logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot307 2.0 benzyna - Nie odpala po wymianie rozrządu.

trebor1 08 Gru 2018 08:25 5778 17
REKLAMA
  • #1 17612189
    trebor1
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Dzień dobry.
    Mam duży problem , po wymianie rozrządu, auto nie chce odpalić ,kręci tak jakby nie było kompresji. Rozrząd był ustawiony na znakach, tylko nie jestem pewny czy wał był w dobrym położeniu zanim go zablokowałem . Dodam że to silnik rfn , błędów nie ma tylko jest problem z połączeniem się z bsi , a sterowniku silnika jest komunikat że jest zablokowany i czeka na odpowiedź bsi.
  • REKLAMA
  • #2 17612241
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1306
    trebor1 napisał:
    komunikat, że jest zablokowany i czeka na odpowiedź bsi.
    Idź tym tropem.
  • #3 17612248
    trebor1
    Poziom 10  
    A czy przestawiony rozrząd o 180 stopni. Może wpływać na kompresję. Dodam że miałem duże problemy połączyć się z bsi , raz łączyło a 20 razy nie.

Dodano po 7 [godziny] 30 [minuty]:

Bsi było zalane , wyczyściłem styki po podłączeniu okazało się że nie działają zegary , nie reaguje na zapłon. Co odziwo pp2000 zaczęło się komunikować z bsi i wykazało 3 błedy komunikacji właśnie z zegarami wyświetlaczem i tere nie pamiętam jaki był 3 , jak chciałem zakodować kluczyki bo nie muał żadnego to nie wykrywał zapłonu mimo tego że był załączony .
  • #4 17613114
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ocena: 280
    Witam.Dziwnie to opisujesz.Z jednej strony wymiana rozrządu z drugiej zalane bsi.......co było pierwsze?Przed wymianą rozrządu auto chodziło?Jeśli przestawiłeś o 180st to masz po zaworach.
  • REKLAMA
  • #5 17613235
    trebor1
    Poziom 10  
    Przed akcją z rozrządem auto chodziło , ale podczas naprawy padł mi aku , i po tym zajściu zaczęły się kwiatki , rozrząd ustawiony na znaki , po podłączeniu naładowanego aku silnik kręcił jakby bez obciążenia i migała dioda od imo , okazało się że wykodowały się klucze , jak sprawdzałem pierwszym razem to bsi się łączyło i nie było żadnego błędu , a gdy odebrałem z aso kod do imo i chciałem zakodować kluczyki to przy pierwszym kodowaniu nastąpiła przerwa w komunikacji i już nie można było nawiązać. Aż do momentu kiedy wyczyściłem styki po zalaniu .
    Acha teraz wiem że gdybym przestawił rorząd to by waliły by błędy wałka rozrządu.
    Zawory są całe bo sprawdzałem kompresję i jest na granicy 12,3 bara.
  • Pomocny post
    #6 17613268
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ocena: 280
    Dokładnie.Błąd synchronizacji wał-wałek rozrządu.Więc teraz idąc dalej,skoro rozrząd masz teoretycznie ok,komunikację też to w czym jest problem?chodzi o to czy nie możesz dopisać kluczyków.......itd
  • REKLAMA
  • #7 17613325
    trebor1
    Poziom 10  
    Dokładnie , nie mogę , bo teraz bsi nie widzi stacyki zegarów i przy próbie kodowania kiedy hest info żeby włączyć zapłonu to bsi tego nie widzi
  • REKLAMA
  • #8 17613480
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5131
    trebor1 napisał:
    rozrząd ustawiony na znaki

Znaki to są przy drodze, w tym silniku walki i wał blokuje się bolcami, nie ma żadnych znaków.
    Zapewne masz glowicę do zdjęcia bo odwaliłeś fuszerę z flamastrem.
    Zostaw BSI i kluczyki w spokoju bo to nie ich wina, zajmij się sprawdzeniem rozrządu, po zblokowaniu go prawidłowo.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 17613507
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Tam masz blokady w tym gówniane dojście z tyłu silnika koło półosi. Jak odkrecileś koło pasowe to się wszystko rozjechało.
  • #10 17613642
    trebor1
    Poziom 10  
    Widzę że sami fachowcy , co się znają na tym silniku. Mając na myśli znaki to znaczy że wałki i wał został zablokowany w odpowieni sposób. I wszysto jest ok, jak nie czytacie z zrozumieniem to ja dziękuję za taką pomoc.
    A koło pasowe jest przykręcone 4 śrubami więce demontaż jego pomaga w zablokowaniu wału.
  • #12 17613716
    trebor1
    Poziom 10  
    Ja użyłem dwóch śrub m6 i jednei m8 i też mam taki sam efekt. I sto procent pewności.
    Problem zaczyna się jak ktoś ma wersję z kołem pasowym na klinie to wtedy owszem potrzebna jest blokada wału od strony koła zamachowego. A problemem jest bsi bo to on żądzi elektroniką w tym samochodzie.
  • #14 17613740
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6406
    Kup zestaw startowy najtaniej wyjdzie. Kup akumulator cobyć nie musiał szukać drugiego zestawu startowego.

Dodano po 1 [minuty]:

trebor1 napisał:
    Rozrząd był ustawiony na znakach, tylko nie jestem pewny czy wał był w dobrym położeniu zanim go zablokowałem

Kolego w innym położeniu nie zablokujesz .
  • #15 17613760
    trebor1
    Poziom 10  
    No skoro znalazłeś link do wcześniejszej debaty i na załączonym zdjęciu nie widziałeś miejsca gdzie włożyłem śrubę tzn że nie potrafisz czytać rysunku technicznego. Żeby ci pomóc masz tam 2 opcje , ja mam opcję tą z lewej. Pozdrawiam
  • #16 17613762
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Śrubą zablokuje,blokadą nie. Ok rozumiem
  • #17 17613784
    trebor1
    Poziom 10  
    Jak ją masz to proszę bardzo , a ja potrzebowałem tylko śruby , bo nie miałem pod ręką blokady :).

Dodano po 44 [sekundy]:

No i ten dostęp.
  • #18 17616970
    trebor1
    Poziom 10  
    Winę za problem z odpalaniem ponosi bsi uległo zalaniu. Tylko wszystko razem zbiegło się w czasie i aku i rorząd.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie rozrządu w Peugeot 307 z silnikiem RFN, użytkownik napotkał problem z uruchomieniem pojazdu, który kręcił jakby bez kompresji. Użytkownik nie był pewny, czy wał był prawidłowo zablokowany przed wymianą. Po zalaniu BSI i problemach z komunikacją, pojawiły się trudności w kodowaniu kluczyków. Użytkownicy forum sugerowali, że problem może wynikać z błędu synchronizacji wału i wałka rozrządu, a także z zalania BSI. Wskazano na konieczność sprawdzenia poprawności ustawienia rozrządu oraz stanu BSI, które mogło ulec uszkodzeniu. Użytkownik potwierdził, że kompresja jest na poziomie 12,3 bara, co sugeruje, że zawory są w dobrym stanie.
REKLAMA