logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel X20DTH VP44 - Ustawienie początku tłoczenia pompy wtryskowej

aszot 17 Gru 2018 11:28 2787 9
REKLAMA
  • #1 17632843
    aszot
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mam problem, na który nie udało mi się znaleźć rozwiązania, przynajmniej dla opla.
    Mianowicie, z pompy została zdjęta piasta w celu wymiany uszczelniacza walka na wejściu pompy.
    Przed operacja wartość na jaką była pierwotnie ustawiona pompa, została odczytana czujnikiem zegarowym,
    ale mam przesłanki że pompa już wcześniej nie była ustawiona poprawnie.
    Teraz pytanie najważniejsze.. Czy ktoś z was, kto obcuje z tymi pompami na co dzień, jest mi w stanie określić, czy któryś z numerków nabitych na pompie odpowiada wartości na jaką mam ustawić pompę?
    Dla cumminsa (pomijając fakt że jest tam także klin) znalazłem informacje, gdzie jest nabijana wartość, ale w przypadku mojej pompy oznaczenia różnią się znacznie.
    Niżej załączam zdjęcia korpusu mojej pompy.. I uprzedzając odpowiedzi o stole.. wiem że ustawia się to na stole, ale jeśli wartość jest nabita na korpusie, prosiłbym o podanie miejsca, gdzie jest ona nabita.

Opel X20DTH VP44 - Ustawienie początku tłoczenia pompy wtryskowej Opel X20DTH VP44 - Ustawienie początku tłoczenia pompy wtryskowej
  • REKLAMA
  • #2 17643220
    olzel
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    Poprostu składasz wszystko na blokadach i musi chodzić ot cała filozofia
  • #3 17643384
    aszot
    Poziom 11  
    Nie zrozumiałeś mojego pytania, piasta z pompy została zdjęta! I teraz należy ją założyć tak, by wkładając blokadę było ok. Napewno łapała powietrze.. stąd problemy z odpalaniem i cała operacja, ale ktoś tu grzebał przede mną, co w sumie nic dziwnego w tak starym trupie. Kiedyś wszystko było ustawione na znaki, a później pompa była lekko przyspieszona i gruz zaczął odpalać lepiej, stąd moje pytanie czy wśród wszystkich tych numerów na pompie, któraś z tych wartości to magiczna wartość dla czujnika zegarowego. Przed zdjęciem piasty zmierzyłem ja i pokrywała się z częstymi wartościami z internetu, czyli 0,82. Ale nie wiem czy nie powinno być ciut mniej, tylko że tam gdzie w innych pompach nabita była wartość, tu nie ma nic. Dziś mam trochę czasu, także zakładam piastę na 0,82 i będę wiedział czy to zapala i czy była to wina tylko powietrza. Wcześniej po odpaleniu wszystko było ok i wg kompa kat zadany i rzeczywisty pokrywał się.
  • REKLAMA
  • #4 17645530
    olzel
    Poziom 13  
    Pompa vp44 to bubel w którym zaciera się nastwnik który w następstwie pali rezystor w sterowniku pompy ,wziąłeś to pod uwagę?
  • #5 17645876
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 972
    Gwoli ścisłości to uszkadza się tranzystor a nie rezystor ....
  • REKLAMA
  • #6 17645978
    aszot
    Poziom 11  
    W gwoli ścisłości olzel piszesz bzdury nie związane z tematem. Ta pompę rozebrałem i odziwo nastawnik kąta się nie zaciera, był już najwyraźniej robiony ani nastawnik dawki nie wykazuje problemów. Nawet jakiegokolwiek syfu w postaci opiłków nie było, sparcialy 3 oringi i uszczelniacz walka wyglądał na zużyty.. pompa ustawiona na wartość przed zdjęciem piasty i juz jest na aucie także temat można zamknąć. Czy będzie dobrze dowiem się jak przyjdą mrozy.
  • #7 17646212
    olzel
    Poziom 13  
    Masz racje tranzystor jestem mechanikiem nie elektrykiem :) ,ale to nie bzdury z awaryjnością tej pompy ,widocznie twoja jest już po regeneracji tylko dlaczego są stare uszczlnienia ,sam napisałeś że na wałku jest klin więc z ustawieniem początku tłocznia nie pwinieneś mieć problemu o którym tu piszesz
  • REKLAMA
  • #8 17646286
    aszot
    Poziom 11  
    Stary, w którym miejscu napisałem że jest klin? Na wałku jest miejsce na klin, ale na piaście nie ma.. jest gładki stożek.

Swoją drogą..
    Pompa jest awaryjna, ale co dzisiaj nie jest? Sterowniki padają jak każdy inny montowany zaraz na silniku lub na skrzyni biegów, padają od temperatury i wibracji.
  • #9 17646346
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6433
    Trzpień zakładasz u pompiarza który ustawia to przyrządem.
  • #10 19828640
    majster-d1
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Odgrzeję kotleta, bo męczę dosłownie ten sam temat.
    A czy na pierwszym zdjęciu w lewym górnym rogu to nie jest przypadkiem wskazane ustawienie?
    aszot piszesz, że ustawiałeś na 0,82 i że tak było. Może to ten symbol. Ja w mojej mam 182, to może muszę ustawić na 1,82, tylko jak to robisz?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ustawieniem początku tłoczenia pompy wtryskowej VP44 w Oplu X20DTH po wymianie uszczelniacza. Odczytał wartość 0,82 przed demontażem piasty, ale ma wątpliwości co do poprawności wcześniejszego ustawienia. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na problemy z awaryjnością pompy VP44, w tym z zacinającym się nastawnikiem. Użytkownik potwierdza, że pompa była rozebrana i nie wykazuje problemów, a po ustawieniu na 0,82 pompa działa. Pojawia się również pytanie o oznaczenia na pompie, które mogą wskazywać na właściwe ustawienie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA