logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak prądu w wyjściu na lampę w domku letniskowym.

kivoPL 21 Gru 2018 18:26 786 10
  • #1 17642415
    kivoPL
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Ostatnio kupiłem domek letniskowy (drewniany) budowany w 2012 roku.
    Ogólnie domek używany był bardzo mało, nawet nie był do końca wykończony.

Przed zakupem zapytałem co to za przełącznik i do czego on służy(ten zaznaczony na pomarańczowo) i sprzedający powiedział mi, że w miejscu zaznaczonym na różowo jest kabel, i tam normalnie można podpiąć jakąś lampę, ale w sumie nie ma tam lampy bo w domku przebywał przez te parę lat tylko parę razy i tylko w dzień.

Już po zakupie, chciałem sobie tam ogarnąć jakąś lampę, wygrzebałem ten kabel (była tylko dziura w suficie)
    Kabel był po prostu ucięty, nie było nic kombinowane, tak jakby faktycznie nigdy nie był używany, wziąłem jakąś byle jaką kostkę, oprawkę i zarowke, podpiąłem i.. nie działa (oczywiście przełącznikiem przełączałem) pomyślałem, że może źle ktoś zapomniał podpiąć tego przełącznika, odkręciłem, kable że sobą zwierałem "na ostro" i tez nic, tą oprawkę próbowałem w każdy możliwy sposób podpiąć(tak jakby ktoś się kiedys pomylił) żółto-zielony z niebieskim, niebieski z brązowym, żółto-zielony z brązowym i tez nic.

Wszystkie "klawisze" w górze, ale nie wiem który "klawisz" odpowiada za to wyprowadzenie, bo nie jest to nigdzie opisane.

I teraz pytanie.. co dalej ? Szukac jakiegoś magika który to zrobi, czy popróbować coś samemu, tylko jak ?

Pozdrawiam, i przepraszam za niefachowe określenia :D Brak prądu w wyjściu na lampę w domku letniskowym.

Edit: Tak, żarówka działa na 100%
  • #2 17642425
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    kivoPL napisał:
    żółto-zielony z niebieskim, niebieski z brązowym, żółto-zielony z brązowym i tez nic.

Tak nie powinno się robić, i chwalić tym!

Neonówką zobacz czy masz fazę, i pochwal się jej brakiem lub na którym przewodzie występuje.

Rozkręć wyłącznik i tylko zrób zdjęcie.
    A jeszcze prze rozkręceniem, wyłącz bezpieczniki w domku.
  • #3 17642439
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    kivoPL napisał:
    Szukac jakiegoś magika który to zrobi, czy popróbować coś samemu, tylko jak ?

Magika już znalazłeś.
    Spojrzyj w lustro, bo tylko "mag wysokiej klasy" bezmyślnie zwiera.

kivoPL napisał:
    ...żółto-zielony z niebieskim, niebieski z brązowym, żółto-zielony z brązowym...

Teraz znajdź elektryka.
  • #4 17642486
    kivoPL
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:
    kivoPL napisał:
    Szukac jakiegoś magika który to zrobi, czy popróbować coś samemu, tylko jak ?

Magika już znalazłeś.
    Spojrzyj w lustro, bo tylko "mag wysokiej klasy" bezmyślnie zwiera.

kivoPL napisał:
    ...żółto-zielony z niebieskim, niebieski z brązowym, żółto-zielony z brązowym...

Teraz znajdź elektryka.

Źle zrozumiałeś, nie zwierałem tych kabli, tylko próbowałem podłączać żarówkę do tych kabli. Zwierałem dwa kable które były wpięte do przełącznika żeby wyeliminować wine zepsutego włącznika.

Dodano po 40 [minuty]:

Rezystor240 napisał:
    kivoPL napisał:
    żółto-zielony z niebieskim, niebieski z brązowym, żółto-zielony z brązowym i tez nic.

Tak nie powinno się robić, i chwalić tym!

Neonówką zobacz czy masz fazę, i pochwal się jej brakiem lub na którym przewodzie występuje.

Rozkręć wyłącznik i tylko zrób zdjęcie.
    A jeszcze prze rozkręceniem, wyłącz bezpieczniki w domku.

Zrobię to, jak tylko tam będę, wydaje mi się że nie mam takiego śrubokręto neona, gdzieś to widziałem, tylko gdzie ? Jakiś budowlany/elektryczny ?
  • #5 17643055
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    Jeśli nie były wypięte przewody z włącznika, ew z rozdzielnicy to nic nie zrobisz i trzeba szukać "magika"
  • #6 17643117
    kivoPL
    Poziom 9  
    No właśnie że.. co do skrzynki to straszny tam burdel jest, ja się ogólnie jak można było zauważyć nie znam, ale widziałem ładniej wyglądające skrzynki, ale mimo wszystko nie widziałem tam nic nie wpiętego. Myślałem żeby w jakiś sposób sprawdzić ciągłość przewodów, tylko najpierw trzeba wiedzieć skąd do kąd idą :/
  • #7 17643123
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    A to miernik masz? A wskaźnik obecności napięcia tak czy siak też był by przydatny.
  • #8 17643158
    kivoPL
    Poziom 9  
    Mówiąc miernik masz na myśli multimetr ? Jeśli tak to posiadam. No ten wskaźnik sobie załatwię
  • #9 17643291
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    kivoPL napisał:
    Mówiąc miernik masz na myśli multimetr ? Jeśli tak to posiadam. No ten wskaźnik sobie załatwię

Załatw sobie kogoś, kto ma jakieś pojęcie o instalacjach. Będzie szybciej i taniej. Niepewna instalacja w drewnianym domku... horror jak nic.
  • #10 17643397
    kivoPL
    Poziom 9  
    retrofood napisał:
    kivoPL napisał:

Załatw sobie kogoś, kto ma jakieś pojęcie o instalacjach. Będzie szybciej i taniej. Niepewna instalacja w drewnianym domku... horror jak nic.

Tzn. ona raczej pewna jest, no ale faktycznie chyba lepiej będzie jak kogoś załatwię.
    Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił domek letniskowy z nieaktywnym wyjściem na lampę, które okazało się być niepodłączone. Po próbie podłączenia lampy, użytkownik stwierdził, że kabel był ucięty, a włącznik nie działał. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie obecności napięcia za pomocą neonówki oraz użycie multimetru do pomiaru ciągłości przewodów. Wskazują również na konieczność skonsultowania się z elektrykiem, aby uniknąć problemów z instalacją elektryczną w drewnianym domku. Użytkownik planuje zaopatrzyć się w wskaźnik napięcia i zasięgnąć porady specjalisty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA