logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nakaz ZE dot. wymiany zabezpieczenia zalicznikowego B20A - dlaczego?

markutek87 03 Kwi 2018 19:31 14691 124
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego operator sieci nakazuje wymianę zabezpieczenia zalicznikowego na B25A i czy mogę zamiast tego zastosować charakterystykę C albo usunąć to zabezpieczenie?

Operator nie powinien narzucać charakterystyki zabezpieczenia za licznikiem, jeśli jest to już część Twojej instalacji; może kontrolować stan techniczny tylko do miejsca dostarczania energii, a stary „nakaz” z 2009 r. najpewniej dotyczył wcześniejszego układu i po wykonaniu zaleceń stracił znaczenie [#17149246][#17431884] Jeśli w umowie masz 25 A, to przedlicznikowo liczy się przede wszystkim amperaż, a nie typ czy charakterystyka aparatu; za licznikiem w takim układzie może wystarczyć zwykły rozłącznik trójpolowy, o ile spełnisz aktualne wymagania operatora i pomiary instalacji [#17148749][#17150837][#17151112] Charakterystyka B różni się od C tylko członem zwarciowym: B ma próg ok. 5×In, a C ok. 10×In, więc nie jest to „ochrona linii przed rozruchem silnika”, tylko kwestia czasu zadziałania przy zwarciu i selektywności [#17148948][#17149246] Przy modernizacji najlepiej sprawdzić aktualne standardy swojego operatora dla układów pomiarowych i zrobić instalację zgodnie z nimi [#17151034]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 17146890
    markutek87
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Dobry wieczór wszystkim!
    Staliśmy się z żoną właścicielami gospodarstwa na wsi. Dom jednorodzinny murowany, domek drewniany "babciny", garaże obórki, etc...
    Przyłącze elektryczne od słupa (w granicach posesji) przebiega linią napowietrzną do starego domu drewnianego (tzw. babcinego), jak to często jest na wsiach. W domku w szafce elektrycznej znajduje się kolejno: zabezpieczenie przedlicznikowe (mowa o 3 fazach) C32A -> licznik -> zabezpieczenie zalicznikowe B20A -> no i dalej wyprowadzenia na dom itp (mało istotne).
    Otóż w "papierach" do domu od poprzedniego właściciela jest pismo od ZE, NAKAZUJĄCE wymianę zabezpieczenia zalicznikowego na B20A.
    Jest to oczywiście wymienione przez poprzednich właścicieli, jednak nie rozumiem roszczeń ZE w tej materii.
    Jakim prawem nakazują zmianę moich, wydaje się, zabezpieczeń?
    Zmiana charakterystyki, jak rozumiem ma na celu ochronę leciwej już linii przed zbyt dużymi nagłymi uderzeniami pobieranego prądu?
    Czy ZE nie powinien zrobić tego na swój koszt?
    Zabezpieczenie przedlicznikowe jest naturalnie zaplombowane, zalicznikowe już nie. Nie ukrywam, że chciałbym w miarę możliwości zmienić to zabezpieczenie zalicznikowe na charakterystykę C, która w przyszłości pozwoli mi uruchomić silnik (Przy zabezpieczeniu C mogę uruchomić większy silnik niż przy B bez drogich softstartów).
    Czy jestem w stanie coś ugrać na interwencji w ZE?
    Mogę wkleić do tematu potrzebne dokumenty jeśli to pomoże w ocenie sytuacji.
    Dziękuję i pozdrawiam!
  • #3 17146929
    markutek87
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Za zalicznikowym B20 jest przewód 3 fazowy biegnący do murowanego domu i skrzynki bezpiecznikowej już w drugim domu (no i rozdział już w niej na poszczególne obwody). Oprócz tego jednofazowy "eS" na odgałęzieniu którejś z faz C20A do KURNIKA!
  • #5 17146962
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    markutek87 napisał:
    NAKAZUJĄCE wymianę zabezpieczenia zalicznikowego na B20A
    Jakiego zabezpieczenia? Jakie było przed wymianą na B20A?
  • #6 17146964
    markutek87
    Poziom 10  
    Dokumenty do weekendu powinny być ;)
    Dziękuję za zainteresowanie!
    A co było przed tym B20A to niestety nie wiem i raczej nie ma szans że się dowiem...
  • #7 17147031
    vodiczka
    Poziom 43  
    markutek87 napisał:
    co było przed tym B20A to niestety nie wiem i raczej nie ma szans że się dowiem.
    To nie dowiesz się
    markutek87 napisał:
    Jakim prawem nakazują zmianę moich, wydaje się, zabezpieczeń?

