logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebudowa instalacji CO/wymiana kotła/wymiennika + schemat do oceny

adam_b96 17 Wrz 2018 21:43 4785 11
REKLAMA
  • #1 17446013
    adam_b96
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam gorąco forumowiczów - wykonawców z bezcennym doświadczeniem.

Planuję Przebudowę instalacji CO:
    - wymianę kotła 22 letniego
    - wymianę wymiennika 100L na 250L
    - dołożenie zaworu 3D
    - dołożenie osobnej pompy do C.W.U (obecnie jest jedna pompa do CO+CWU i obwód grzejnikowy jest zamykany zaworek kulowym na powrocie grzejników za kotłem...)

Nie mieszkam w dużym mieście, tylko w malowniczej przygranicznej miejscowości na północnym-wschodzie Polski, gdzie ekip monterskich na lekarstwo, więc wasze oceny na pewo się przydadzą za 1-2 tyg. podczas prac monterskich. Wypowiadają się tu osoby które nie raz po kimś niby profesjonalnym poprawiały więc i ja dmucham na zimne i po wstępnym rekonesansie ma wyglądać to mniej więcej tak jak na schemacie.

Uwagi:
    - wejście i wyjście wody do kotła - 1 1/2"
    - wejście i wyjście wody do wymiennika CWU 250L - 1"
    - pompa DN 25-40 4m
    - po wyjściu z kotła trójnik 1 1/2"
    - potem wyżej do pompy CO trójnik redukcyjny 1 1/2"x1"x1 1/2"
    - pompa CWU grundfos alpha 1L 25-40 180 w funkcji charakterystyki stałej prędkości obrotowej II bieg

Pytania:
    1. Czy zawór zwrotny tylko w obwodzie CWU?
    2. Czy zawór zwrotny CWU musi być od razu za pompą cwu czy może być w odpływie już zimnej wody z wężownicy wkręcony w bojler
    3. Czy zawór 3D (pełniący funkcje ochronną kotła przed zbyt niską temperaturą regulacja ilościowa) znajduje się za pompą C.O ale czy na zasilaniu czy może być już powrocie (w internecie popatrzyłem schematy AFRISO, Honeywell, ESBE i niby rożne podają możliwości)
    4. Czy zawór 3D musi być 1 1/2"? dopiero po wyjściu na grzejniki dać redukcje?
    5. Czy zawór różnicowy 1 1\2" czy 1"?

Pozdrawiam i cenne będą każde uwagi doświadczonych kolegów.
  • REKLAMA
  • #2 17446109
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2641
    Takie umiejscowienie zaworu 3D tylko i wyłącznie zabezpiecza powrót kotła przed zbyt niską temperaturą. Nie obniża temperatury wody w obiegu grzejników. Ponadto utrudnia lub wręcz uniemożliwia pracę w pełnej grawitacji. Zatem montaż obejścia pompy przy użyciu zaworu różnicowego mija się z celem.
    Układ taki będzie pracował poprawnie pod warunkiem, że cała instalacja grzejnikowa potrafi pracować w pełnej grawitacji. Aby mogła pracować w pełnej grawitacji to poza odpowiednimi średnicami rur, przy grzejnikach muszą być zamontowane zawory termostatyczne o zwiększonych przepływach. W przeciwnym razie mogą być problemy. Niestety zawór 3D w Twoim układzie będzie dość mocno ograniczał wydajność na CO.
    Napisz jaki kocioł chcesz montować?
    Nie masz możliwości podłączenia gazu?
    Przy obecnych cenach węgla, ogrzewanie gazowe jest tańsze.
  • #3 17446173
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Najpierw odpowiedz:
    1 Czy instalacja pracuje w grawitacji?
    2 Jakie zawory na grzejnikach?
    3 Czy kocioł to zwykły śmieciuch czy z podajnikiem?
    4 Czemu zawór 3 drog a nie 4 drog?
    5 Czemu regulacja ilościowa a nie jakościowa?
    To musimy wiedzieć żeby coś doradzić.

Dodano po 2 [minuty]:

I jeszcze jedno, ile grzejników i jaka powierzchnia do ogrzania
  • REKLAMA
  • #4 17447733
    adam_b96
    Poziom 12  
    Instalacja starego typu z rur stalowych, brak praktycznie kolanek bo elementy zaginane i spawane odejścia.
    Działa w grawitacji czyli na parterze jedna rura zasilająca pod sufitem a druga powrót zimnej wody z CO między legarami w podłodze drewnianej.
    Grzejniki wszędzie żeberkowe aluminiowe.
    Głowice termostatyczne tylko na wszystkich grzejnikach na górze, na dole zwykłe "kurki" - teściowa maruda chciała klasycznie.

Chodzi mi głównie o ochronę temperaturową kotła przed zbyt niska temperaturą powrotu. Nie mam ogrzewania podłogowego, przez tyle lat nie ograniczałem temp idącej na grzejniki, więc nie zależy mi na zmniejszaniu temp zasilania grzejników tylko na zwiększeniu temp wody powracającej do kotła oraz jeśli to możliwe to zachowanie grawitacji.

Plumpi napisał:
    Zatem montaż obejścia pompy przy użyciu zaworu różnicowego mija się z celem.

Zawór różnicowy czuli mówisz o tej kulce jako by-pass pompy. Niby zawsze tak było od 20 lat, myślałem że właśnie po to aby w przypadku braku zasilania pompy tamtędy coś przepływało.

Plumpi napisał:
    Niestety zawór 3D w Twoim układzie będzie dość mocno ograniczał wydajność na CO.

a jeśli będzie na powrocie do kotła jak na schemacie nr 3.

Piec to kocioł zasypowy na drewno/węgiel Defro KDR. Do gazu najbliższego mam 30km :)
    Powierzchnia dolna do ogrzania 90m2 a góra 80m2.

schemat1 (z otwarcia tematu)
    schemat2 (zawór 4D - powrót w podłodze musi iść do góry przy piecu aby przyłączyć przez zawór 4D)
    schemat3 (zawór 3D umiejscowiony na powrocie)

Chciałem zawór 3D zamiast 4D aby w razie czego właśnie pracowało na grawitacji
    (w zaworze 4D jak patrze na schematach to powrót z grzejników idący w podłodze by musiał przy piecu iść z powrotem w górę do zaworu 4D)
  • REKLAMA
  • #6 17447860
    ewoo
    Poziom 30  
    Co mogę Ci doradzić?
    Jeśli masz grawitację i nie chcesz z niej zrezygnować to zawór różnicowy z pompą na obejściu musi zostać. Dobrze że teściowa maruda nie chciała głowic termostatycznych bo w takim układzie nie powinno ich być. A to dlatego ,że ; ładujesz kocioł drzewem czy węglem w domu się nagrzewa głowice zamykają przepływ przez grzejniki , opał nadal rozgrzewa kocioł i woda zagotowana. Pewnie dzięki niej nie miałeś jeszcze takich problemów. "Taka teściowa to skarb" :)
    Co do montażu zaworu 3 drog trzymaj się wytycznych producenta. Co do średnicy? Żeby dobrać taką jak trzeba ktoś bardzo mądry musiałby policzyć przepływy i dobrać średnice. Ale to raczej w fazie projektu nowej instalacji. A tak z życia to jak masz wyjścia z kotła 6/4 to zaw 3 drog i zawór różnicowy też 6/4 dałbym minimum 5/4, a 1 cal to nie ryzykowałbym bo w razie braku prądu to duże opory by chodziło w grawitacji. Ale tu znowu jedno przeczy drugiemu bo jeśli zaw 3 drog będzie przymknięty to też nie pójdzie jak trzeba. Czyli w razie braku prądu najlepiej zejść do piwnicy i otworzyć zawór całkowicie.
    Mankament zastosowania zaworu 3 drog zbyt dużej średnicy ale przy regulacji jakościowej to brak dokładnej regulacji temperatury. A po naszemu to chodzi o to że jeśli chcesz podnieść temp np. o 5 stopni to minimalny ruch rączką czy pokrętłem zaworu spowoduje wzrost o np 10 lub np 15 stopni. Na małym jest bardziej precyzyjna regulacja . Nie wiem jak z regulacją ilościową bo takich nie robiłem.
    Zawór zwrotny na cwu ma być, ponieważ pracująca pompa co może spowodować odwrotny obieg przez zasobnik. Polecam zamontować na zasilaniu przy samym zasobniku.
    Zawór zwrotny na co? I tak i nie. Jak założysz to zaburzy grawitację jak nie będzie to w lecie jeśli napalisz by zagrzac cwu to grawitacyjnie zagrzejesz też grzejniki. Jest na to sposób ale nie piszesz że w lecie będziesz grzał to nie będę zaśmiecał.

Dodano po 4 [minuty]:

gersik napisał:
    To wszystko jest źle. Zawór 3d temperaturowy z pompą i obejściem na powrót !!!
    Coś w tym stylu:
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=t...Pxlj3SuHbOnM2ADCMdIUNJCjSOZNepELPjH5SUIVZ1305

Nie do końca ma źle. W twoim przykładzie jest zaawansowana automatyka . U adama to raczej sterownik na dmuchawę i 2 pompy.
  • #7 17447895
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Schemat 1 - Grawitacji nie będzie ale będą szumy w instalacji.
    Schemat 2- Grawitacji nie będzie i grzania też nie będzie. Pompa ma być za zaworem 4d.
    Schemat 3- Grawitacji nie będzie bo zawór 3d przeszkadza.
    Chcesz grawitację to obejście musi omijać pompę i zawór 3 lub 4 d.
  • #8 17447903
    adam_b96
    Poziom 12  
    gersik napisał:
    Chcesz grawitację to obejście musi omijać pompę i zawór 3 lub 4 d.

coś takiego jesli chodzi o schemat 1?

gersik napisał:
    Schemat 3- Grawitacji nie będzie bo zawór 3d przeszkadza.

ale zawór by był na powrocie, by miał średnice 6/4" tak jak całego powrotu i jeszcze zwierciadło wewnątrz by było na ustawieniu możliwie największego przepływu powrót CO - powrót do pieca. Tylko nieznacznie by przychodziło z tej rury ciepłej z pieca tak aby podnieść lekko temp powrotu wody w rurze za zaworem 3D idącej do pieca.. Skala jest chyba od 0-10 gdzie przy 0 i całkowitym zamknięciu dopływu wody ciepłej " od przyłącza z góry", działa jak by go nie było czyli po staremu ( przepływ grawitacyjny z grzejników do pieca bez mieszania z wodą ciepłą).

Producent Kotła podaje tylko tak

A producent zaworu 3D jeszcze mniej
  • #9 17448019
    ewoo
    Poziom 30  
    Schemat 1 , 3 będzie grawitacja.
  • #10 17448503
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Schemat pierwszy teraz może być.
    Jeszcze raz Ci napiszę. Zawór 3d stało temperaturowy np. 55oC , pompa i obejście na powrót i nic więcej Ci nie potrzeba. Najprościej, najłatwiej i najlepiej.
  • REKLAMA
  • #11 17450193
    adam_b96
    Poziom 12  
    Nie mam miejsca dać na powrót całej pompy z obejściem i zaworem 3D, bo po pierwsze komin/kocioł prawie w samym rogu a rura powrotna co wychodzi w podłodze przy samej ścianie wchodzi zaraz na dole do pieca. Za to na wyjściu z pieca mam więcej możliwości i miejsca.

jeszcze pytanko czy pompa C.W.U może być na powrocie z wymiennika do kotła ??
  • #12 17469937
    adam_b96
    Poziom 12  
    Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące montażu zaworu 3D.
    W ustawionym trybie letnim na sterowniku, pracuje tylko pompa CWU (pompa CO nie pracuje do 85st C) to nie ma żadnego pożytku z zaworu 3D w celu ochrony kotła przed zbyt niską temp. praktycznie woda się wychładza po przepływie przez wężownice wymiennika 300L i mamy non stop zimny powrót do kotła.

Przy założeniu, że pompa CWU będzie pracowała non stop nawet w zimie to czy nie bardziej celowym jest zamontowanie zaworu 3D w obiegu pompy i wymiennika 300L jak na schemacie?Przebudowa instalacji CO/wymiana kotła/wymiennika + schemat do oceny

ewentualnie zamiast zwykłaego zaworu 3D afriso ze skalą to w jego miejsce zawór termperaturowy afriso ATV 55stC

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przebudowę instalacji centralnego ogrzewania (CO), obejmującą wymianę 22-letniego kotła oraz wymiennika ciepłej wody użytkowej (CWU) z 100L na 250L. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące montażu zaworu 3D oraz osobnej pompy do CWU, z uwzględnieniem grawitacyjnego działania instalacji. Uczestnicy forum zwracają uwagę na konieczność odpowiedniego doboru średnic rur oraz zaworów, aby zapewnić prawidłowe działanie systemu. Podkreślają również, że zawór 3D powinien być umiejscowiony w odpowiedni sposób, aby nie ograniczał wydajności CO. Wskazano na problemy związane z niską temperaturą powrotu do kotła oraz na potrzebę ochrony kotła przed zbyt niską temperaturą. Użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące montażu zaworu 3D oraz możliwości umiejscowienia pompy CWU.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA