W kosie Stihl FS-85 uszkodziła się cewka zapłonowa o numerze katalogowym 4137 400 1350. W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z użytkowników rozbierał podobną cewkę, aby wymienić w niej uszkodzony element elektroniczny?
Zamiennik już kupiłem. Wiem, że w praktyce tej cewki się nie rozbiera. Pytam tylko z ciekawości. Czy ktoś podobną cewkę rozbierał? Patrząc na nią od góry widać bok płytki elektronicznej. Jeżeli była by możliwość wymontowania tej płytki to można by spróbować ją naprawić. Tranzystory, czy diody kosztują grosze.
Bierzesz wizytówkę,wkładasz ja między koło magnesowe a cewkę (cewka luźno dokręcona) tak aby magnesy złapały cewkę z wizytówka,dokrecisz cewkę i wyjmujesz wizytówkę.
Oczywiście wszystko musi być czyste(cewka i koło magnesowe)
Człowieku to jest najprostszy sposób który zresztą działa.
Myślisz że będę pisał o szczelinomierzach i fizyce kwantowej komuś kto się pyta jak ustawić cewkę????
Ma wyjaśnione jak to zrobić w domu i tyle.
Już nie przesadzaj ze szczelinomierzami. Co może cewkę ma dokręcić kluczem dynamometrycznym jeszcze ???
To nie prom kosmiczny.
✨ W dyskusji poruszono problem wymiany uszkodzonej cewki zapłonowej w kosie Stihl FS-85, o numerze katalogowym 4137 400 1350. Użytkownicy wskazali, że cewka jest raczej nierozbieralna, jednak jeden z uczestników wyraził ciekawość, czy istnieje możliwość naprawy poprzez wymontowanie płytki elektronicznej. W międzyczasie inny użytkownik podzielił się informacją o poprawnym ustawieniu cewki, aby uzyskać iskrę, sugerując użycie wizytówki do precyzyjnego umiejscowienia cewki względem koła magnesowego. Ostatecznie, autor pytania zakupił zamiennik cewki, który działa poprawnie. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.