logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie głośnika z powerbanka, port QuickCharge

RozzyJames 07 Sie 2018 11:45 4026 11
REKLAMA
  • #1 17370972
    RozzyJames
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, na wstępie powiem, że mam dużo chęci i sporo mniej wiedzy na temat elektroniki i w zasadzie znam podstawy. Posiadam głośnik bluetooth, ładowany z sieci, parametry ładowania to 9.5V/2.2A. Bardzo bym chciał zbudować ,,układ,, umożliwiający ładowanie głośnika z powerbanka. Pomyślałem o zastosowaniu przetwornicy step-up z 5V na 9.5V. Może już tutaj mój pomysł nie ma prawa bytu, więc proszę o wyprowadzenie z błędu. Jednak, aby taki głośnik ładował się w rozsądnym czasie to stwierdziłem, że potrzebuję w powerbanku portu z prądem chociaż 3A, wtedy będę miał 15W przy 21W oryginalnej ładowarki, chyba tragedii nie ma. I teraz tak, jest wiele power banków, które mają porty QuickCharge i parametry takich portów to:
    -5V-6.5V/3A
    -6.5V-9V/2A,
    -9V-12V/1.5A

Wiem, że aby taki port dał większe napięcia potrzebuje urządzenia kompatybilnego. Domyślnie daje 5V. Ale czy ktoś wie lub jest w stanie stwierdzić na podstawie wiedzy o elektronice tworzącej QuickCharge jaki maksymalny prąd da port (przy 5V) gdy podłączone jest urządzenie nie obsługujące QC? Czy będą to te 3A, czy może mniej? Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17371044
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1616
    Gdyby tak dwa power banki 5V połączyć szeregowo bez przetwornic miał byś 10V.
  • REKLAMA
  • #3 17371050
    RozzyJames
    Poziom 7  
    Ale to chyba wymaga dużej ingerencji w powerbanka prawda? Przecież połączenie ich kablem spowoduje że jeden ładuje drugi po prostu
  • #4 17371082
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    @RozzyJames odpuść sobie z QuickCharge. Aby powerbank zaczął podawać więcej niż 5V musi dostać sygnał z kompatybilnego urządzenia, że można. Obrazowo wygląda to tak: podłączasz ładowarkę (lub powerbank) do telefonu. Telefon pyta ładowarkę czy ma opcję QuickCharge. Jeśli ta mu odpowie, że ma to włącza mocniejsze ładowanie. Jest to specjalny układ scalony wbudowany w ładowarkę i telefon.

Prościej kupić akumulator żelowy 12V i przetwornicę step-down. Do tego dokupić jeszcze moduł akumulatora, który odłącza przetwornicę jeśli akumulator się rozładuje. Wielkość akumulatora dostosujesz do wymagań i możliwości. Akumulator 12V naładujesz od biedy nawet z gniazda zapalniczki podczas dłuższej podróży samochodem.

Można też to zrobić na akumulatorach litowo-jonowych (np. popularnych 18650). Łączysz 3 szt. szeregowo. Poszukaj w necie "powerbank DIY". Zamiast portu USB i przetwornicy 5V, dasz u siebie 9,5V oraz odpowiednią wtyczkę do głośnika. Są gotowe moduły ładowarek do powerbanków DIY.
  • #5 17371091
    RozzyJames
    Poziom 7  
    Dziękuję Ci za odpowiedź i radę. Też brałem rozwiązanie o którym mówisz pod uwagę tylko najpierw chciałem spróbować z tym. Jeżeli chodzi o to QuickCharge to jest tak jak mówisz, napięcie na starcie zawsze jest 5V póki ładowarka nie skomunikuje się z urządzeniem. Zastanawia mnie tylko, czy ładując tym 5V gniazdo może podać 3A? W specyfikacji jest napisane, że tak, ale nie mam pojęcia, czy dla urządzenia bez QC też to działa. Drążę ten temat, bo wydaje mi się, że co im szkodzi dać 3A na port dla urządzeń bez QC? Napięcie ograniczone to zrozumiałe, można uszkodzić urządzenie bez QC ale większy prąd maksymalny? I tak bateria weźmie tyle ile potrzebuje skoro napięcie jest dla niej odpowiednie

Np. tutaj jest podana specyfikacja gniazda QC 3.0

https://www.aukey.pl/product-page/aukey-pb-t1...0000mah-5-4a-2xusb-quick-charge-3-0-lightning

Gdy mówi się o QC, mówi się o napięciu, ale może prąd gniazda nie jest ograniczony obecnością QC w urządzeniu ładowanym
  • #6 17371244
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    RozzyJames napisał:
    Drążę ten temat, bo wydaje mi się, że co im szkodzi dać 3A na port dla urządzeń bez QC?

A no szkodzi im pewien uczony. Georg Simon Ohm :-)
    W teorii da się to zrobić. Praktycznie jednak nie jest to łatwe.

Chodzi o podstawowe prawa fizyki. Aby popłynął prąd 3A przy 5V to rezystancja zastępcza odbiornika musi być 1,66 Ω. Tu jest problem. W praktyce nawet poniżej 1,5 Ω, no bo po drodze jest przewód, który dokłada swoją rezystancję.

A dla 3A przy 15V masz już 5Ω.

Teraz porównaj moc:
    3A x 5V=15W
    3A x 15V=45W (!)
  • REKLAMA
  • #7 17371254
    RozzyJames
    Poziom 7  
    Bardziej miałem na myśli, że skoro według specyfikacji może taki prąd popłynąć do urządzenia z QC to czemu by nie mógł do takiego bez tej technologi. Przecież cała technologia QC to nie zabawa rezystancją, ta jest taka sama. Chodzi tam raczej o układ regulujacy napięcie ładowania. Więc skoro z QC może płynać 3A przy 5V to szukam z uporem maniaka czy bez QC też taki prąd popłynie ;) Mam ładowarkę samochodową dającą 5V 3A, obsługującą QC. Niestety nie mam jak sprawdzić, czy jest w stanie dać 3A dla urządzenia bez QC.

W załączniku specyfikacja z ładowarkiŁadowanie głośnika z powerbanka, port QuickCharge
  • #8 17371279
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    RozzyJames napisał:
    Bardziej miałem na myśli, że skoro według specyfikacji może taki prąd popłynąć do urządzenia z QC to czemu by nie mógł do takiego bez tej technologi.

No i właśnie to Ci wyjaśniłem. Problemem jest rezystancja.

Zobacz na doświadczenie kogoś innego tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3044399.html
    i tutaj: https://aveoworklogs.pl/powerbank-diy-2-wlasciwa-droga-dzialania/
  • #9 17371410
    RozzyJames
    Poziom 7  
    No rozumiem co masz na myśli. Nie neguję, bo nie wiem wiele na ten temat. Aczkolwiek jeżeli ktoś miałby inny punkt widzenia to proszę o radę, bo w zasadzie gdybamy tutaj, a pewności nie mamy ;)
  • REKLAMA
  • #10 17372507
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    RozzyJames napisał:
    No rozumiem co masz na myśli. Nie neguję, bo nie wiem wiele na ten temat. Aczkolwiek jeżeli ktoś miałby inny punkt widzenia to proszę o radę, bo w zasadzie gdybamy tutaj, a pewności nie mamy ;)

Mów o sobie.
  • #11 17372650
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6694
    Tryb QC można wymusić urządzeniem.
    Ale taniej przetwornica.
  • #12 17372687
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    @RozzyJames Zbuduj sobie powerbank z np. 5 ogniw 18650. Tylko na wyjściu zamiast przetwornicy z portem USB daj przetwornicę step-down z regulowanym napięciem. Ustawiasz na te 9,5V i gotowe. Dorobić jeszcze zabezpieczenie ogniw przed nadmiernym rozładowaniem. Czyli, żeby przy 14V odłączał i gra gitara.

Jeśli chcesz jednak opcję z akumulatorem żelowym to lista zakupów:
    1. Akumulator żelowy 7Ah 12V
    2. Moduł Satel ZB-1
    3. Przetwornica step-down 3A, regulowana
    4. Ładowarka 12V 1A do akumulatorów żelowych (7-14Ah).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na ładowanie głośnika Bluetooth z powerbanka, który wymaga napięcia 9.5V i prądu 2.2A. Proponuje zastosowanie przetwornicy step-up z 5V na 9.5V, jednak obawia się o kompatybilność z technologią QuickCharge (QC). Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że powerbanki z QC wymagają sygnału od urządzenia, aby podać wyższe napięcia. Zamiast tego, sugerują użycie akumulatora żelowego 12V z przetwornicą step-down lub zbudowanie własnego powerbanka z ogniw 18650, co pozwoli na uzyskanie wymaganego napięcia. Wskazują również na problemy z rezystancją, które mogą ograniczać prąd ładowania przy 5V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA