logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C - Wymiana części nie rozwiązała problemu z hamulcami

PawelMnich 17 Sie 2018 18:41 3579 6
REKLAMA
  • #1 17389582
    PawelMnich
    Poziom 2  
    Witam. Potrzebuję bardzo i pilnie pomocy. Mianowicie chodzi o układ hamulcowy (hamulce nie odbijają i koła dymią). Problemy zaczęły się kilka miesięcy temu. Na początku zostały wymienione tłoczki następnie tarcze i klocki, niestety to nie pomogło dlatego wymieniono pompkę i przewody miękkie czy jakieś tam. Nie pomogło koła po kilku kilometrach zaczęły dymić. Samochód był u 4 mechaników żaden nie potrafi tego naprawić biorą tylko pieniądze za robociznę. Ja jestem już bezsilny. Samochód idzie ponownie do mechanika w poniedziałek i będą wymieniać SERWO chociaż powiedziano mi , że mało prawdopodobne żeby to pomogło. Wszystkie części wymienione są nowe nie ma żadnej używanej. Proszę was bardzo o pomoc bo po prostu nie mam już do kogo się z tym zwrócić. Jeśli ktoś miał taki problem bądź słyszał o takim czymś i wie jak to rozwiązać to prosił bym by mi pomógł. Będą bardzo wdzięczny za każde sugestie. :( :( :(
  • REKLAMA
  • #2 17390489
    Atom94
    Poziom 7  
    Kiedyś w golfie 2 u kumpla było to samo co sugerujesz u siebie. Jarzmo nie odbijało , był z jednej strony tak rant zjechny , aż palił .Jarzmo ze szrotu , klocki i tarcze i jak ręką odjął.
  • REKLAMA
  • #3 17390763
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Miałem kiedyś przypadek że servo po pierwszym naciśnięciu hamulca nie odbijało, pomagało zgaszenie silnika odczekanie chwili (aż zeszło podciśnienie) ... - wtedy było uszkodzone servo ...ale wiadomo przypadki są różne :) ..
  • #4 17390817
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Układ servo diagnozujesz bardzo prosto. Odpinając od niego podciśnienie . Rurkę od strony silnika trzeba zaślepic do testu. I jazda na próbę. Uwaga, hamulce będą sporo słabsze.jeszcze sprawdź ustawienie czujnika świateł stopu. Potrafi lekko podeprzeć pedał i po kilku kilometrach zaczyna sam hamować.
  • REKLAMA
  • #5 17390822
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Które koła. Wszystkie czy tylko jakieś konkretne.
  • #6 17390919
    PawelMnich
    Poziom 2  
    No dobrze czyli mówicie , że po wymianie Serwo powinno pomóc no zobaczymy dam znać i dziękuje za odpowiedzi. A odpowiadając na pytanie które koła : przednie oba :)
  • REKLAMA
  • #7 17390985
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Na nowy zamiennik bym nie ryzykował serwa zmieniać. Tylko oryginał.
    Jedź do warsztatu, nie do wymieniaczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z układem hamulcowym w Oplu Corsie C, gdzie hamulce nie odbijają, a koła dymią. Po wymianie tłoczków, tarcz, klocków, pompki i przewodów, problem nadal występuje. Samochód był u czterech mechaników, którzy nie potrafili zdiagnozować usterki. Użytkownik planuje wymianę serwo, mimo że niektórzy sugerują, że to mało prawdopodobne, aby rozwiązało problem. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące diagnozy serwo oraz sprawdzenia czujnika świateł stopu, który może wpływać na działanie hamulców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA