Naprawiam komputer znajomemu, niestety ja zatrzymałem się na WinXP i mi wystarcza, u niego jest Win10 i wygląda mi to na problem sytemowy.
Laptop to Asus, Procesor i7-4720HQ 2.60 HZ, 16 GB Ramu, Windows 10 Home.
Problem polega na tym że dość często Windows 10 staje w miejscu (zamiast kursora pojawia się wirujące kóleczko, myszą można ruszać ale system przestaje w ogóle reagować), często nawet w kilka minut po uruchomieniu, bez żadnej uruchomionej aplikacji.
Test pamięci memtest x86 - wszystko ok.
Test proesora Prime95 - wszystko ok.
Smart Dysku - bez najmniejszych problemów. Nawet wykonałem pełne testowanie powierzchni (HD Tune) - zielono.
Zajrzałem do logów systemowych co się dzieje tuż przed feralną zwiechą i okazuje się, że jest jakiś problem z "magazynem" ? (hive), tudzież aktualizacjami.
Załączam plik: c:\Windows\Logs\CBS\CBS.log
Niepokojące linijki to np:
Przeszukałem internet i generalnie w paru miejscach są podobne sytuacje, zwykle trafiają one na jedno forum gdzie jakiś "magik" prosi o udostępnienie logów i przygotowuje osobie jakiś plik z patchem.
Ktoś spotkał się z tym i jak to rozwiązać?
Laptop to Asus, Procesor i7-4720HQ 2.60 HZ, 16 GB Ramu, Windows 10 Home.
Problem polega na tym że dość często Windows 10 staje w miejscu (zamiast kursora pojawia się wirujące kóleczko, myszą można ruszać ale system przestaje w ogóle reagować), często nawet w kilka minut po uruchomieniu, bez żadnej uruchomionej aplikacji.
Test pamięci memtest x86 - wszystko ok.
Test proesora Prime95 - wszystko ok.
Smart Dysku - bez najmniejszych problemów. Nawet wykonałem pełne testowanie powierzchni (HD Tune) - zielono.
Zajrzałem do logów systemowych co się dzieje tuż przed feralną zwiechą i okazuje się, że jest jakiś problem z "magazynem" ? (hive), tudzież aktualizacjami.
Załączam plik: c:\Windows\Logs\CBS\CBS.log
Niepokojące linijki to np:
2019-01-04 15:18:01, Info CBS Not able to add SCM.EVM to Windows Error Report. [HRESULT = 0x80070002 - ERROR_FILE_NOT_FOUND]
2019-01-04 15:17:51, Info CBS Failed to evaluate applicability [HRESULT = 0x80070246 - ERROR_ILLEGAL_CHARACTER]
Przeszukałem internet i generalnie w paru miejscach są podobne sytuacje, zwykle trafiają one na jedno forum gdzie jakiś "magik" prosi o udostępnienie logów i przygotowuje osobie jakiś plik z patchem.
Ktoś spotkał się z tym i jak to rozwiązać?