logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kabli drut-linka czy tak można?

piczowąs 01 Kwi 2018 16:16 27429 14
  • #1 17142591
    piczowąs
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam.
    W 20-letnim budynku mam wyprowadzone kable (przewody drut 2x1) na oświetlenie przy balkonach. Już tak musi zostać bo niestety nie ma opcji aby wyprowadzić nowe kable o większym przekroju.
    1) Jak mogę przedłużyć kable nad balkonami ponieważ narazie jest goła cegła ale będę robił elewacje budynku więc będzie szedł styropian a niektóre z wyprowadzonych kabli mogą być zbyt krótkie.
    2) Czy można łączyć przewód z drutem do przewodu z linką? (w jednym miejscu mam tak zrobione i nie wiem czy może tak pozostać)
    3) Czy można łączyć przewód drut 2x1 do przewodu drut 2x1,5?
    Proszę o pomoc..
  • #2 17142614
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    piczowąs napisał:
    W 20-letnim budynku mam wyprowadzone kable (przewody drut 2x1)

No to wielka lipa, Kolego.
    Wymóg osobnej (czyli trzeciej) żyły ochronnej jest starszy niż też budynek.
  • #3 17142693
    piczowąs
    Poziom 9  
    Przepraszam pomyłka 30-letnim domu. Chyba wtedy jeszcze takich wymogów nie było skoro jest taka instalacja? :)
    Są 4 miejsca w których wychodzą te kable 2x1 i o tyle co w dwóch miejscach kiedyś będą zastosowane 3x1,5 bo jest taka możliwość (piętro-nie wykończone) to w pozostałych dwóch miejscach nie ma opcji żeby takowe kable wyprowadzić.. no chyba że wyburzenie kawałka ściany i kucie tynku na całym parterze które oczywiście jest juz dawno wykończone i urządzone :)
    Więc tam gdzie mogę zastosować kable 3x1,5 to obiecuję że zastosuję ;)
    Chciałbym jeszcze uzyskać odpowiedź na pytania które zadałem.
    Z góry dziękuję :)
  • #4 17142716
    zbich70
    Poziom 43  
    piczowąs napisał:
    Przepraszam pomyłka 30-letnim domu.

Szybko chałupa postarzała się o dekadę.
    Normalne... :D
    A masz jakiś papier z ostatniego przeglądu 5-letniego?
  • #5 17142796
    piczowąs
    Poziom 9  
    Tak szybko się postarzał bo sprawdziłem specjalnie przy tej okazji datę kiedy dom został zbudowany, a nie ja go budowałem tylko się wprowadziłem tu dwa lata temu i nie stać mnie w tym momencie na przerabianie całej istniejącej istalacji elektrycznej tak aby spełniała dzisiejsze wymogi. Więc póki co tam gdzie można coś poprawić to jest i będzie poprawione, a tam gdzie nie można poprawić to będzie poprawione przy remoncie generalnym za kilka lat. I wtedy będzie wszystko cacy i przeglądy również będą..
    Tym czasem chciałbym zwyczajnie uzyskać odpowiedzi na pytania które zadałem .
  • #6 17143149
    zbich70
    Poziom 43  
    piczowąs napisał:
    1) Jak mogę przedłużyć kable nad balkonami ponieważ narazie jest goła cegła ale będę robił elewacje budynku więc będzie szedł styropian a niektóre z wyprowadzonych kabli mogą być zbyt krótkie.
    2) Czy można łączyć przewód z drutem do przewodu z linką? (w jednym miejscu mam tak zrobione i nie wiem czy może tak pozostać)
    Proszę o pomoc..

Możesz połączyć.
    Potrzebujesz praskę, tulejki i odpowiedni zestaw termokurczliwy.
    Do linki tulejki weź o rozmiar większe.
    Tylko linki nie "odchudzaj" wycinaniem drutów.

Acha, skoro tam są dwie żyły, to trzebaby sprawdzić czy ta druga żyła nadaje się w ogóle do ochrony - czy to w ogóle jest zero lub niewymiarowy PEN.
    Sprawdź też IPZ i warunek SWZ.
  • #7 17143660
    piczowąs
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo że uzyskałem w końcu po części odpowiedź na moje pytanie :)
    Proszę tylko aby nie znając konkretnych faktów nie spekulować o tym czy o tamtym, rozmawiajmy w taki sposób abym otrzymał konkretną odpowiedź na konkretne pytanie bez owijania w dodatkowe teorie spiskowe :) Dopiero po tym jak uzyskam odpowiedzi na moje pytania to możemy polemizować a dlaczego tak, a dlaczego to jest a tego nie ma, a co jest zbadane a co nie jest, a na co jest papier a na co nie ma, i w ogole po co ja się wypytuje skoro nie jestem kwalifikowanym elektrykiem.. Spokojnie, wszystko będzie wykonane w swoim czasie nie od razu Rzym zbudowano.
    Ja chcę tylko zaczerpnąć porady wykwalifikowanego elektryka np z forum elektroda.pl np w celu poznania innych rozwiązań może lepszych może gorszych niż te które ja planowałem wykonać.

