logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem?

Thorgus 11 Gru 2018 07:30 4296 21
  • #1 17619081
    Thorgus
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Dzień dobry

Wyciągnąłem z myszki baterię Duracell z dobrą datą ważności niestety się rozlała.
    Myszka była trzymana w temperaturze pokojowej i raczej leżała na półce.

Czy to typowa wada tych baterii?

Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem? Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem? Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem? Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem? Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem? Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem? Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem? Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem? Rozlana bateria Duracell w myszce - co mogło być powodem?
  • #2 17619105
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Skoro bateria była dobrze traktowana, to znaczy, że wina leży po stronie producenta. Czasem zdarza się jakaś trefna sztuka.
  • #3 17619122
    Thorgus
    Poziom 12  
    Tylko że styki w myszce mi zalało tym świństwem
    Czy poza IPA czymś to czyścić?
    Dokoła jest plastik i nie chcę uszkodzić
  • #4 17619154
    marcinek19992
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Tak mi też się kiedyś baterie rozlały w myszce ale to była marka Carrefour. Wyczyściłem własnie jak to piszesz IPA i lekko wziąłem papierkiem ściernym. Myszka działa do dziś. Ale po tym incydencie kupiłem akumulatorki oraz ładowarkę do nich.
  • #5 17619292
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4248
    Rozładowanej baterii nie należy trzymać w myszce, bo może wylać niezależnie od daty ważności. A jeśli to była podróbka Duracella, to mogła wylać i bez rozładowania.

Baterie mogą być różne - kiedyś używano głównie ogniw Leclanchégo, w których elektrolitem był salmiak, nie wiem, czym odróżniały się "Long Life", baterie "Heavy Duty" mają chlorek cynku, alkaliczne - wodorotlenek potasu. Duracell jest znany głównie z alkalicznych, na bateriach zwykle jest oznakowanie, jaka to jest.

Wszystkie te substancje są higroskopijne i powodują korozję metali, więc trzeba je dokładnie usunąć; wszystkie rozpuszczają się w wodzie, więc można je wymyć nawet samą wodą, ale trzeba uważać, żeby woda, w której się rozpuszczą, nie popłynęła w trudniej dostępne miejsca - nie lać wody, raczej czyścić zwilżonym ręcznikiem papierowym.
  • #6 17621250
    Thorgus
    Poziom 12  
    Nie trzymałem rozładowanej myszki chyba to wszystko przez przypadek
  • #7 17621330
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Baterii nie należy rozładowywać do zera. Zostawiłeś baterię w myszce, ona tam się rozładowała i dlatego popłynęła. Osad na stykach jest korozją chemiczną i wyczyścić go można albo chemicznie albo mechanicznie.
  • #8 17630186
    Thorgus
    Poziom 12  
    nagle jednego dnia działa drugiego dnia nie działa?
  • #9 17630249
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Historia zna takie przypadki.
  • #10 17630542
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4248
    Baterie robi się tak, że mają ochronę przed korozją, która powinna działać do podanego terminu, jeśli bateria nie jest używana. Kiedy zacznie się jej używać, ta ochrona przestaje działać, i po jakimś czasie korozja może spowodować przedziurawienie obudowy baterii. Pewnie baterie zostały włożone, przez jakiś czas były używane, więc ochrona przed korozją przestała działać, korozja zaczęła przeżerać baterię i akurat doszła do takiego punktu, że bateria wyciekła i przestała działać. Kiedyś w szkole na chemii uczono, jak się robi taką ochronę przed korozją, nie wiem, jak teraz, ani czy ktoś uważał na lekcji, albo poczytał podręcznik.
  • #11 17631119
    Thorgus
    Poziom 12  
    Czyli bateria mimo swojej daty ważności może się rozlać?
  • #12 17631150
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    Thorgus napisał:
    Czyli bateria mimo swojej daty ważności może się rozlać?
    Jak najbardziej. Co ciekawe, miałem takie przypadki dla najdroższych :cry: baterii - Duracell Cooper Top.
  • #13 17639465
    Thorgus
    Poziom 12  
    Czy te baterie Duracell są słabej jakości i nie warto dopłacać?
  • #14 17639527
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 954
    Nie warto z jednego powodu. Myszka z założenia pobiera b. mało energii. Baterie tej marki według producenta są szczególnie polecane do urządzeń o dużym chwilowym poborze prądu. Do myszek, stacji pogody, zegarków wszelkiej maści, mierników, testerów itp. ja stosuję baterie Varta industrial, które nie dość, że tańsze to jeszcze działają 2-3 razy dłużej. Niestety dostępne są wyłącznie w specjalistycznych sklepach. W kiosku czy markecie tego nie kupisz.
  • #16 17639776
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 954
    Powiem więcej: Siemens robił elektrykę w Auschwitz, Bayer produkował Zyklon-B, a Hugo Boss szył mundury dla Wermachtu. I co z tego wynika? Jak dla mnie nic. Nie będę z tego powodu rezygnował z telefonu, aspiryny i ubrań.
    A jak już tak bardzo kochasz Duracell to oni też mają serię industrial, ale nie używałem to nie jestem w stanie się na ich temat wypowiedzieć.
  • #17 17648550
    Thorgus
    Poziom 12  
    Raczej nie chcę drugi raz rozlanego Duracella mimo dobrej daty ważności
  • #18 17648631
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    Thorgus napisał:
    Raczej nie chcę drugi raz rozlanego Duracella mimo dobrej daty ważności

Właśnie wyjąłem rozlane baterie Varta - ważne do 2020 :-(
  • #19 17650182
    Thorgus
    Poziom 12  
    Marnej jakości teraz te baterie produkują, nie warto dopłacać
  • #21 21072278
    CompFan
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Mam pytanie, czy zarówno baterie jak i akumulatory wylewają, czy są jakieś wyjątki? Taka np. bateria komputerowa CR2032 może wylać?
  • #22 21072344
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2585
    Może. To zależy od tego co w środku ogniwa pierwotnego reaguje. Ogniwa cynkowo węglowe wylewają najchętniej. Ogniwa pierwotne litowe najmniej chętnie. Akumulatorów NiCd nie kupisz ale i one przeciekały gdy długo były rozładowane.
    Akumulatory litowo jonowe muszą być szczelne. Kwasowe mają zawory i mogą przeciekać. Akumulatory NiMH też mają zawory. Zdarzają się takie trochę podżarte, ale wylanych nie widziałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rozlaną baterią Duracell w myszce, mimo że miała ona dobrą datę ważności i była przechowywana w odpowiednich warunkach. W dyskusji podkreślono, że rozlanie może być spowodowane wadą produkcyjną, korozją lub niewłaściwym użytkowaniem, jak trzymanie rozładowanej baterii w urządzeniu. Użytkownicy sugerowali czyszczenie styków za pomocą IPA oraz stosowanie akumulatorków zamiast tradycyjnych baterii, zwłaszcza w urządzeniach o niskim poborze energii. Wspomniano również o innych markach, takich jak Varta, które mogą być bardziej odpowiednie do takich zastosowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA