Taki tansformator o jaki pytasz nazywa się autotransformatorem i wykonanie jego jest bardzo trudne. Polecam ci nawinięcie trafo 1:1 czyli takie napięcie jakie podajesz na stronę pierwotną odbierasz z wtórnej, a później dołącz do niego prosty układ do regulacij napięcia na triaku.
Mam na zbyciu trafo regulowane o mocy 1000 VA (separacja,regulacja napięcia wyjściowego od 0 do 270V).7 lat temu kupiłem w Niemczech za 1000DM.Ile proponujesz?.Trafo jest na totoidzie sporych rozmiarów i podejrzewam że można spróbować samemu nawinąć z tym że uzwojenie wtórne musi zmieścić się w jednej warstwie,jest zalane z wierzchu jakąś żywicą i przeszlifowane.Po tym chodzi solidny dość precyzyjny suwak .Drut nawojowy jest chyba utwardzony bo po kilku latach pracy trafa nie ma na nim śladów wypaleń ani przegrzań mimo że zdarzały mi się zwarcia w zasilanym urządzeniu(zawsze oryginalny bezpiecznik)
Witam.
Transformator z płynnie regulowanym napięciem?
Ciekawy jestem jak Ty widzisz to rozwiązanie.Czy regulacja ma być sinusoidy,czy regulacja fazowa (triak,tyrystor).
Gdybyś się zdecydował na jedno z nich to dostaniesz odpowiednią propozycję.
Ja jestem tym zainteresowany , i bym wybrał regulecję ta triaku , i raczej fazową bo chcę mieć normalnego sinusa a nie podciętego Trafo bedzie ok.200W , regulacja na wturnym wystarczy mi 0-110V , Czy wroli takiego regulatora mogę uzyć regulator mocy lutownicy transformatorowej? czy ktoś już to robił ?
✨ Dyskusja dotyczy budowy transformatora z płynną regulacją napięcia, zwłaszcza autotransformatora. Wskazano, że wykonanie takiego transformatora jest skomplikowane ze względu na mechanizm i uzwojenie, a gotowe rozwiązania można znaleźć na rynku, np. na Allegro. Zalecane jest nawinięcie transformatora 1:1 i zastosowanie zewnętrznego układu regulacji napięcia na triaku, co jest prostszym rozwiązaniem niż samodzielne wykonanie autotransformatora. Poruszono kwestie mocy transformatora (np. 200W, 1000VA) oraz precyzyjnej regulacji napięcia wyjściowego w zakresie 0–270V. Wspomniano o regulacji fazowej triakiem, która pozwala zachować sinusoidę napięcia, w przeciwieństwie do prostych regulatorów mocy, które mogą powodować podcięcie fali. Jeden z uczestników dyskusji posiada transformator regulowany o mocy 1000VA z Niemiec, z uzwojeniem wtórnym w jednej warstwie i zabezpieczeniem żywicą. Podano link do schematów i projektów transformatorów z regulacją napięcia. Poruszono także pytanie o możliwość użycia regulatora mocy lutownicy transformatorowej do regulacji napięcia w takim układzie. Wygenerowane przez model językowy.