Wracając do tematu..
    Dobrze więc już wiem że mogę połączyć drut z linką.
    I już jest połączone właśnie w taki sposób, że specjalna tulejka połączeniowa z osłonką termokurczliwą jest zacisnięta na drucie i na lince a dodatkowo na kablu jest jeszcze zgrzana rurka termokurczliwa z klejem.

Ale w końcu nie wiem czy można połączyć nowy kabel (drut) 3x1,5 do starego (drut) 2x1, czyli czy nowy kabel o większym przekroju można połączyć do istniejącego o mniejszym przekroju??? Inaczej mówiąc chcę z balkonu pociągnąć kabel 3x1,5 (3cia żyła na przyszłość czyli póki co wykorzystane 2x1,5) i połączyć do wewnątrz z kablem 2x1.
    Jeśli można to dobrze, jeśli nie koniecznie to dlaczego?

Sprawdzał tą instalację będzie już elektryk lecz dopiero po tym jak przedłużę kable.
  • #8 17144800
    zbich70
    Poziom 43  
    piczowąs napisał:

Sprawdzał tą instalację będzie już elektryk lecz dopiero po tym jak przedłużę kable.

Więc zapytaj go już teraz, jaki problem?
  • #9 17145219
    piczowąs
    Poziom 9  
    I znowu to samo... Widzę że ciężko się tu dowiedzieć o co kolwiek. Widocznie trafiłem na kogoś kto nie chcę udzielić odpowiedzi tylko zdenerwować człowieka który zadał 3 proste pytania i to w sekcji "elektryka dla każdego" a nie w sekcji dla elektryków. Ok no nic dziękuję i pozdrawiam.
  • #10 17145232
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5129
    piczowąs napisał:
    I już jest połączone właśnie w taki sposób, że specjalna tulejka połączeniowa z osłonką termokurczliwą jest zacisnięta na drucie i na lince a dodatkowo na kablu jest jeszcze zgrzana rurka termokurczliwa z klejem.
    Niekoniecznie - bardziej praktyczne jest to
    https://www.ceneo.pl/41470918
  • #11 17145297
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    piczowąs napisał:
    I znowu to samo... Widzę że ciężko się tu dowiedzieć o co kolwiek.

A czego chcesz się dowiedzieć po wstępnym oświadczeniu:
    Cytat:
    Już tak musi zostać bo niestety nie ma opcji

Więc nie próbuj zmusić normalnego elektryka, by zaakceptował dziadostwo.
  • #12 17146154
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    piczowąs napisał:
    W 20-letnim budynku mam wyprowadzone kable (przewody drut 2x1) na oświetlenie przy balkonach. Już tak musi zostać bo niestety nie ma opcji aby wyprowadzić nowe kable o większym przekroju.

Robisz "lipę" na własną odpowiedzialność.
    piczowąs napisał:

Tu odpowiedzi padły.
    piczowąs napisał:

Co do zasady? Nie. :-)
  • #13 17146609
    piczowąs
    Poziom 9  
    Ok dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • #14 17149383
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19445034
    ppawlicki
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kable o tym samym przekroju można z powodzeniem ze sobą łączyć, niezależnie czy linka, czy drut. Linke wówczas przed sprasowaniem w mufie powinno się skręcić. Generalnie te krótkie mufy z osłoną izolacji termokurczliwej się nie sprawdzą. Używałem takie mufy, i niestety nie mają dużej wytrzymałości mechanicznej. Są w sprzedaży dłuższe mufy miedziane. Druty wkłada się do niej na przestrzał, tzn aż na drugą stronę I zaciska. Niektórzy jeszcze lutują druty wewnątrz, cyną - nie mylić niskotemperaturowymi stopami. Na połączenie izolacja termokurczliwa i gotowe. Takie połączenie gwarantuje wytrzymałość mech - elektr.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące przedłużania kabli elektrycznych w 20-letnim budynku, w tym możliwość łączenia przewodów drutowych z linkami oraz różnymi przekrojami. Użytkownik zapytał o metody przedłużania kabli nad balkonami, łączenie przewodów drut 2x1 z linką oraz drut 2x1 z drutem 2x1,5. Odpowiedzi wskazują, że można łączyć różne typy przewodów, jednak zaleca się użycie odpowiednich tulejek i termokurczliwych osłon. Podkreślono również znaczenie sprawdzenia, czy przewody są odpowiednie do ochrony oraz konieczność przestrzegania norm elektrycznych. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami i technikami, takimi jak lutowanie i stosowanie muf miedzianych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA