko pompa wody i chłodnica do sprawdzenia...
  • #19 21344961
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    Czy rozwiązano problem mam to samo
  • #20 21395217
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    w moim przypadku okazała się dziurka w przewodzie malutka i układ się zapowietrzał i sprawdz korek i czy chłodnica w lewym rogu jak stoisz do auta jest gorąca bo tam jest czujnik wiatraka.jak nie masz nie szczelności i przewody gorące to chłodnica zamulona albo termostat.

Dodano po 9 [minuty]:

Trzeba wyliminować lewe powietrze bo malutki wyciek jak u mnie może gotować wodę trzeba w pierw poszukać wycieków sprawdzić czy wiatrak się załącza w chłodnicy na dolnym rogu jest czujnik od wiatraka sprawdzić ręką czy chłodnica górą i dołem jest gorąca bo jak zimna dołem to zapowietrzona i wiatrak się nie włączy sprawdzić czy od termostatu i pąpy przewód gorący i dobrze odpowietrzyć nagrzać z 90 stopni i popuścić ciśnienie korkiem zbiorniczka ze 2 razy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się silnika w Oplu Astrze H z silnikiem Z16XER po wymianie uszczelki pod głowicą, pierścieni tłokowych, uszczelniaczy zaworów oraz termostatu. Po uruchomieniu silnika woda w układzie chłodzenia zaczyna wrzeć, a wąż za termostatem pozostaje zimny, co sugeruje, że termostat może się nie otwierać. Użytkownik sprawdził szczelność głowicy oraz wymienił płyn chłodzący na wodę w celu testowania. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia termostatu, odpowietrzenia układu chłodzenia, a także możliwości zablokowania chłodnicy. Użytkownik nie odpowietrzył reduktora gazu, co może wpływać na problem. Wskazano również na błędy w używaniu wody zamiast płynu chłodzącego oraz na ryzyko odkręcania korka przy rozgrzanym silniku. Ostatecznie użytkownik planuje sprawdzić pompę wody i chłodnicę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA