logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rekomendacje nagrzewnicy gazowej do tymczasowego ogrzewania domu

rafcio_21 20 Sty 2019 13:29 1449 8
REKLAMA
  • #1 17715306
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 299
    Witam wszystkich . Mam zamiar kupić sobie nagrzewnicę gazową do tymczasowego ogrzania domu . Dom jest w stanie deweloperskim i obecne prace to głównie szpachlowanie . Do tej pory ogrzewałem tzw. Kozą czyli piecyk na drzewo , ale ze względu że opał mi się kończy postanowiłem kupić nagrzewnice gazową. I dlatego zwracam się do was koledzy o pomoc w wyborze mam 3 na oku i nie wiem która będzie lepsza . Może ktoś z was miał lub posiada któraś z tych i może coś niecoś doradzić jakie wady i jakie zalety posiadają . Wrzucam rysunki owych nagrzewnic.
    Załączniki:
    • Rekomendacje nagrzewnicy gazowej do tymczasowego ogrzewania domu Screenshot_2019-01-20-11-44-06.png (734.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rekomendacje nagrzewnicy gazowej do tymczasowego ogrzewania domu Screenshot_2019-01-20-11-44-37.png (427.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rekomendacje nagrzewnicy gazowej do tymczasowego ogrzewania domu Screenshot_2019-01-20-11-45-22.png (728.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17715431
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 556
    Żadna! Nagrzewnice gazowe generują potworne ilości wilgoci, nie nadają się do wykończeń budynków.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17715574
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Żadna wentylacja nic nie da, przy takim spalaniu gazu w pomieszczeniu zostają wiadra wody, płynie ona po ścianach i szybach. Jak zauważono tylko taka z odprowadzeniem spalin rurą (np. spiro). Ewentualnie do suszenia tynków itp mogę polecić promienniki podczerwieni. Nie grzeją Ci całego pomieszczenia tylko miejsca na których Ci zależy. Oczywiście promienniki mogą być elektryczne lub gazowe. Gazowe promienniki generują znacznie mniej wody niż taka nagrzewnica (z uwagi na znaczną różnicę mocy).
  • #6 17715678
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 299
    No to mnie zasmuciliscie byłem przekonany że to będzie dobra alternatywa bo obecnie musze palić praktycznie cały dzień żeby szpachlowanie schło jako tako myślałem ze takową nagrzewnicą w jakieś
    20 min uzyskam podobny efekt ok 17stopni . Chciałem wydać ok 400 zł a taka z odprowadzeniem spalin pewnie będzie dużo droższa i nie widziałem takiej na allegro jedynie na olej napędowy.
  • #7 17715962
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 556
    Kolego tylko elektryczne grzanie Cię ratuje. Bilans finansowy wcale nie będzie taki tragiczny.
    Moc elektrycznej nie będzie tak duża jak gazowej, ale masz pełną kontrolę nad temperaturą,
    Nagrzewnica 2kW spokojnie ogrzeje pomieszczenie do 30m2. Wstawiasz, włączasz, ustawiasz 18* i nie dotykasz, zdziwisz się jak rzadko będzie się włączać żeby utrzymać temp. Do 200zł kupisz coś konkretnego z termostatem i 200zł zostaje na prąd.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje nagrzewnicy gazowej do tymczasowego ogrzewania domu w stanie deweloperskim, gdzie prowadzone są prace wykończeniowe. W odpowiedziach podkreślono, że nagrzewnice gazowe generują dużą ilość wilgoci, co może być problematyczne w kontekście wykończeń budynków. Zaleca się wybór nagrzewnicy z odprowadzaniem spalin, aby zminimalizować problem wilgoci. Alternatywnie, sugerowane są promienniki podczerwieni, które generują mniej wody i mogą być bardziej efektywne w ogrzewaniu konkretnych miejsc. Użytkownik rozważa również elektryczne nagrzewnice, które oferują lepszą kontrolę nad temperaturą, chociaż ich moc jest niższa niż gazowych. Ostatecznie, użytkownik decyduje się pozostać przy piecyku na drewno ("koza").
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA