Witam gorąco forumowiczów - wykonawców z bezcennym doświadczeniem.
Planuję Przebudowę instalacji CO:
- wymianę kotła 22 letniego
- wymianę wymiennika 100L na 250L
- dołożenie zaworu 3D
- dołożenie osobnej pompy do C.W.U (obecnie jest jedna pompa do CO+CWU i obwód grzejnikowy jest zamykany zaworek kulowym na powrocie grzejników za kotłem...)
Nie mieszkam w dużym mieście, tylko w malowniczej przygranicznej miejscowości na północnym-wschodzie Polski, gdzie ekip monterskich na lekarstwo, więc wasze oceny na pewo się przydadzą za 1-2 tyg. podczas prac monterskich. Wypowiadają się tu osoby które nie raz po kimś niby profesjonalnym poprawiały więc i ja dmucham na zimne i po wstępnym rekonesansie ma wyglądać to mniej więcej tak jak na schemacie.
Uwagi:
- wejście i wyjście wody do kotła - 1 1/2"
- wejście i wyjście wody do wymiennika CWU 250L - 1"
- pompa DN 25-40 4m
- po wyjściu z kotła trójnik 1 1/2"
- potem wyżej do pompy CO trójnik redukcyjny 1 1/2"x1"x1 1/2"
- pompa CWU grundfos alpha 1L 25-40 180 w funkcji charakterystyki stałej prędkości obrotowej II bieg
Pytania:
1. Czy zawór zwrotny tylko w obwodzie CWU?
2. Czy zawór zwrotny CWU musi być od razu za pompą cwu czy może być w odpływie już zimnej wody z wężownicy wkręcony w bojler
3. Czy zawór 3D (pełniący funkcje ochronną kotła przed zbyt niską temperaturą regulacja ilościowa) znajduje się za pompą C.O ale czy na zasilaniu czy może być już powrocie (w internecie popatrzyłem schematy AFRISO, Honeywell, ESBE i niby rożne podają możliwości)
4. Czy zawór 3D musi być 1 1/2"? dopiero po wyjściu na grzejniki dać redukcje?
5. Czy zawór różnicowy 1 1\2" czy 1"?
Pozdrawiam i cenne będą każde uwagi doświadczonych kolegów.
Planuję Przebudowę instalacji CO:
- wymianę kotła 22 letniego
- wymianę wymiennika 100L na 250L
- dołożenie zaworu 3D
- dołożenie osobnej pompy do C.W.U (obecnie jest jedna pompa do CO+CWU i obwód grzejnikowy jest zamykany zaworek kulowym na powrocie grzejników za kotłem...)
Nie mieszkam w dużym mieście, tylko w malowniczej przygranicznej miejscowości na północnym-wschodzie Polski, gdzie ekip monterskich na lekarstwo, więc wasze oceny na pewo się przydadzą za 1-2 tyg. podczas prac monterskich. Wypowiadają się tu osoby które nie raz po kimś niby profesjonalnym poprawiały więc i ja dmucham na zimne i po wstępnym rekonesansie ma wyglądać to mniej więcej tak jak na schemacie.
Uwagi:
- wejście i wyjście wody do kotła - 1 1/2"
- wejście i wyjście wody do wymiennika CWU 250L - 1"
- pompa DN 25-40 4m
- po wyjściu z kotła trójnik 1 1/2"
- potem wyżej do pompy CO trójnik redukcyjny 1 1/2"x1"x1 1/2"
- pompa CWU grundfos alpha 1L 25-40 180 w funkcji charakterystyki stałej prędkości obrotowej II bieg
Pytania:
1. Czy zawór zwrotny tylko w obwodzie CWU?
2. Czy zawór zwrotny CWU musi być od razu za pompą cwu czy może być w odpływie już zimnej wody z wężownicy wkręcony w bojler
3. Czy zawór 3D (pełniący funkcje ochronną kotła przed zbyt niską temperaturą regulacja ilościowa) znajduje się za pompą C.O ale czy na zasilaniu czy może być już powrocie (w internecie popatrzyłem schematy AFRISO, Honeywell, ESBE i niby rożne podają możliwości)
4. Czy zawór 3D musi być 1 1/2"? dopiero po wyjściu na grzejniki dać redukcje?
5. Czy zawór różnicowy 1 1\2" czy 1"?
Pozdrawiam i cenne będą każde uwagi doświadczonych kolegów.