logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 4 fotokomórek Beninca do bramy z napędem Bill 40 i centralką Heady

stoppaleniu 29 Sie 2018 19:25 6153 11
REKLAMA
  • #1 17412104
    stoppaleniu
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam. Mam następujący problem. Posiadam bramę z napędem Beninca Bill 40 oraz centralkę Heady. Do tej pory do bramy były podłączone dwie fotokomórki i wszystko grało. Zostałem zmuszony zamontować dwie kolejne fotokomórki z drugiej strony bramy, gdyż kilka razy zdarzało się, że osoba wjeżdżająca włączała bramę w czasie wyjazdu innej i brama uderzała w samochód. Pierwsze fotokomórki to Beninca Pupilla a nowe to Pupilla B (wersja z jedną fotokomórką bezprzewodową). Nowe fotokomórki podłączyłem identycznie wpinając je w te same zaciski co poprzednie jednak nie działa to prawidłowo (przy przesłonięciu tylko jednej brama nie reaguje). W jaki sposób podpiąć, żeby to działało? W załączeniu przesyłam schemat centralki. Zacisk COM fotokomórki podpięty pod zacisk 26 centralki, NC pod zacisk 25 i zrobiony mostek pomiędzy 24 i 26
    Załączniki:
    • Podłączenie 4 fotokomórek Beninca do bramy z napędem Bill 40 i centralką Heady 5053385900_1497109498.jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17412128
    stoppaleniu
    Poziom 7  
    Szeregowo czyli w tym przypadku jak?

Dodano po 1 [minuty]:

Z jednej fotokomórki do drugiej omijając centralkę?
  • REKLAMA
  • #5 17412167
    stoppaleniu
    Poziom 7  
    Czy jest opcja podłączenia tego jakoś w centralce, żeby było szeregowo, ponieważ nie mam jak teraz przeprowadzić kabla pomiędzy fotokomórkami, dlatego brałem bezprzewodową.

Wiem jak wygląda połączenie szeregowe, a jak równoległe ale nie mogę sobie tego wyobrazić na przykładzie fotokomórek. Czy chodzi tu tylko o podłączenie szeregowo zasilania fotokomórek czy również styków COM i NC?
  • Pomocny post
    #6 17412227
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Zasilanie równolegle, w centralce com jednej fotokomórki do com w centralce, nc z pierwszej fotokomórki łączysz z com drugiej, nc drugiej fotokomórki do centralki.
  • REKLAMA
  • #7 17412234
    stoppaleniu
    Poziom 7  
    Czyli NC i COM wystarczy spiąć luzem kostką w centralce. Teraz rozumiem. Jutro sprawdzę i dam znać czy wszystko działa. Bardzo dziękuję za pomoc

Dodano po 16 [godziny] 59 [minuty]:

Podpiąłem szeregowo i wszystko śmiga aż miło. Dziękuję za pomoc
  • #8 20678771
    szeryfff
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Cześć,
    mam trochę inny problem niż autor tematu, ale może ktoś będzie potrafił mi pomóc :)
    Dołożyłem u siebie drugą parę fotokomórek, bo ta pierwsza jest jakieś 5cm przed bramą, i jak coś stoi w świetle bramy, to nie zawsze przecina pierwszą parę.
    Fotokomórki odbiorcze połączyłem szeregowo, więc połączenie jest ok.
    Problem jest taki, że jak zasłonię fotokomórkę nadawczą z drugiej pary, to odbiorcza z drugiej pary odbiera sygnał z nadawczej z pierwszej pary i brama się zamyka do momentu, kiedy wiązka nie zostanie przerwana.
    Załączam poglądowy rysunek, będzie łatwiej zrozumieć ułożenie fotokomórek
    TX1, RX1 - King Gates Viky 30
    TX2, RX2 - Beninca Pupilla
    Druga para inna tylko dlatego, że King Gates nie ma fotokomórek bocznych, a takich potrzebowałem.

Schemat układu dwóch par fotokomórek rozmieszczonych równolegle po obu stronach bramy, oznaczonych kolorami niebieskim i czerwonym.
  • #9 20678916
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Podłącz i zamontuj którąś parę w "przeciwprądzie". Czyli coby z jednej strony była TX jednej pary a RX drugiej pary itd. Wtedy nie będzie fizycznej możliwości zakłócenia odbiornika jednej pary przez nadajnik drugiej.

Są niektóre modele fotek klasycznych (np od Nice) przy których odpowiednim podłączeniem biegunowości zasilania nadajnika eliminuje się możliwość wzajemnego zakłócania - ale u ciebie (zwłaszcza że każdy pies z innej budy) takiej opcji nie ma. Tylko rozwiązanie j/w.
  • #10 20678934
    szeryfff
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Hej,
    masz na myśli zamianę miejscami TX1 z TX2? Czy np. zamianę RX2 z TX2? Jeśli to drugie, to jak samochód będzie stał w bramie, wiązka z TX1 odbije się od auta i trafi do RX2 i brama zacznie się zamykać, tak mi się wydaje.

W moich czujkach jest opcja zmiany biegunowości zasilania (w instrukcji). Sprawdziłem to na razie tylko na Beninca, i po zmianie biegunowości nadajnik przestał nadawać, więc chyba jednak to nie działa. Nie sprawdzałem jeszcze na King Gates.
  • #11 20678956
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Zamiana RX2 z TX2.
    Wiązka odbita od auta raczej będzie za słaba żeby zakłócić drugi odbiornik - ale to zdaje się jedyna prosta i bezkosztowa metoda i jeśli nie wiąże się to z głębszą rewolucją przy bramie w postaci dokopywania brakujących przewodów - warto spróbować.
    Jest jeszcze druga metoda jak powyższa nie wyjdzie - książkowa - umieszczenie drugiej pary fotek na słupkach od podwórka w pewnej odległości od bramy (co prawda stosowana głównie w bramach rozwiernych ale u ciebie też można) i wtedy z racji odległości od siebie linie fotek przestaną się zakłócać.
    Trzecia opcja : fotki Beninca Pupilla mają możliwość podpięcia antyzakłóceniowego - patrz instrukcja. Tyle że musisz mieć oba zestawy takich samych fotek. Czytaj zamienić fotki King Gates na Pupilla

PS. Przykład Nice to tylko przykład - że istnieją rozwiązania eliminujące wzajemne zakłócanie fotek ale u ciebie nie musi zadziałać. W tamtym zestawie zostało to przewidziane konstrukcyjne, fotki zasilane są prądem przemiennym a nadajniki są zasilane w przeciwfazie.

PPS do poniższego - tak, są, nie podawałem bo Nice było pierwszym co mi przyszło do głowy z racji zasiedzenia ale jak napisałem - to tylko był przykład. Coby była pewnośc rozdzielności - oba zestawy muszą byc jednego producenta i przewidziane do takiej pracy - kosztowo podałem przedmówcy od najtańszej do najdroższej opcji - opcja fotek Proximy jakby nie patrzeć jest jedną z najdroższych (dwie pary fotek - 130 zł, parka Pupilli dostawiona do tych co już są - 120zł)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem czterech fotokomórek Beninca do bramy z napędem Bill 40 i centralką Heady. Po dodaniu dwóch nowych fotokomórek Pupilla B, brama nie reaguje prawidłowo na przesłonięcie. Użytkownik został poinstruowany, aby podłączyć fotokomórki szeregowo, co poprawiło działanie systemu. W dyskusji poruszono również kwestie zakłóceń sygnału między różnymi parami fotokomórek oraz zaproponowano różne metody ich montażu, aby uniknąć problemów z działaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA