logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować i zmieścić film VHS na DVD bez straty jakości?

RometFan;p 23 Wrz 2018 19:41 2082 5
REKLAMA
  • #1 17456809
    RometFan;p
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Hej, poszukuję wsparcia w przekształceniu filmów przegraych z VHS, tak aby odtwarzać je na DVD.
    Kilka kaset przegrałem za pomocą WinFast TV Expert i programu VirtualDub z parametrami jak poniżej:
    Jak przekonwertować i zmieścić film VHS na DVD bez straty jakości?

Do kompresji bezstratnej wykorzystałem Huffyuv v2.1.1. Otrzymane filmy mają około 60-80 GB.

Teraz chciałbym obciąć minimalnie krawędzie pobawić się trochę filtrami i sprawdzić czy jaka kolwiek filtracja coś poprawi.
    Moje pytanie jak i czym teraz przekonwertować obraz do rozmiarów które mogę nagrać na płytkę DVD, w jakiej rozdzielczości to nagrać tak aby na ekranie współczesnego TV obraz znajdował się na całym ekranie (brak czarnych pasów) i bez nienaturalnych rozciągnięć?
    Ile godzin skompresowanego filmu VHS "zmieszczę" na płycie DVD 4.7GB tak aby nie stracić i tak już marnej jakości?

Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17457214
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Najpierw deinterlace a potem dopiero obcinanie czy zmiana rozmiaru.
    W formacie 4:3 i 4482MB na DVD zmieścisz około 6,5h w odpowiednim kodeku.
    Co do zmiany formatu na 16:9 to nie ma złotego środka.
  • REKLAMA
  • #3 17457453
    RometFan;p
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Ok, dzięki;) Zastosowałem deinterlance w Virtualdub. Według mnie obraz wygląda lepiej na ekranie monitora. Co do zmiany formatu: rozumiem różnicę pomiędzy 4:3 a 16:9. Aby uzyskać 16:9 w naturalnej postaci musiałbym conieco poobcinać na górze i dole. Jak to robią firmy które przegrywają VHS? Zostawiają 4:3? Rozumiem, że taką zmianę mogę wykonać przy kompresji kodekiem. Możesz polecić jakiś kodek i program niego (czy może dodać go do Vdub?) tak abym gotowy plik wynikowy mógł wrzucić na płytkę?
    Jeszcze jedno pytanie. Gdybym chciał dodać menu na płycie DVD to w którym momencie to robić? Już po konwersji kodekiem?
  • REKLAMA
  • #4 17458075
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Chcesz mieć płytę w formacie DVDVIDEO czy pliki AV na płycie DVD?
    Jeśli to pierwsze to MPEG2 jest marnym kodekiem i aby jakości nie stracić 3h to absolutne maksimum.
  • REKLAMA
  • #5 17458260
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15529
    Kiedyś dawno temu do tego celu korzystałem z WinAvi Video Converter, proste menu DVD w którymś z programów w pakiecie Nero. Ostatecznie kupiłem jednak stacjonarną nagrywarkę DVD za grosze, do niej podpięty VHS i przegrywanie "w locie".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17477038
    Mrowa^
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jeśli chcesz miec płyty DVD Video to polecam Adobe Encore (obecnie wycofany z pakietu) ale chyba można jeszcze pobrać starszego triala. Dla uzyskania 16:9 wybierasz tryb Widescreen. Nie jest to standardowa na obecne czasy rozdzielczość (848x480 lub 854x480, nie pamiętam) i kodek MPEG2. Zaletą jest, że płyta będzie nagrana w standardzie DVD z menu itp. Będzie się odtwarzać w każdym starym odtwarzaczu. Wady - jakość.

Drugi sposób to po prostu nagranie plików MP4 na płyte DVD w formacie jakim sobie wybierzesz. Może być upscaling do 1920x1080 z zachowaniem proporcji 4:3 lub przycięty do 16:9. Lepsza jakość i możliwość odtwarzania obecnie na większości playerow wideo. Wada - nie będzie działać na starych odtwarzaczach DVD.
REKLAMA