Może tam też było 32A. :?: :D
  • #8 17147038
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Kolego, chodzi mi o to jaka jest moc przyłączeniowa, czyli jaką wartość ma mieć zabezpieczenie limitujące moc, bo może okazać się, że te B20 jest zbędne a na dodatek jest ogranicznikiem tworzącym wąskie gardło.
  • #9 17147065
    markutek87
    Poziom 10  
    kkas12 napisał:
    bo może okazać się, że te B20 jest zbędne a na dodatek jest ogranicznikiem tworzącym wąskie gardło.

Tak właśnie podejrzewam, bo skoro przed licznikiem jest C32, to za nim chyba powinno być już tylko "wyłanczanie" całego prądu w gospodarstwie, a nie kolejne zabezpieczenie. A nawet jeśli już to chyba C25...
    Z resztą nie wiem więc pytam ;)
    Wrzucę dokumenty jakie znajdę dające trochę światła na tę sprawę i będzie można dyskutować.
    Jeszcze raz dziękuję!
  • #10 17147076
    kkas12
    Poziom 43  
    Za licznikiem żadne zabezpieczenie nie będzie potrzebne jeśli w umowie masz 32A jako ogranicznik mocy.
    Wtedy za pomiarem wystarczy rozłącznik trójpolowy.
  • #11 17147903
    haneb
    Poziom 24  
    Ocena: 213
    kkas12 napisał:
    Za licznikiem żadne zabezpieczenie nie będzie potrzebne jeśli w umowie masz 32A jako ogranicznik mocy.
    Wtedy za pomiarem wystarczy rozłącznik trójpolowy.
    Na pewno? :D Jaki przekrój ma przewód za tym zabezpieczeniem B20 i czy jest taki sam do końca? Nie ma żadnych odgałęzień po drodze? Jak jest ułożony (w powietrzu, ziemi, styropianie, rurce)? Pytania do autora.
  • #12 17148018
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    haneb napisał:
    Na pewno? :D Jaki przekrój ma przewód za tym zabezpieczeniem B20 i czy jest taki sam do końca? .
    Napewno.
    Temat brzmi :
    Cytat:
    Nakaz zmiany zabezpieczenia zalicznikowego od ZE

ZE nie ingeruje w to co robi użytkownik instalacji.
  • #13 17148042
    vodiczka
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    ZE nie ingeruje w to co robi użytkownik instalacji.
    Niemniej autor tematu posiada pismo w którym ZE nakazuje zmianę zabezpieczenia a temat został założony nie 1 lecz 3 kwietnia.
    Czy autor może wkleić skan pisma o którym wspomina?
    markutek87 napisał:
    Otóż w "papierach" do domu od poprzedniego właściciela jest pismo od ZE, NAKAZUJĄCE wymianę zabezpieczenia zalicznikowego na B20A.
  • #14 17148327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 17148658
    markutek87
    Poziom 10  
    Wklejam zdjęcie umowy z ZE. Myślę, że jest to najważniejsza jego część.Nakaz ZE dot. wymiany zabezpieczenia zalicznikowego B20A - dlaczego?2018-04-04....30.55.jpg (1.29 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Moc umowna i przyłączeniowa 14kW
    Przy wartości zabezpieczenia przedlicznikowego 25A.
    Przy okazji przepraszam za pomyłkę, źle zapamiętałem oznaczenia zabezpieczeń, dziś sprawdziłem. Są to:
    Przedlicznikowe C25A (zgodnie z umową, chociaż nie ma na niej podanej charakterystyki)
    Zalicznikowe B25A (to wymuszone przez ZE, w zasadzie różnią się tylko charakterystyką)
    Nie wiem dlaczego ZE narzuca mi charakterystyki zabezpieczeń w moim domu, skoro to co za licznikiem i ich zaplombowanym C25 to już moja sprawa...
    Skan nakazu postaram się odnaleźć i przesłać.
    Nie wiem także czy to co jest za licznikiem i zabezpieczeniem założonym przez ZE w ogóle powinno interesować ZE? Mój dom, moje kable, moja sprawa. Mogę sobie chyba zamontować 100 żarówek 100W na przewodzie 1,5 mm2 i to że mi się instalacja spali to moja sprawa. ZE ma mi tylko dostarczyć do licznika 14 kW. Tak przynajmniej ja to rozumiem.
    Dziękuję i pozdrawiam!
  • #16 17148685
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Kolego, tutaj jest szerszy problem.
    Skoro w umowie jasno pisze, że masz 14 kW przydziałowej mocy dla zabezpieczenia 25 A, to jakim prawem zostajesz ograniczony do poboru prądu rzędu 20 A ?
    Albo wymuś na ZE zmianę mocy "przydziałowej" do tej mniejszej wartości, albo zlikwiduj to (20 A) zabezpieczenie.
    PS. Płacisz za 25 A, a możesz pobierać o stopień niżej. To jest oszustwo po prostu.
  • #17 17148688
    markutek87
    Poziom 10  
    Kolego elpapiotr, pomyliłem się co do wielkości zabezpieczeń. Są to:
    Przedlicznikowe C25A (zgodnie z umową, chociaż nie ma na niej podanej charakterystyki)
    Zalicznikowe B25A (to wymuszone przez ZE, w zasadzie różnią się tylko charakterystyką)
    Zostałem ograniczony tylko charakterystyką - z "C" na "B", amperaż zgodny z umową.
  • #18 17148698
    kkas12
    Poziom 43  
    To zabezpieczenie za licznikiem do niczego ci potrzebne nie jest.
    Gdyby to co przed licznikiem było wyłącznikiem selektywnym lub ogranicznikiem mocy (nie wiem czy można bez przeróbek) to wtedy jak najbardziej zabezpieczenie za licznikiem jest wskazane.
    Ale w takim stanie jak dziś to rozłącznik wystarczy bo selektywności zwarciowej i tak żadnej nie ma tak jak i przeciążeniowej.
  • #19 17148729
    markutek87
    Poziom 10  
    Czytałem trochę o charakterystykach zabezpieczeń i doszedłem do wniosku że charakterystyka "B" sporo mnie ogranicza jeśli w przyszłości chciałbym podłączyć do sieci np. mocniejszy silnik połączony w trójkąt.
    Obecnie tego nie planuję, mam silnik 3,2 kW ale z jego uruchomieniem nie powinienem mieć problemu. Jednak na przyszłość wolałbym mieć szersze pole do popisu, że się tak wyrażę, i jeśli nie ogranicza mnie prawo to chętnie bym sobie zdjął ten kaganiec.
    Instalacja na pewno będzie remontowana, więc chciałbym wiedzieć co mogę, a co nie (z prawnego punktu widzenia).
    Pozdrawiam!
  • #20 17148739
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Dlatego warto się dowiedzieć, co tam robi wyłącznik samoczynny zalicznikowy, i jaki jest powód jego istnienia.
    Bo jak na razie informacji na ten temat nie otrzymaliśmy.
  • Pomocny post
    #21 17148749
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Bez skanu tego nakazu temat kręci się w kółko. Tam powinna być informacja jaki aparat był wcześniej, jak i przyczyna jego wymiany.
    markutek87 napisał:
    Nie wiem także czy to co jest za licznikiem i zabezpieczeniem założonym przez ZE w ogóle powinno interesować ZE? Mój dom, moje kable, moja sprawa. Mogę sobie chyba zamontować 100 żarówek 100W na przewodzie 1,5 mm2 i to że mi się instalacja spali to moja sprawa.

Niezupełnie. Według przepisów prawa (i OWU) instalacja odbiorcy może być w kręgu zainteresowania ZE:
    Cytat:
    1. Odbiorca ma obowiązek:
    3) utrzymywania należącej do niego sieci lub wewnętrznej instalacji zasilającej i odbiorczej w należytym stanie technicznym, zgodnie z obowiązującymi przepisami,
    Cytat:
    1. Dystrybutor może wstrzymać dostarczanie energii elektrycznej, jeżeli w wyniku kontroli stwierdzi, że:
    1) instalacja znajdująca się u Odbiorcy stwarza bezpośrednie zagrożenie dla życia, zdrowia albo środowiska,
    .
    Czy te przepisy miały zastosowanie w omawianym przypadku trudno powiedzieć, ale twierdzenie "mój dom, moje kable, moja sprawa" nie jest do końca prawdziwe.

Po drugie z którego roku jest ów nakaz? Przepisy (również wewnętrzne ZE) a także zwyczaje w różnych rejonach ewoluowały, czasem również na korzyść klienta.

Skan to po pierwsze, przydałyby się też fotki rozdzielnicy.
    Po drugie to nalepiej zapytać u źródła, na forum możemy doradzić ale wróżyć nie potrafimy.
  • #22 17148763
    CYRUS2
    Poziom 43  
    markutek87 napisał:
    Zmiana charakterystyki, jak rozumiem ma na celu ochronę leciwej już linii przed zbyt dużymi nagłymi uderzeniami pobieranego prądu ?
    Poziom oceny sytuacji jest ......
    Radziłbym powstrzymać się z radami dla autora tematu.
  • #24 17148781
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CYRUS2 napisał:
    markutek87 napisał:
    Zmiana charakterystyki, jak rozumiem ma na celu ochronę leciwej już linii przed zbyt dużymi nagłymi uderzeniami pobieranego prądu ?

Taa, taa.
    Autor tutaj sam sobie "doradził", mnie do tego proszę nie mieszać !
  • #25 17148836
    CYRUS2
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    Autor tutaj sam sobie "doradził", mnie do tego proszę nie mieszać !
    To uwaga tylko ogólna.
  • #26 17148864
    markutek87
    Poziom 10  
    CYRUS2 napisał:
    markutek87 napisał:

Kolego CYRUS2, nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. Być może źle zrozumiałem ideę i zasadę działania "eSek" o różnych charakterystykach, proszę o wytłumaczenie gdzie popełniłem błąd.
    Czytałem w innych tematach, (głównie w kontekście podłączania silników) i było opisane, że prąd rozruchowy silnika bezpośrednio podłączonego do sieci 3~ w trójkąt, jest kilkukrotnie większy niż pobierany podczas stałej pracy. Ja to zrozumiałem tak, że zabezpieczenie o charakterystyce "B" "wyrzuca" przy mniejszych wielokrotnościach tego natężenia niż o charakterystyce "C". Domniemywałem, że może mieć znaczenie niedopuszczanie do takich przeciążeń przy starych liniach?
  • Pomocny post
    #27 17148948
    kkas12
    Poziom 43  
    Krotność członu przeciążeniowego w ch-ce B jest taka sama jak w ch-ce C.
    Różnica polega tylko w krotności członu zwarciowego.
    W B przyjmuje się 5, zaś w C przyjmuje się 10.
    Może być ona jednak w rzeczywistości niższa, ale podanych wartości przekraczać nie może.
    Więc jeśli prąd zwarcia przekroczy (a raczej przekroczy) 250A to i tak zadziałają ci obydwa aparaty.
  • #28 17148989
    markutek87
    Poziom 10  
    Ja zinterpretowałem to tak:
    Nakaz ZE dot. wymiany zabezpieczenia zalicznikowego B20A - dlaczego?Bez tyt...jpg (70.66 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    urządzenie pobierające chwilowo przykładowo 150A przy rozruchu nie wyrządzi szkody "moim" przewodom, natomiast owe chwilowe 150A może uszkodzić przewody ZE znajdujące się przed licznikiem. Stąd ograniczenie mnie przed pobieraniem "uderzeniowo" zbyt wielu amperów przy uruchamianiu np. dużych silników.
    Mam nadzieję że wyjaśniłem o co chodzi w moim (pewnie błędnym) rozumowaniu?
    P.S. Instalację będzie modernizował elektryk, bez obaw.
  • #29 17149109
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    A skąd, WLZ czyli to co jest od zacisków naściennych w stronę licznika jest TWOJE a nie ZE.
  • Pomocny post
    #30 17149246
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    markutek87 napisał:
    Instalację będzie modernizował elektryk, bez obaw.

Zatem elektryk rozwiąże Twój problem na miejscu, a ten wątek służy jedynie zaspokojeniu ciekawości.

Jest w necie sporo materiałów dotyczących ch-k wyłączników nadprądowych - link pierwszy z brzegu.
    Jak widzisz potwierdza to wcześnieje informacje rozmówców.
    Ty popełniasz błąd myślowy uważając jakoby wyłącznik ograniczał prąd przeciążeniowy lub zwarciowy. Nic podobnego - prąd przeciążenia zależy od odbiornika jaki załączysz, prąd zwarcia głównie od impedancji pętli zwarcia. Wyłącznik nie ma to wpływu i prąd ten tak czy owak popłynie.
    Ma tylko wpływ na czas wyłączenia i tylko w zakresie krotności In gdzie pola B, C i D są oddzielne, w pozostałych zadziałają obydwa wyłączniki.

Drugi błąd to taki, że co przed licznikiem należy do ZE. W niektórych przypadkach tak jest - złącza na elewacji, w granicy posesji - o ile są instalowane przez ZE i jest to ujęte w umowie dystrybucyjnej i warunkach przyłączenia, są na majątku dostawcy.
    Jeżeli granica własności/eksploatacji/miejsce dostarczania energii jest "na zaciskach prądowych przyłącza" - a zapewne tak jest w Twoim przypadku - wszystko co jest poza tą granicą (oprócz samego licznika) jest w Twojej eksploatacji. Utrzymanie stanu technicznego (i oplombowania) należy do Ciebie, a ZE ma prawo to kontrolować.
    I tu nie ma zmiłuj, bo to jest nieopomiarowana część instalacji.
    Co do części opomiarowanej pisałem wcześniej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany zabezpieczenia zalicznikowego B20A w instalacji elektrycznej nowego właściciela gospodarstwa. Użytkownik zauważył, że w dokumentach od zakładu energetycznego (ZE) znajduje się nakaz wymiany zabezpieczenia, co budzi jego wątpliwości co do zasadności tego wymogu. Uczestnicy rozmowy wskazali, że charakterystyka zabezpieczeń (B vs C) ma wpływ na działanie instalacji, zwłaszcza w kontekście ochrony przed przeciążeniem i zwarciem. Podkreślono, że ZE nie ingeruje w instalacje odbiorców, chyba że mogą one negatywnie wpływać na innych użytkowników. Wskazano również na możliwość zmiany zabezpieczeń w trakcie modernizacji instalacji, a także na konieczność dostosowania ich do mocy przyłączeniowej określonej w umowie z ZE. Użytkownik planuje skonsultować się z elektrykiem w celu uzyskania dalszych wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA