logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltrony Reaktywacja - Made In Dj SUCHAR :) Estradówki :):):)

SUCHAR125 04 Wrz 2005 22:29 6721 27
REKLAMA
  • Witam !!!

Jakiś czas temu kupiłem od księdza Eltronowskie kolumny za 150 zł :) Myśle że za dwie paczki do nie dużo tym bardziej że ksiądz zmieniał głośniczki w tych kolumnach na nowe :) Przez dłuższy czas stały w garażu , troche grały i się kurzyły . Nie miałem natchnienia żeby zacząć je przerabiać :) Któregoś dnia wszedłem na forum i zauważyłem post Kolegi Toadiego :) ''Eltrony Reaktywacja '' Postanowiłem żę zrobie coś podobnego o podobnych wymiarach bo stare duże eltrony były bardzo ciężkie i wyglądały ja TRUMNY (Ochydnie) !!!

WYMIARY :

Głę - 40 cm
    Wys - 90 cm
    Szer - 40 cm Przednia ścianka), (Tylna ścianka troche węższa 36 cm w celu poprawienia wyglądu)
    Całość zrobiona z płyty Płyta Wiórowej 18 mm

Konstrukcja jak widać w kształcie trapezu , jaki oczywiście mają estradówki :) Całość obita czarnym materiałem do kolumn . Na przedniej ściance krata troche cieńka ale zamierzam ją zmienić !!! ( W moim małym miasteczku nie mogłem innej dostać :( )

Głośniki :

2 Kolumny Po:

2 x TONSIL GD 30/50 Nówki
    1 x Jakiś piezak (Nie było mnie stać na nic lepszego prosze o wyrozumiałość)

Jak to gra ??

I tu wielu z was się zdziwi :) Grają 100 razy lepiej od orginalnych !!! Wierzcie mi lub nie ale to prawda a słuch mam dobry . Bas w tych kolumnach jest szybki , daje po klacie i to nieźle . Całość napędzam eltronem 60 . W plenerze też grają super :):):) Nie zamierzam ich sprzedać jest to moja pierwsza poważniejsza konstrukcja do której sie bardzo przyłożyłem . Jestem bardzo zadowolony i ciesze się żę zrobiłem je sam bez niczyjej pomocy . Planuje teraz do tych kolumn zrobić subbasa na 2 x 15 '' STX . Ale narazie brak kaski . W rzeczywistośći kolumna wygląda lepiej bo te zdięcia są troche rozjaśnione. Ale zawsze coś widać :) Komentarze mile widziane . Przy okazji chciałbym wszystkim użytkownikom forum bardzo podziękować za pomoc . Bo dzięki wam zaczeła się moja przygoda z kolumnami . Pozdrawiam i zachęcam do przeróbki eltronów :D:D:D

:arrow::arrow::arrow: Krata tylko przyłożona bo jest troche za cieńka :( Bedzie lepsza :) I ko;lumny się troszke okurzyły bo stały w garażu a to normalne :)
    Załączniki:
    • Eltrony Reaktywacja - Made In Dj SUCHAR :) Estradówki :):):) DSCF0791.JPG (44.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Eltrony Reaktywacja - Made In Dj SUCHAR :) Estradówki :):):) 11.JPG (26.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Eltrony Reaktywacja - Made In Dj SUCHAR :) Estradówki :):):) DSCF0796.JPG (45.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Eltrony Reaktywacja - Made In Dj SUCHAR :) Estradówki :):):) DSCF0793.JPG (74.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Eltrony Reaktywacja - Made In Dj SUCHAR :) Estradówki :):):) DSCF0792.JPG (35.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    SUCHAR125 napisał 202 postów o ocenie 11, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Człuchów. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1792154
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Eltronow to to juz nei przypomina....
    Tego piezaka wymien na jakas porzadna tube i bedzie dobrze, jak dodasz do tego suba na 2x15 stxa to to juz bedzie niezle wymiatac:)
  • #3 1792400
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    a ta krata to z czego?? gdzie ją można kupić i za ile?? czegoś takiego właśnie szukam do swoich eltronów, świetnie się prezentuje.
  • #4 1792418
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Przytnij tą kratke, bo wygląda jakby była za duza, no i wymien tego piezo na cos lepszego jak znajdziesz fundusze.
  • #5 1792664
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Genialne wykonanie :) Do tego musze przyznac, ze na fotkach to bym sie nabral na wsadzenie tych gds do firmowych budek po jakchs paczkach :P . Kratka a`la dexon w czarnym kolorze i 10/10 :) . I nie dziwie sie, ze tak wymiataja - w koncu to tylko 100W :P ale przy jakim spl :)
  • #6 1793795
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Dzięki za pocieszenie :) za krate na 2 kolumny dałem 4 zł :) w sklepie w moim małym misteczku. Troche cieńka jest ale musze poszukać takiej samej tylko że grubszej :) Tak jak napisałem jest tylko przyłożona na drucikach .Dziękuje za głosy i czekam na kolejne komentarze :) Pozdrawiam
  • #7 1794864
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Fajne kolumnienki:) Wiem jak to gra bo mam prawie identyczne:) To co potrafia zrobic 100W mocy to poprostu masakra:) Moje roznia sie tylko mniejszym litrazem i sekcaj wysokotonowa bo dalem 3x gdwt 9/40 na kazda paczke.
  • #8 1797251
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Przepraszam że zadaje takie banalne pytanie ale gdzie można kupić takie narożniki bo nigdzie nie mogę ich znaleźć?
  • REKLAMA
  • #9 1797422
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Witam ja je kupiłem w sklepie z głośniczkami i akcesoriami :) 1 zł za sztukę , ale wydaje mi się że na allegro powinny takie być :) Pozdrawiam coś mało komentarzy :(
  • #10 1798036
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    A moze bys tak wykorzystal ta tubke po piezaku (wklad piezzo won :P ) i dopasowal tam jakis gdwt ?
  • #11 1798354
    chaka
    Stanowczo odradzam kupowania naroznikow po zlotowce bo co tydzien bedziesz latal do sklepu po kompletnnowych. Te po zlotowce sa z twardego lamliwego plastiku i pekaja przy lekkim puknieciu. Warto dolozyc zlotowke i kupic niezniszczalne narozniki z miekkiego plastiku.
  • #12 1798551
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Albo kupic metalowe do dostania w kazdym meblowym. Moze nie są najładniejsze, ale za to praktycznie niezniszczalne
  • REKLAMA
  • #13 1798982
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Co jak co mi tam nie pękają :) Zresztą ze swoimi kolumnami obchodze się ostrożnie :) Pozdrawiam :)
  • #14 1810037
    chaka
    Nawet terminal masz taki sam bandyto Ty!:D
    Załączniki:
    • Eltrony Reaktywacja - Made In Dj SUCHAR :) Estradówki :):):) moje.JPG (49.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1810150
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    ile dales za te GD 30/50 ?? I ile kosztuja GDS 30/50 i GD i GDS 30/100 ??
  • #16 1810170
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Hehe widzisz Chaka tak wyszło mamy podobny gust :) tyle że ja mam czarny materiał a ty szary :) Jeżeli chodzi o kaske ile dałem za te nowe głośniczki to tak jak wyżej napisałem 150 zł za 2 kolumny , ale ile nowe takie kosztują to nie wiem . Pozdro Chaka :)
  • #17 1810452
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    skad tak tanio dorwales te glosniczki?? jak cos to jestem chetny na kupno kilku/kilkunastu sztuk tych glosnikow.
  • #18 1811633
    chaka
    150zl tanio? Nie chwalac sie powiem ze ja mam swoje glosniki za 4bro:D
  • #19 1812199
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Chaka ale pewnie używane :) Ja za te GD dałem 150 zł i wiem że nie przepłaciłem bo na allegro jeden kosztuje 125 zł nowy tak że za 4 szt. nowe GD 50/30 To chyba nie dużo :) Pozdrawiam I czekam na kolejne komentarze !!!
  • REKLAMA
  • #20 1952129
    byzio
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Witam!

Jak na moj gust wykonanie rewelacyjne! Gratuluje!

P.S. Czy moglbys napisac ile kosztowalo wykonanie jednej sztuki?Chodzi mi głównie o dechy i obicie.

Pozdrawiam
  • #21 1952306
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Witaj !!! Jeżeli chodzi o kaske za obudowy to tak :

Płyty 0 zł Miałem swoje po meblach :)
    Bass Reflexy 8 zł ( 2 szt.)
    materiał 27 zł
    Terminal 4 zł
    narożniki 8 zł
    wkręty miałem swoje 0 zł
    Vicol 2,50 zł

Czyli razem 1 kolumna wyszła praktycznie 50 zł więc jak za dwie kolumny 100 zł to raczej nie dużo :) Pozdrawiam i dzięki za komentarz :D
  • #22 1953802
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    no elegancko wykonane nie da sie ukryć ja generalnie nie mam żadnych zastrzeżen tylko że one maja po 100db spl żeby je efektywnie poprzeć stx to trzeba by łacznie 4 sztuki na 2 kolumny :D:D:D

albo proporcje typu wzmak do kolumn 2x100 do subów 600wat

wiem że wydaje ci sie to chore ale gdn 38 ma z 94 db a jedna twoja kolumna 100db jak dołożysz jeszcze do tego fakt że na imprezach basu powinno być tyle żeby piwko sie w kuflach mieszało :D:D to wychodzi proporcja 2/6 :D:D
  • #23 2086881
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Dzięki micho a fajnie że Ci sie podoba .Zrobiłem już na nich kilka imprezek Nie ma mocnych na te GD Polecam każdemu te głosniki . Pozdrawiam i licze na kolejne komentarze :)
  • #24 2141966
    byzio
    Poziom 14  
    Witam ponownie!

Mam jeszcze jedno pytanie do konstruktora. Co to za materiał, którym okleiłeś kolumny? Gdzie go można kupić?

Pozdrawiam
  • #25 2144103
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Hey byzio Ja go kupiłem w Chojnicach takie małe miasto na pomorzu :) Myśle żę na allegro dostaniesz coś podobnego . Pozdrawiam :D
  • #26 2144862
    byzio
    Poziom 14  
    A rozumiem:) Bylem w Chojnicach pewnie z 3-4 razy(2 razy w Parku Wodnym:),w Funce:) )
    No ale chodzi mi o to czy jest to jakis specjalny material do tego celu. ja ostatnio ogladalem sie za czyms podobnym w w jakims hipermarkecie budowlanym i jedyne co wydalo mi sie podobne to... wykladzina podlogowa, ale chyba jest troche za gruba...

Dodano po 5 [godziny] 58 [minuty]:

Dzieki za pomoc, juz wiem czego szukac

Pozdrawiam
  • #27 2320261
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Podziwiam za wykonanie ale taki terminal w kolumnach nagłośnieniowych to lekkie nieporozumienie.Zmień terminal na płytkę metalową i do każdej płytki daj po dwa canoy/speakony - nie wyrwiesz i szybciej sie podłąćza-pozatym mozesz zrobić jeden jako sygnałowy a drugi jako wyjście równoległe...

POZDRAWIAM I GRATULUJE :D .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki i reaktywacji kolumn estradowych marki Eltron zakupionych za 150 zł, wyposażonych w nowe głośniki. Konstrukcja obudowy wykonana jest z płyty wiórowej o wymiarach 40x90x40 cm (przednia ścianka) z trapezowym kształtem typowym dla estradówek, obita czarnym materiałem do kolumn. Wymieniono głośniki na modele GD 30/50 oraz GDS 30/50, a także zastosowano piezoelektryczny przetwornik wysokotonowy, który w dyskusji zalecano wymienić na lepszą tubę lub głośnik GDWT. Użytkownicy zwracali uwagę na jakość i grubość kratki ochronnej oraz terminali głośnikowych, sugerując wymianę na metalowe lub z dwoma złączami speakon dla lepszej trwałości i wygody podłączenia. Poruszono także temat narożników obudowy – tanie plastikowe mogą pękać, lepsze są metalowe lub z miękkiego plastiku. Koszt wykonania jednej kolumny wyniósł około 50 zł, z czego najdroższy był materiał obiciowy i bass reflexy. Wskazano, że moc 100 W i efektywność 100 dB SPL kolumn pozwala na dobre nagłośnienie, choć do imprez z mocnym basem zalecane jest dodanie subwoofera i wzmacniacza o większej mocy. Materiał obiciowy pochodzi z lokalnego sklepu, podobny można znaleźć na Allegro lub w marketach budowlanych. Podsumowując, projekt jest chwalony za wykonanie i efektywność, a dyskusja zawiera praktyczne porady dotyczące ulepszeń i komponentów do kolumn estradowych Eltron.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA