logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można łączyć szeregowo regulatory mocy fazowej dla grzałki?

marilion 23 Paź 2018 14:54 474 17
REKLAMA
  • #1 17512925
    marilion
    Poziom 10  
    Dzień dobry
    Szukam odpowiedzi na pytanie jak w temacie:
    - czy można podłączyć dwa regulatory mocy fazowe w szereg - odbiornikiem będzie grzałka (obciążenie rezystancyjne)
    - jakie są ewentualne przeciwwskazania
  • REKLAMA
  • #2 17512932
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Ciekawy pomysł. Jak żyję to takiego nie spotkałem.
    Musisz sam sprawdzić.
    Jakie powody zastosowania takiego wynalazku ?
  • #3 17512943
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Podejrzewam że będzie to działało raczej kiepsko - chociażby dlatego, że triak w drugim regulatorze będzie się wyzwalał razem z pierwszym triakiem ze względu na duże dU/dt w momencie załączenia pierwszego triaka.
  • REKLAMA
  • #4 17513095
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    marilion napisał:
    Jakie powody zastosowania takiego wynalazku ?
    Może zbyt mała moc jednego regulatora? Nie tędy droga.
  • #5 17513312
    marilion
    Poziom 10  
    Powód jest prosty jak życie :)
    Mam sterownik z regulatorem i termostatami i paroma dodatkowymi układami które sterują grzałką (destylator do wody do żelazka)
    Teraz odbiornik się delikatnie rozbudował i nie chcąc przerabiać starego sterownika, chciałem ten prostszy regulator podpiąć pod ten starszy - ot, tyle...

To można czy nie (nie chcę nic zniszczyć) ?
  • #6 17513333
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Nie polecam - skończy się niestabilnym działaniem drugiego regulatora
  • REKLAMA
  • #7 17513345
    marilion
    Poziom 10  
    Nawet jeśli pierwszy regulator będzie ustawiony na pełną moc ? - jeśli tak to czeka mnie przeróbka...
  • #8 17513408
    tos18
    Poziom 42  
    Wtedy ma to szansę działać - pod warunkiem że 100% to 100% czyli pełne otwarcie triaka.
  • REKLAMA
  • #9 17513422
    marilion
    Poziom 10  
    ..a jeśli nie, to co się stanie ? - chcę zrozumieć problem. Nie lubię druciarstwa i jeśli będzie trzeba to wolę przerobić stary sterownik niż zrobić coś na słowo honoru.
  • #10 17513445
    tos18
    Poziom 42  
    Chodzi o to że regulator fazowy zmienia kształt przebiegu na wyjściu poprzez opóźnienie załączenia triaka względem punktu przejścia napięcia przez 0.
    Drugi regulator będzie brał niepoprawnie punkt przejścia przez zero wiec efekt działania będzie zależał od szczegółów konstrukcyjnych regulatora i jest trudny do przewidzenia.
  • #11 17513459
    marilion
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję - właśnie nie za bardzo rozumiem istoty prądu i o co chodzi z tym "wycinaniem" sinusoidy, przez co nie potrafiłem przewidzieć co się stanie. Gdzieś przeczytałem że za triakiem nie można postawić np: transformatora bo się grzeje i można spalić. Dziękuję
  • #12 17513516
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    Wstaw dławik w szereg powinno pomóc. TYlko o dużym przekroju i prądzie nasycenia odpowiednim.
  • #13 17513554
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Wstaw dławik w szereg powinno pomóc. TYlko o dużym przekroju i prądzie nasycenia odpowiednim.

( czyli stosunkowo drogi ) więc w sumie łatwiej i taniej zmontować nowy układ.

Dodano po 3 [minuty]:

marilion napisał:
    Teraz odbiornik się delikatnie rozbudował i nie chcąc przerabiać starego sterownika, chciałem ten prostszy regulator podpiąć pod ten starszy - ot, tyle..

W takim razie najłatwiej wymienić element wykonawczy ( triak , tyrystor ) na model o wiekszej mocy i problem rozwiązany. Poza tym połaczenie sterowników w szereg spowoduje że ten pierwszy i tak może być obciążony nadmiernie.
  • #14 17513622
    marilion
    Poziom 10  
    Nie jest łatwiej i taniej zmontować nowy układ i gdyby wystarczyło dać triak o większej mocy tylko to bym to zrobił bez zadawania pytań. Chodzi dokładnie i tylko o to, jak się zachowa układ szeregowy dwóch triaków.
  • #15 17513628
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    marilion napisał:
    Chodzi dokładnie i tylko o to, jak się zachowa układ szeregowy dwóch triaków.

NIEPRZEWIDYWALNIE.
  • #16 17513641
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    marilion napisał:
    Chodzi dokładnie i tylko o to, jak się zachowa układ szeregowy dwóch triaków.
    Nadal nie wiemy o co ci chodzi bo wyjaśnienie:
    marilion napisał:
    Teraz odbiornik się delikatnie rozbudował i nie chcąc przerabiać starego sterownika, chciałem ten prostszy regulator podpiąć pod ten starszy - ot, tyle...
    niewiele wyjaśnia. Czym ma sterować "ten prostszy regulator" i dlaczego nie może tego robić niezależnie od "tego starszego" tylko musi być pod niego podpięty :?: :idea:
  • #17 17513649
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 17513703
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    marilion napisał:
    Nawet jeśli pierwszy regulator będzie ustawiony na pełną moc ? - jeśli tak to czeka mnie przeróbka..

Problem w tym co znaczy dla konkretnego regulatora" 100% czy pełna moc" Może sie okazać że konkretny układ nawet po ustawieniu "pełnej mocy" zniekształca przebieg sinusoidy i moze mylić następny regulator. Jeśli dla działania drugiego regulatora musi być ustawiona "pełna moc" pierwszego to sugestia kol.eurotips jest najlepszym rozwiązaniem - mozna zastosować jakiś przełącznik zwierajacy na ten czas pierwszy regulator - tylko ze to czyni cały pomysł z dwoma regulatorami bezsensownym. Innymi słowy - nie tędy droga....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości łączenia szeregowego dwóch regulatorów mocy fazowej dla grzałki, co budzi wątpliwości co do stabilności działania i bezpieczeństwa układu. Uczestnicy wskazują, że drugi regulator może działać niestabilnie z powodu wzajemnego wpływu triaków, co może prowadzić do nieprzewidywalnych efektów. Zasugerowano, że jeśli pierwszy regulator jest ustawiony na pełną moc, to może to poprawić sytuację, ale nadal istnieje ryzyko zniekształcenia przebiegu sinusoidy, co może wpłynąć na działanie drugiego regulatora. Wskazano również na możliwość zastosowania dławika lub przełącznika, aby uniknąć problemów z obciążeniem. Ostatecznie, wielu uczestników dyskusji sugeruje, że lepszym rozwiązaniem może być przerobienie istniejącego układu zamiast łączenia regulatorów w szereg.
REKLAMA