logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada

smyk55 24 Sty 2019 20:01 3048 80
  • #1 17655712
    smyk55
    Poziom 23  
    Ocena: 108
    Ile to trzeba się namęczyć by mieć w miarę komfortowe powietrze w domu - Podziwiam :)
  • #2 17655757
    DJCheester
    Poziom 28  
    Ocena: 955
    Witam

Powietrze nie jest czyste jeśli jest ogólny smog ale zawsze z tyłu domu mam czystsze powietrze niż od przodu, chociażby dlatego że drugi sąsiad ogrzewa się gazem więc dymu nie ma ;)

A u mnie masakra zwłaszcza jak mrozy i wiatry ze wschodu.

Pozdrawiam ...
  • #3 17656177
    krychast
    Poziom 20  
    Ocena: 159
    Przecież wystarczy telefon do UMiG-u.
    PS. Fajnego masz sąsiada.
  • #4 17656977
    DJCheester
    Poziom 28  
    Witam

Urząd miasta i gminy umywa ręce - straż miejska nic nie robi poza tym że kontroluje opał który rzekomo jest w porządku bo kupiony na składzie, a ja widziałem w TVP1 w programie ALARM jaki opał można kupić na składach link dla zainteresowanych wyślę na PW gdyż program ten dostępny jest na necie i opublikowany przez TVP

Ochrona środowiska umywa ręce bo sąsiad nie jest zakładem a oni reagują tylko gdy zakłady zanieczyszczają powietrze. Straż miejska w moim mieście nie ma drona z pomiarem dymu więc nic więcej nie mogę zrobić jedynie co mogą to mogę mi na moją prośbę wysłać pismo ile było interwencji w tej sprawie i to wszystko.

A swoją drogą jak kolega załatwił to w UMiG może ja jakoś inaczej załatwiam nie tam gdzie trzeba nie w tych drzwiach.

Pozdrawiam ...
  • #5 17657261
    mono12345
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Do Teres5
    To rzeczywiście standardowa odpowiedź kominiarzy. Ja mam podobny problem w kuchni - często jest tak, że czuję zapachy gotowanych potraw. Mieszkam na parterze. Ponoć co drugie piętro jest podłączone pod wspólny kanał wyciągowy. Jak zapytałem kominiarza dlaczego z kanału wlatuje do kuchni zimne powietrze, to pierwszą jego reakcją było spojrzenie w stronę okna. Niestety, okno mam stare, drewniane i nieszczelne. Niechętnie przyznał, że może być coś nie tak z instalacją. Na twoim miejscu bym z powrotem założył wentylator i zdejmował przed wizytą kominiarza - u mnie jest wywieszana informacja o terminie wizyty kominiarza. Przepisy mamy rewelacyjne. Ale z problemami zostajemy jak zwykle sami. U mnie spółdzielnia ma w nosie to co się u mnie dzieje. Tak że, DJChester, nie tylko w domkach mamy problemy.
    Pozdrawiam i dużo samozaparcia w walce o czyste powietrze.

Jeszcze jedno. Z tego co się dowiedziałem, to nie można zakładać wentylatorów wyciągowych w pomieszczeniach z kuchenkami, piecykami gazowymi. Względy bezpieczeństwa - prawo budowlane. A to że budynki często nie spełniają podstawowych norm, to ? . :-)
  • #6 17657323
    DJCheester
    Poziom 28  
    Witam

Jeśli jest wspólna wentylacja na klatce do kilku mieszkań to taki wentylator zakłóca naturalne warunki wentylacji bo wymusza ciąg i jednemu może dmuchać jak drugiemu będzie wyciągać opary czy inne zapachy.

U mnie sprawa wygląda inaczej bo to jest domek jednorodzinny wolnostojący - moja wentylacja nadciśnieniowa nie jest w żaden sposób połączona z wentylacją w domu - rura bierze powietrze zza domu i wtłacza w ganek. Ganek robi tylko jako śluza między dworem a domem w której panuje większe ciśnienie powietrza niż w domu czy na dworze dzięki temu stanowi dobrą izolację od dymu.

Wentylację mam grawitacyjną i do tej pory było tak że przez wentylację - tą domową wychodziło powietrze na zewnątrz ale teraz odkąd uszczelniłem dom na ile mogłem to jak żona włączy okap który to wyciąga powietrze znad kuchenki to wszystkie pozostałe wentylacje robią jako dolot powietrza a że pech chce że są w szczycie gdzie dym się pojawia to zaraz mam wszędzie w pokojach smród więc teraz okapu też nie mogę używać jeśli dym akurat leci koło wywietrzników.

Pozdrawiam ....
  • #7 17657823
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    DJCheester napisał:
    Ja tylko czekam aż zakażą ustawowo opalania śmieciuchami i piecami typu miałowce zasypowe i inne - ja sam bym chętnie zmienił piec bo ten mój mam już stary (10lat)

Załóżmy że jestem Twoim sąsiadem. Nie truje tak jak on bo mam kocioł na ekogroszek. Ma on tylko 3 lata. I co mam go wyrzucić na złom bo komuś się uwidzialo aby za 4 lata wymienić wszystkie kotły na 5 klasę? Nie stać mnie na wymianę kotła niestety. Dostanę mandat? Nakaz wymiany? Co to zmieni mam nie palić w piecu zimą i zamarznąć wraz z dziećmi i żoną? Ktoś napisze to weź sobie na raty. Odpisze nikt mi nie da rady z powodu niskich dochodów. Zakładamy że łapie się na dofinansowanie 90% w ramach programu czyste powietrze a więc dochód na osobę powiedzmy że to 400zl . I co z takimi osobami zrobi nasz rząd bo ja się naprawdę głęboko nad tym zastanawiam. I obserwując swoją okolice wiele osób będzie miało problemy.
  • #8 17657929
    DJCheester
    Poziom 28  
    Witam

Co do rządu nie będę tu na forum wygłaszał swoich opinii powiem krótko pojawiły się programy rodzinne wyprawki i inne więc może pojawi się też "piecowe" dla takich ludzi jak my ;)

Dodano po 1 [minuty]:

A co do problemów ja też obserwuje środowisko i powiem więcej my wszyscy niedługo będziemy mieć problemy "zdrowotne" bo ten smog który z roku na rok jest coraz większy to nam na zdrowie nie idzie.

Ale nie odbiegajmy od tematu.

Pozdrawiam
  • #9 17657982
    janek1815
    Poziom 38  
    Na szczęście mieszkam w takiej okolicy że smogu nikt nie widział. Sąsiada mam podobnego do Twojego. W domu mi nie śmierdzi ale na placu czasami czuć że pali jakimś tworzywem. Jestem za wymiana kotłów ale trochę innaczej niż to nasz cudowny rząd wprowadził. Kolejna rzecz podłączanie wszystkich na siłę do gazu. Tutaj też wielu się to odbije czkawką za kilka lat. No ale nie ważne.

Pomysł dobry i aż dziwne że takie nadciśnienie z tak małego wentylatora daje radę.
  • #10 17658033
    ywel84
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Kilkanaście lat temu w mieszkaniu mamy i w domu teściów zmieniliśmy ogrzewanie z węglowego na gazowe. Rachunki wyszły niższe.
    Kocioł na ekogroszek kosztuje tyle co gazowy. Jak ktoś ma gaz to nie ma się co zastanawiać. Jak nie ma gazu to można się zastanowić nad PC powietrze-powietrze.
  • #11 17658122
    smyk55
    Poziom 23  
    DJCheester napisał:
    Co do grzania najlepszym rozwiązaniem jest miejskie
    Czy najlepszym to sprawa dyskusyjna. Nie wiem dlaczego tak łatwo ludzie poddają się pod uzależnienie od systemu. Wystarczy awaria, załamanie systemu i wszyscy popłyną we własnych fekaliach. Zimno głodno - niezależni tylko przetrwają.
    DJCheester napisał:
    ja sam bym chętnie zmienił piec bo ten mój mam już stary (10lat)
    Jak było wcześniej z dymieniem sąsiada, nie sądzę by to robił dopiero teraz podczas tego sezonu grzewczego.
    Bardzo ostatnio nasiliły się komentarze na temat smogu. To tak jakby kiedyś go nie było. Widać wpływ mediów, wystarczy jak pokażą komin z czarnym dymem, okraszą odpowiednim komentarzem i zaczyna się. Pozmieniane zostały piece zasypowe na piece na ekogroszek, na gaz i o dziwo smog coraz większy.
  • #12 17658369
    DJCheester
    Poziom 28  
    Witaj

Sąsiad wprowadził się latem wcześniej był pobudynek rozbudowywany więc nikt nie mieszkał a teraz powiększył go ze 2x i komin dał bliżej a właściwie w granicy ze mną i teraz jest nie do wytrzymania. A i jeszcze kolego ciesz się że nie masz sąsiada takiego i komina w prostej linii oddalonego od Twoich drzwi o 7-8 metrów.

Zresztą popatrzcie sobie sami a później można komentować czy jestem w komfortowej sytuacji i wymyślam tylko i tworzę bajki o smogu czy faktycznie duszę się we własnym domu nie mówiąc już o wyjściu przed dom na podwórko.
    Załączniki:
    • Zadymienie.mpg (12.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 17658390
    smyk55
    Poziom 23  
    DJCheester napisał:
    Zresztą popatrzcie sobie sami a później można komentować czy jestem w komfortowej sytuacji i wymyślam tylko i tworzę bajki o smogu czy faktycznie duszę się we własnym domu nie mówiąc już o wyjściu przed dom na podwórko.
    Z Twojego komina nie ma takiego dymu rozumiem. Pogadaj z sąsiadem, zacznij od tego jak to u ciebie widać. Moze się dowiesz jak pali i czym.
  • #14 17658397
    DJCheester
    Poziom 28  
    Witam

Czytaj w pierwszym poście dokładnie próbę rozmów podjąłem lecz nie miał dla mnie czasu nawet na podwórko nie przyszedł zobaczyć jak to wygląda więc szkoda gadać.

Dodano po 7 [minuty]:

A co do dymu nie mówię że z mojego komina nie ma bo jest ale jest mniejszy ponieważ do dmuchawy zastosowałem regulator mocy dzięki czemu chodzi wolniej a dłużej, pisałem też o tym w pierwszym poście.

Pozdrawiam ....
  • #15 17658413
    smyk55
    Poziom 23  
    DJCheester napisał:
    Czytaj w pierwszym poście dokładnie próbę rozmów podjąłem......
    Czytałem, jedna próba kontaktu to za mało. Jeśli będzie się nadal zachowywał podobnie to uprzedź go, że inaczej będziesz musiał załatwić tą sprawę. Tylko grzecznie to załatwiaj......
    A jak wygląda cała jego rozbudowa w świetle przepisów?
  • #16 17658414
    janek1815
    Poziom 38  
    Komin jest za niski.
  • #17 17658445
    DJCheester
    Poziom 28  
    Witam

Próby podjęte były już dwukrotnie, bez rezultatu za drugim razem porozmawiałem lecz ani nie pokazał mi pieca może dało by radę wstawić regulator na dmuchawę a może ma miałowca nie wiem bo nie byłem w kotłowni, mówiłem że jeśli coś się nie zmieni będę zmuszony działać, narazie pytałem się wszystkich możliwych służb i z tego co wiem to prócz miejskiej nikogo nie mogę wezwać, ewentualnie mogę pisać pisma do miasta i na te pisma muszę miesiącami czekać a niestety jak wiatry są ze wschodu to mam tak jak na filmie - na szczęście teraz nie ma mrozów i wiatr jest od zachodu. Ja mam teraz dobrze ale przejdę się jutro do sąsiada z drugiej strony i zapytam się go czy mu się podoba jak dym idzie prosto na jego chatę.

To że komin jest za niski i w granicy i jest duży uskok to widać i wiem ale plany rozbudowy mu zatwierdził urząd i ma na legalu wszystko.

Pozdrawiam ....
  • #18 17658690
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 745
    To skoro ma legalnie wszystko,to nie możesz mieć pretensji do gościa.Jak wiatr zmienia kierunek to ty mu dymem nie robisz tego samego?
  • #19 17658732
    smyk55
    Poziom 23  
    palmus napisał:
    To skoro ma legalnie wszystko
    Na pierwszy rzut oka to moze i ma wszystko legalnie. głębsza analiza może wykazać co innego np za niski komin
  • #20 17658762
    palmus
    Poziom 34  
    Hmmm, trudno będzie mu to zarzucić, bo jeżeli zrobił o tak:
    na dachach o kącie nachylenia połaci nie większym niż 12° albo większym niż 12°, ale pokrytych materiałem łatwo zapalnym, minimalna wysokosc komina to przynajmniej 60 cm powyżej kalenicy;
    na dachach o kącie nachylenia większym niż 12°, z pokryciem niepalnym – 30 cm nad powierzchnię dachu i jednocześnie przynajmniej 1 m od tej powierzchni (mierzony w poziomie).
  • #21 17658977
    DJCheester
    Poziom 28  
    Witam

Jak wiatr się zmienia to wiadomo u mnie też inaczej dym idzie lecz:

1. Mój komin nie jest w linii prostej do jego drzwi, nawet na ścianie od mojej strony nie ma okien (bo budynek jest w linii granicznej)

2. Odległość od moich drzwi w linii prostej to 7 - 8 metrów a odległość od mojego komina do jego drzwi to 20 metrów i to przez dwa budynki mój i cały jego.

3. Prędzej bym szkodził mojemu drugiemu sąsiadowi który nic mi nie mówi a rozmawiałem o tym z nim.

4. Inny piec lub sterownik lub niewłaściwe spalanie opału (ustawienie sterownika) bo u mnie nie kopci się aż tak bardzo.

No to chyba na tyle ;(

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym pionowa ściana i u mnie dociska dym do dołu a u niego leci po dachu i jest trochę inaczej...
  • #22 17658993
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Komin z filmu jest - nie ważne, jakiej jest wysokości - za niski.
    Pomiędzy budynkami tworzy się korytarz powietrzny, powodujące dziwne turbulencje i strefę podciśnienia, których efektem jest podobna do Twojej sytuacja.

W pobliżu mnie wydłużył komin o kilka metrów sam właściciel (nad kotłownią do szklarni), bo kopcił sobie do własnych okien.
    Powodem była ta właśnie szklarnia, która powodowała dziwne turbulencje dymu, ale tylko przy wietrze wiejącym dokładnie z jednego kierunku i o odpowiedniej prędkości.
    Dopiero kiedy dym był ponad tą strefą turbulencji - przemieszczał się dalej, nie opadając na grunt.
  • #23 17659019
    DJCheester
    Poziom 28  
    Witam Kolegę

I to jest właśnie to - na filmie dokładnie widać że dym kotłuje się w tej niższej strefie czyli u mnie na podwórku - ale co z tym dalej ??

Projekt jest rozwiązaniem na krótko - co dalej - nikt nic nie może urzędy służby nic - a na sądy mnie nie stać i drogie ekspertyzy też nie.

Pozdrawiam ...
  • #24 17659040
    smyk55
    Poziom 23  
    Pochwalmy kolegę za pomysł, za wiedzę i za to, że z tego co miał pod ręką zbudował działający system. Rozwiązanie może być inspiracją w innych projektach nie tylko z niesfornym sąsiadem. :)
  • #25 17659095
    palmus
    Poziom 34  
    Nie zmusisz sąsiada do podwyższenia komina.Na marginesie,prócz gazu i oleju KAŻDE rozpalanie paliwa stałego raczej wywołuje dymienie. Potem bywa różnie.
    Zawsze możesz "tak po polsku": zakablowć go do PINB.
    Jak stwierdzą zgodność z prawem budowlanym i pochodnymi, pozostaje sprawa sądowa o ponadprzeciętną emisję na twój teren.Ale to oznacza wojnę
  • #26 17659124
    DJCheester
    Poziom 28  
    Nie chcę iść na wojnę, nie lubię tak załatwiać spraw i myślę że w inny sposób da się załatwić tą sprawę.

Co do rozpalania paliwa - wiem że musi dymić ale chodzi o intensywność dymu wydobywającego się z komina. Czyli o ilość wydobywania się dymu w krótkim czasie - gdyby to rozłożyć w czasie nie byłoby to takie uciążliwe, a w takiej sytuacji sprawdza się regulator mocy założony na dmuchawie.

Gdyby takie rozwiązanie dało radę to wszyscy byli by zadowoleni ...

Tak myślę

Pozdrawiam i życzę miłej nocki bo lecę spać ...

PS. Póki co wiatr sprzyjający - więc idę spać w czystym powietrzu ;) a czujnik dymu też działa więc gdyby się wiatr obrócił to myślę że czujnik i nawiew zrobią swoje i jakoś da się żyć ;)

Pozdro i dzięki za wszystkie rady i uwagi ;)
  • #27 17659386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 17659885
    piotrek2914
    Poziom 17  
    Ocena: 90
    Miałem podobne problemy z zadymianiem mieszkania. Problemem okazał się mój filar dymowy. 20x30cm i wysoki na 10m. Jak się rozgrzał to stwarzał straszne podciśnienie w mieszkaniu i dym dostawał się do pomieszczeń wszystkimi możliwymi otworami. Co gorsze odwracały się ciągi w drugim nieużywanym kominie oraz wszystkich kanałach wentylacyjnych. Temat rozwiązałem w ten sposób, że zamontowałem stabilizator ciągu kominowego który studzi filar "lewym" powietrzem pomijając piec. Dodatkowo a może przede wszystkim, wywierciłem 2 otwory fi 150mm w ścianie kotłowni. Dostarczają powietrza do spalania i obniżają różnicę ciśnień. Wentylacje zaczęły pracować poprawnie. Minusem jest niższa temperatura w kotłowni. Może warto dostarczyć do mieszkania większą ilość powietrza od strony "czystej" gdzieś na parterze dodatkowo je podgrzewając aby nie było to uciążliwe dla domowników. Taka solidna czerpnia powinna wyeliminować zasysanie powietrza przez mikroszczeliny w drzwiach wejściowych. Na próbę można uchylić okno jeśli istnieje w miejscu gdzie nie snuje się dym.
  • #29 17660313
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Zadymianie stwarza sąsiad i on to powinien rozwiązać.
    Sąsiad zabrałby się za ten problem już dawno, jeśli miałby również okna po zadymianej stronie budynku i dym miałby również on sam w mieszkaniu.
    Z filmu wynika, że tam są tylko zabudowania gospodarcze, więc jemu to "rybka".
  • #30 17660639
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zanieczyszczenia powietrza w domach spowodowanego dymem z pieców sąsiadów. Uczestnicy wymieniają doświadczenia związane z wentylacją, w tym zastosowanie wentylatorów, regulatorów mocy oraz systemów wentylacji wyporowej. Wskazano na trudności w egzekwowaniu przepisów dotyczących emisji dymu oraz na problemy z komunikacją z sąsiadami. Proponowane rozwiązania obejmują podniesienie kominów, zastosowanie filtrów powietrza oraz instalację gruntowych wymienników ciepła. Wiele osób podkreśla znaczenie edukacji sąsiadów w zakresie efektywnego palenia, aby zredukować emisję dymu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA