Mam ze dwa zasilacze ATX i kilka serwerowych z wyjściem 12V (o dużej obciążalności, na jednym nawet jest napisane 100A, choć gabaryty na to nie wskazują). Z jednego zasilacza ATX popełniłem sobie zasilacz "warsztatowy" z pomocą przetwornic kupionych u majfrendów. Jedna to StepUp (150W/30V/10A) podłączona do 12V oraz druga StepDown (300W/9V) także podłączona do 12V. Problem z tymi przetwornicami jest taki, że StepUP ogranicza prąd zmniejszając napięcie, ale schodzi najniżej, do swojego napięcia zasilania. W obu natomiast sama regulacja prądu jest wątpliwej jakości. Dioda informująca o przeciążeniu zapala się zanim przeciążenie wystąpi itd... Generalnie nadaje się jako źródło o stały napięciu. Nie nadaje się jako źródło o stałym prądzie.
Co byście polecili, aby się nie narobić i otrzymać z takich komponentów (zasilacz ATX, albo zasilacz serwerowy 12V o dużym prądzie wyjściowym), coś co będzie także dużym źródłem prądowym. Aby móc ładować akumulator o znanym i określonym prądzie, ale także używać do uruchamiania wzmacniaczy mocy (modułów), kupionych u majfriendów 100W i większych.
Co byście polecili, aby się nie narobić i otrzymać z takich komponentów (zasilacz ATX, albo zasilacz serwerowy 12V o dużym prądzie wyjściowym), coś co będzie także dużym źródłem prądowym. Aby móc ładować akumulator o znanym i określonym prądzie, ale także używać do uruchamiania wzmacniaczy mocy (modułów), kupionych u majfriendów 100W i większych.