logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Energer ENB454JSW - Wyrzynarka tnie krzywo - wypadła jakaś blaszka ze sprężynką

zyndramm 05 Lis 2018 13:41 10320 16
REKLAMA
  • #1 17539785
    zyndramm
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam,

Kupiłem jakiś czas temu nową wyrzynarkę Energer ENB454JSW 65mm 550W
    Ciąłem nią kilka razy wzdłuż listwy prowadzącej i wszystko było dobrze.

W pewnym momencie, pomimo tego, że wciąż używałem listwy, cięcie zaczęło wychodzić krzywe, choć to by się wydawało niemożliwe. Powiązałem jednak ten fakt z pojawieniem się odgłosów jakiegoś ruchomego elementu w środku urządzenia.

Wyrzynarkę rozkręciłem - była to jakaś blaszka i sprężynka. Podejrzewam, że ich wypadnięcie jest przyczyną krzywego cięcia.

Jeśli ktoś wie, bardzo proszę o wskazanie, gdzie należy tę blaszkę i sprężynkę umieścić. Jeżeli można to jakoś ulepszyć, żeby znowu nie wypadło, to też proszę o wskazówki.

Blaszka i sprężynka są na zdjęciu poniżej wyrzynarki. Mogę też przesłać więcej zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 17539891
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Nie widać skąd to mogło wypaść. Daj więcej zdjęć.
    A jakim brzeszczotem tniesz? Może go przegrzałeś albo jest kiepskiej jakości.
    Poza tym wyrzynarki do cięcia prostoliniowego nie służą a pilarki.
    Brzeszczot zawsze ucieka w wyrzynarce. Dodatkowo jak jest kiepskiej jakości to się po nagrzaniu krzywi.
    Polecam brzeszczoty BOSCH.

Czy docisk rolki prowadzącej do brzeszczota jest? Bo tam powinna być sprężynka jakaś ale na tym foto nic nie widać.
    Może też zdjęcie drugiej strony z mechanizmem wyboru podrzynania?

Dodatkowo gdzie smar na przekładni? Bo nic tam prócz wiórów nie widać...
  • #3 17539932
    zyndramm
    Poziom 10  
    Dodatkowe zdjęcia :

Energer ENB454JSW - Wyrzynarka tnie krzywo - wypadła jakaś blaszka ze sprężynką Energer ENB454JSW - Wyrzynarka tnie krzywo - wypadła jakaś blaszka ze sprężynką Energer ENB454JSW - Wyrzynarka tnie krzywo - wypadła jakaś blaszka ze sprężynką

Tnę tylko i wyłącznie Boschami. Proste, nowe, kupione w autoryzowanym punkcie.

Nie tnę dużych odcinków, może po 60 - 80 cm kilka razy na rok. W poprzedniej marketowej wyrzynarce Pegasus za parę złotych nic takiego (krzywe ciecie) się nie działo, w tej na początku też nie. Potem faktycznie, brzeszczot zaczął mieć tendencję do uciekania.

Dodatkowe zdjęcie okolic rolki prowadzącej :
    Energer ENB454JSW - Wyrzynarka tnie krzywo - wypadła jakaś blaszka ze sprężynką Energer ENB454JSW - Wyrzynarka tnie krzywo - wypadła jakaś blaszka ze sprężynką

Docisk rolki prowadzącej brzeszczota jest i rolka razem z ramieniem sprężynuje.

Smaru na przekładni faktycznie bardzo skromnie, choć to wyrzynarka w zasadzie nowa. Mogę dać wazelinę techniczną ?

Zdjęcia z drugiej strony i mechanizm z bliska :

Energer ENB454JSW - Wyrzynarka tnie krzywo - wypadła jakaś blaszka ze sprężynką Energer ENB454JSW - Wyrzynarka tnie krzywo - wypadła jakaś blaszka ze sprężynką
  • #4 17539958
    lukaszd82
    Poziom 31  
    wazelina się nie nada bo szybko się wytopi i wypłynie.
  • #5 17539973
    zyndramm
    Poziom 10  
    To co dać zamiast wazeliny ?

I masz jakiś pomysł na tą "wypadniętą" blaszkę ?
  • REKLAMA
  • #6 17540372
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ja do smarowania stosuję Lubriten EPS-1.
    Jeśli chodzi o blaszkę i sprężynę to nasadź na przewężenie blaszki sprężynę bo pewnie tak była osadzona. Coś to musiało dociskać ale abym dopasował to musiałbym mieć narzędzie przed sobą. Jeśli coś wymyślę to dam znać.
    Posprawdzaj przy trzpieniu do którego końca mocyjemy brzeszczot. On pracuje przy podrzynaniu i może ta sprężynka przez blaszkę go jakoś stabilizuje...
  • REKLAMA
  • #7 17540490
    zyndramm
    Poziom 10  
    Ok, dzięki za informacje.

Będę próbował dopasować zgodnie z tym, co napisałeś. Jak byś coś jeszcze wymyślił, to daj znać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17541264
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Element zaznaczony na czerwono wykonuje w dolnej części ruchy przód tył przy podrzynaniu. Coś musi go ustawiać w maksymalnym lewym położeniu. Być może to ta blaszka i sprężynka. Chyba że czegoś tam jeszcze nie widzę.
    Ciężko coś wymyślić na podstawie samych zdjęć.
    Zobacz na poniższym zdjęciu przykład tego, o co mi chodzi:
    Brak sprężyny w zaznaczonym miejscu to znaczny luz uchwytu brzeszczota i złe prowadzenie. I wszystko pasuje...
  • #9 17541593
    zyndramm
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję ! Teraz, kiedy to wyjaśniłeś, wszystko pokrywa się z objawami. Niepozycjonowany brzeszczot miał możliwość przemieszczania się w niewielkim, ale wystarczającym zakresie, żeby spadać z kółka, do którego nie był dociskany. Teraz, gdy jest sprężynka, wszystko wydaje się bardziej stabilne.

Przesiedziałem kawał czasu przeszukując kilka razy (po obu stronach obudowy) milimetr po milimetrze, gdzie by mogła pasować ta blaszka. Szukałem też pod mechanizmem. Nigdzie nie ma żadnej przestrzeni, do której by ona jednoznacznie pasowała, a kształt ma charakterystyczny.

Jest ona też relatywnie gruba, identycznie jak ta, którą oznaczyłem na zdjęciu czerwoną strzałką. Wydaje się więc, że ma przenosić jakieś większe siły, a wszystkie jigsaw'y ;-) które oglądałem na zdjęciach czy youtube, żadnej takiej blaszki w obrębie mechanizmu nie mają.
  • #10 17608161
    baranek110
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    zyndramm napisał:
    Jest ona też relatywnie gruba, identycznie jak ta, którą oznaczyłem na zdjęciu czerwoną strzałką. Wydaje się więc, że ma przenosić jakieś większe siły, a wszystkie jigsaw'y ;-) które oglądałem na zdjęciach czy youtube, żadnej takiej blaszki w obrębie mechanizmu nie mają.

czesc, mam dokładnie taki sam problem z ta wyrzynarka, po rozebraniu spreżynka założyłem, natomiast nie moge nigdzie dopasować tej blaszki, mógłbyś napisać gdzie ta blaszka ma sie znajdować?
  • #11 17608173
    zyndramm
    Poziom 10  
    Ja bym Ci chętnie wyjawił tę tajemnicę, ale sam jej jeszcze niestety mimo prób nie posiadłem. Na chwilę obecną skręciłem wyrzynarkę ze sprężynką (na pewno w dobrym miejscu - patrz wyżej) ale bez tej blaszki.
    Testu jeszcze nie przeprowadzałem, nie wiem więc, czy wyrzynarka zauważy ;-) jej brak.
  • #12 17608186
    baranek110
    Poziom 11  
    ok dzieki za odp, w takim razie bedę próbował dalej dopasować :D
  • #13 17608203
    zyndramm
    Poziom 10  
    Jak byś coś ustalił, czy np z sukcesem uruchomił wyrzynarkę bez blaszki, to wpisz swoje odkrycia / spostrzeżenia w tym wątku.

Oczywiście zrobię to samo, z tym, że ja ciąć będę dopiero jakoś w styczniu 2019 i wtedy wyjdzie szydło z wora ;-)
  • Pomocny post
    #14 17628600
    baranek110
    Poziom 11  
    ostatnio rozebralem i poskladalem wyrzynarke od nowa, wyrzynarka tnie jak powinna, sprezynka na miejscu, a ta blaszka to tylko zaslepka :D moze byly jakies wersje ktore posiadaly w tym miejscu laser, a tutaj wstawiona ta blaszke (zaznaczylem na zdj gdzie powinna byc) na potwierdzenie rozebralem druga taka sama sprawna wyrzynarke i w zaznaczonym miejscu wlasnie znajduje sie blaszka
  • #15 17628987
    zyndramm
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za tę informację !

Nie, żebym sam tej opcji lokalizacyjnej od razu nie rozważał. W moim odczuciu jednak - mówiąc eufemistycznie - blaszka ta w roli zaślepki trzymała się tak sobie. Wyjaśnia to zapewne, dlaczego bez rozkręcania wyrzynarki, znalazła się ona samoistnie w jej wnętrzu... ;-)

Producentowi pewnie został jakiś odpad i postanowił go wepchnąć akurat w to miejsce jako zaślepkę, bo uznano, że się jako tako trzyma i wyjdzie niedrogo.

Jednak dzięki Twojej informacji pozbyłem się nieprzyjemnego odczucia, że oto super hiper tajemnicza i istotna blaszka znajduje się poza systemem narażając go na niedające się przewidzieć tragiczne konsekwencje :-)
  • #16 17629112
    baranek110
    Poziom 11  
    dokladnie to co napisales, ta blaszka rownie dobrze moglaby byc plastikowa, wg mnie nie pelni zadnej funkcji, rownie dobrze moglo by jej nie byc tam, szukalem jakies wyrzynarki energer'a z laserem w tym miejscu ale nie znalalem, podobne z wygladu sa macallister czy titan ktore mialy laser, wiec mozliwe ze to podobne sprzety tylko w innym opakowaniu :D
  • #17 19881013
    Majeranek01
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Ta blaszka jest w miejscu gdzie w innych wersjach znajduje się laser. Jak jest wersja bez lasera, to dają zaślepkę i tyle 😉

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wyrzynarką Energer ENB454JSW, która zaczęła ciąć krzywo po wypadnięciu blaszki i sprężynki z wnętrza urządzenia. Po rozkręceniu wyrzynarki, użytkownik zauważył, że brak tych elementów może wpływać na stabilność brzeszczota. W odpowiedziach zasugerowano, że blaszka może być zaślepką, stosowaną w wersjach z laserem, a nie pełni funkcji mechanicznej. Użytkownicy wymienili również różne smary, z zaleceniem unikania wazeliny, oraz podali konkretne modele brzeszczotów, które mogą poprawić jakość cięcia. W końcu, po dalszych próbach, potwierdzono, że wyrzynarka działa poprawnie nawet bez blaszki, co sugeruje, że nie jest ona kluczowym elementem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA