cocobongo napisał: Ogrzewanie, żeby grzało, musi stawiać spory opór.
Gerri napisał: Duży opór - to mały prąd. Może chodziło ci o OBCIĄŻENIE?
Zawsze miałem z tym problem, pomiary wartości przy obciążeniu, bez obciążenia i pomiary samego obciążenia... Ale zawodowo gram i śpiewam, elektryka to hobby, które bardzo lubię, ale w młodości nie przyjęli mnie do technikum elektronicznego z powodu zaburzenia (ich zdaniem) widzenia barw.
cocobongo napisał: Trochę cierpliwości jest wymagane na nitce przerwanej - akurat wiem, która to, bo podczas deszczu czy zimą widać, która nie grzeje - wystarczy zapamiętać
Gerri napisał: Wszystko fajnie, jak mamy szybę podłączoną do instalacji auta. Tu mamy pytanie o szybę odłączoną.
Gdybym odłączył czy całkiem wyjął szybę z auta, też bym pamiętał, która nitka nie grzeje. Jeśli robię to w cudzych autach, bo je naprawiam, muszę to ogarnąć inaczej. Podejrzewam, że sporo jest porad w sieci, jak to robić. Ja używam miernika 😁.
cocobongo napisał: W końcu trafiam na miejsce, w którym omomierz wskazuje, to co pokazuje, gdy nic nie mierzysz, u mnie 0.L.
Gerri napisał: Nie bardzo to sobie wyobrażam. Przecież jak mierzymy opór na dwóch końcach przerwanej ścieżki, to obwód zamyka się przez kilkanaście pozostałych ścieżek. To, co ci pokazuje multimetr "OL" (overloaded) jest niemożliwe.
Zakładam, że jedną szpilką trafiasz w przerwę w obwodzie, czyli równie dobrze możesz dotknąć szyby między nitkami. Ile by nitek nie było - nie będą przewodzić !
Gerri napisał: Piszesz o 12 omach. Przy dwunastu woltach i dwunastu omach przepływający prąd to będzie 1 amper, co daje moc szyby 12 watów. Taką moc to ma ogrzewanie lusterka wstecznego - a nie wielka szyba. Wielka szyba ma bezpiecznik 16 amperów, w limuzynach 25 a nawet więcej.
Może nie odczekałem wystarczająco długo, by miernik pokazał więcej. Dla mnie różnica wskazań przy odległości 2 cm i przy całej prawie szerokości szyby była wystarczająco wyraźna, bym wiedział jak to interpretować.