logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notoryczne zrywanie połączenia internetu radiowego wieczorami - Tenda n300

Xereah 25 Lis 2018 21:01 798 7
REKLAMA
  • #1 17585523
    Xereah
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam, mam taki oto problem z internetem radiowym. Wciągu dnia internet działa dobrze, nie zrywa, wszystko jest ok ale gdy przychodzi wieczór internet notorycznie traci połączenie, zauważyłem że gdy tak się dzieje na antenie którą dostałem przy instalacji nie pokazuje się siła zasięgu, ( jest tam na niej taka mała dioda led na której widać poziom sygnału), i na ruterze Tenda n300 pokazuje się ten komunikat. Co mogę z takim czymś zrobić i jak temu zaradzić?
    Notoryczne zrywanie połączenia internetu radiowego wieczorami - Tenda n300
  • REKLAMA
  • #2 17585526
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15529
    Zgłoś problem dostawcy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17585531
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Co chcesz sam zrobić? Zgłaszaj problem u dostawcy, reklamacja.
  • #4 17590043
    Xereah
    Poziom 6  
    Dzwoniłem do swojego dostawcy, wytłumaczyłem co się dzieje i pan mi mówi że u niego pokazuje że jest wszystko ok, poziom sygnału jest dobry mówił coś około 70-76 siły poziomu sygnału, u siebie nie widzi żeby zrywało mi jakiekolwiek połączenie, nawet mi powiedział jak długo jestem podłączony do sieci a w tym czasie z 2 razy mnie zerwało, jedyne co powiedział że mam w tym czasie (wieczór) duża ilość utraconych pakietów(ze swojej strony powiedział mi że może poprzerzucać mnie po kanałach). Zastanawia mnie komunikat na stronie podczas zerwania że nie odnaleziono serwera dns. W poglądzie zdarzeń też jest komunikat :Upłynął limit czasu rozpoznawania nazwy eu-central136.discord.gg po tym, jak żaden ze skonfigurowanych serwerów DNS nie odpowiedział" , Upłynął limit czasu rozpoznawania nazwy cdn.content.prod.cms.msn.com po tym, jak żaden ze skonfigurowanych serwerów DNS nie odpowiedział.", myśle ze to może być coś z dns u mnie i tu się zastanawiam czy jeżeli na routerze mam ustawiony dns 192.168.0.1 to musze go też ustawić na komputerze na sztywno czy dns może być ustawiony automatycznie?
  • #5 17590109
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5805
    I tak wkoło Macieju, a miało być tak pięknie. Wyszło jak zawsze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17590229
    Xereah
    Poziom 6  
    Najlepsze jest to że dużo osób które mieszkają niedaleko mnie mają ten sam internet i u nich ten problem nie występuje.
  • REKLAMA
  • #7 17590239
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5805
    A co cię obchodzi jak działa u innych? Zresztą większość nie ma zielonego pojęcia jak powinien on działać. Obowiązkiem dostawcy jest zapewnić prawidłowe działanie usługi u ciebie, póki co tego nie robi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17591364
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5478
    Xereah napisał:
    Dzwoniłem do swojego dostawcy,

Szkoda na to pieniędzy, tylko skuteczna jest tu:
    jimasek napisał:
    reklamacja.

I to na piśmie.

Ale zanim to nastąpi warto coś sprawdzić - jest tam jakiś router, odpiąć go i podłączyć się przewodem bezpośrednio do anteny i testować.
    Jak NIE zerwie, nie będzie zaniku sieci - coś sugeruje problem z routerem.
    Jeśli nadal będzie klops - reklamacja jak wyżej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z internetem radiowym, który działa poprawnie w ciągu dnia, ale notorycznie traci połączenie wieczorami. Zauważa brak sygnału na antenie oraz komunikaty o problemach z serwerami DNS na routerze Tenda n300. Po kontakcie z dostawcą internetu, który nie dostrzega problemów z sygnałem, użytkownik rozważa możliwość problemu z ustawieniami DNS. Inni użytkownicy w okolicy nie doświadczają podobnych problemów, co sugeruje, że problem może być specyficzny dla jego połączenia. Sugerowane rozwiązania obejmują bezpośrednie podłączenie do anteny w celu testowania oraz ewentualną reklamację usługi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA