logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uderzenia z pętli ogrzewnia podłogowego na RTL"u

m3llo71 22 Gru 2018 19:56 4170 14
  • #1 17644706
    m3llo71
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam. Posiadam mieszaną instalację CO:
    5 kaloryferów

2 pętle ogrzewania podłogowego na RTLu w multiboxie. Jedna mniejsza pętla łazienka, kuchnia - RTL osadzony w ścianie ceglanej (bez problemów). Druga pętla przedpokój z garderobą - RTL osadzony w ścianie z GK (po 2 miesiącach słychać uderzenia)
    Piec termet z 2011 zamknięta komora spalania
    pompa ustawiona na 3 bieg
    łączna długość dwóch pętli ok 110 m

Na początku użytkowania nie było żadnych problemów. Po około dwóch miesiącach gdy temperatura wody zbliża się do zadanej na głowicy termostatycznej - słychać rytmiczne uderzenia. Po delikatanym przekeceniu głowicy termostatycznej chwilę jest spokój. Temperatura wody wzrasta sytuacja się powtarza. Uderzenia jak by ktoś prętem uderzał w podłogę.

Myślałem, że pętla jest zapowietrzona - odpowietrzyłem - sytuacja bez zmian.
    Pętle są wpięte w piwnicy w ten sam sposób.Wyczyściłem filtr wody w instalacji. Myślałem, że to problem zaworu kupiłem nowy - problem dalej jest.

Szukałem w intrenecie odpowiedzi - kilka wątków jest podobnych niestety bez odpowiedzi na pytanie z czego mogą wynikać problemy.
  • #2 17647146
    majster169
    Poziom 2  
    Sprawdź podłączenie RTL-a,podobne stuki słychać w grzejnikach , gdzie pomylono ZASILANIE z POWROTEM
  • #3 17647194
    m3llo71
    Poziom 9  
    Dzięki - podłączenie jest prawidłowe.
  • #4 17647515
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1970
    Kierunek przepływu przez zawór jest niezgodny ze strzałką na tym zaworze.
    Zminimalizować ten efekt można poprzez obniżenie mocy pompy.
  • #5 17647571
    m3llo71
    Poziom 9  
    Dzięki za wskazówkę.
    Zasilanie (gorąca rurka) wchodzi pod głowicę termostatyczną zgodnie z określonym kierunkiem na RTL. Zmniejszenie biegu na pompie niczego nie zmieniło.
    Jeżeli byłby źle podłączony RTL - problem stukania występowałby od samego początku. Jak pisałem w opisie 2 miesiące nie miałem żadnych problemów z hałasem w instalacji.

Temperatura wody w CO to 55 stopni. W instalacji nie mam żadnych rozdzielaczy.[[/quote]
  • #6 17686669
    m3llo71
    Poziom 9  
    Panowie dalej szukam rozwiązania problemu.

Po odkręceniu głowicy termostatycznej z rtl hałasu nie ma. Natomiast zużycie gazu wzrosło ponieważ woda ciągle wraca do pieca. Zmniejszyłem bieg popmpy na II obniżyłem temperaturę wody w CO do 50 stopnii. Po założeniu głowicy termostatycznej na zawór RTL problem wraca. Wydaje mi się że mam skoki ciśnienia które wywołują hałasy. Mam jedno naczynie wyrównawcze, które znajduje się w piecu. Może potrzeba dodatkowego ? Co myślicie? Przypomnę, że hałas występuje w większej pętli ogrzewania podłogowego. Dzięki za Wasze wskazówki.
  • Pomocny post
    #7 17686976
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2587
    Zmniejsz prędkość pompy, bo może daje zbyt duże ciśnienie. Zwłaszcza, kiedy przymkną się termostaty przy grzejnikach. Jeżeli zmniejszenie prędkości pompy poskutkuje to warto pomyśleć o pompie elektronicznej, która dopasowuje swoją moc do przepływu.
    Jeżeli to nie pomoże to wymień zawór RTL na inny typ. Być może ten hałas powoduje uszczelka grzybka.
  • #9 17687135
    m3llo71
    Poziom 9  
    Dzięki za wskazówki. Zawór RTL zamontowany jest na powrocie. Przez dwa miesiąca nie było żadnych hałasów. Pompa była ustawiona na 3 biegu. Kupiłem nowy zawór RTL tego samego typu - problem był od samego początku. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 17687163
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Czy "uderzenie" / "stuknięcie" jest pojedyncze czy kilka- / kilkanaście po sobie następujących?
    Kiedyś wymieniałem u klienta wkładki termostatyczne w grzejnikach "V" firmy Kermi i w dwóch był problem (najpierw jeden i po paru dniach drugi) - gdy głowica domykała grzybek to następowało cykliczne głośne stukanie, tak jakby przyłożyć wiertarkę udarową do grzejnika. Gdy zamieniłem z powrotem na stare wkładki problem ustał. Dzwoniłem do działu technicznego Kermi a tam pan stwierdził że: pewnie przepływy za duże, może ciśnienie dyspozycyjne pompy za duże, nowe głowice za słabe (z małą siłą zamykają - bo to elektroniczne), szczególnie w starych kotłach gdzie nie ma pompy elektronicznej. Sugerował zmianę przepływów przez grzejniki.

Być może u ciebie po tych 3 miesiącach instalacja się tak "ułożyła", że zaczął grzybek hałasować. Może próba zmian przepływów w innych grzejnikach lub dołożenie zaworu regulacyjnego na tej pętli podłogówki zdławi trochę to za duże ciśnienie?
  • #11 17687226
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 638
    m3llo71 napisał:
    Dzięki - podłączenie jest prawidłowe.
    m3llo71 napisał:
    Zasilanie (gorąca rurka) wchodzi pod głowicę termostatyczną zgodnie z określonym kierunkiem na RTL.
    czy to aby na pewno jest prawidłowo?
  • #12 17688220
    m3llo71
    Poziom 9  
    ls_77 napisał:
    Czy "uderzenie" / "stuknięcie" jest pojedyncze czy kilka- / kilkanaście po sobie następujących?

Uderzenia są cykliczne - raz bardziej głośne, raz mniej. Za pierwszym razem myślałem, że ktoś wiertarką w nocy pracuje.
    Głowice na kaloryferach też mam elektroniczne. Jak uruchomiłem ogrzewanie bawiłem się podłogówką. Kaloryfery były zakręcone rozgrzewałem samą podłogę, pompa była na 3 biegu nie występowały żadne hałasy.

gersik
    jeżeli chodzi o podłączanie załączam zdjęcie. Wydaje mi się że jeżeli byłby żle podłączony problemy występowałby od razu.
    Załączniki:
    • uderzenia z pętli ogrzewnia podłogowego na RTL"u 20190109_162327.jpg (1023.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 17688365
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    A załącz zdjęcie z drugiego RTL-a.
    Jakiej firmy te RTL-e?
  • #14 17688673
    m3llo71
    Poziom 9  
    w załączniku drugi RTL kupiony na allegro za 150 zł w multiboxie - firmy nie znam
    Załączniki:
    • uderzenia z pętli ogrzewnia podłogowego na RTL"u 20190109_173146.jpg (747.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 17689789
    m3llo71
    Poziom 9  
    Zmniejszyłem prędkość pompy na pierwszy bieg. Pierwsza noc bez stukania mam nadzieję, że to była przyczyna. Trochę zmyliło mnie, że jak uruchomiłem instalację pierwsze dwa miesiące nie było żadnych problemów. Dziękuje za Wasze wskazówki. Pomocny przydał się też artykuł :

http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id2067,dlaczego-zawory-grzejnikowe-stukaja

pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uderzeniami w instalacji ogrzewania podłogowego z RTL, które występują po dwóch miesiącach użytkowania. Instalacja składa się z pięciu kaloryferów oraz dwóch pętli ogrzewania podłogowego, z RTL zamontowanym w ścianie z GK. Po odkręceniu głowicy termostatycznej hałas ustaje, co sugeruje, że problem może być związany z ciśnieniem w instalacji. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym odpowietrzania pętli, zmiany ustawień pompy oraz wymiany zaworu RTL, jednak problem nadal występuje. Wskazówki od innych użytkowników sugerują zmniejszenie prędkości pompy oraz ewentualną wymianę zaworu RTL na inny typ. Po zmniejszeniu prędkości pompy na pierwszy bieg, użytkownik zauważył poprawę i brak hałasów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA