logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda led dyfuzyjna?

Tosiek_123 05 Wrz 2005 23:40 38320 4
REKLAMA
  • #1 1794848
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Czym się charakteryzuje dioda led dyfuzyjna? Potrzebuję diody, która świeci w taki sposób że widać to światło pod każdym kątem patrzenia. Nie zależy mi aby dioda świeciła punktowo (jak super mocne diody do latarek). Chciałbym też aby patrząc na światło diody nie było widać żadnych ciemniejszych i jaśniejszych punktów, pootrzebuję żeby świeciła jednolicie na całej swej powierzchni czołowej. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1795285
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Dioda LED dyfuzyjna posiada matową soczewkę w przeciwieństwie do zwykłej diody, co pozwala świecić pod większym kątem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1796033
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    W diodzie dyfuzyjnej nie widać zawartej w środku struktury ( nie świeci "punktowo" jak super jasna ). Takiej diody szukasz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1796107
    hace00
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Zrobiłem kiedyś coś takiego ze zwykłych diodek do oświetlania wnętrza kompa - poszlifowałem troche drobnym papierem ściernym całość diody fajnie nawet wyszło

Pozdrawiam
  • #5 1798280
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4259
    Kingbright, czy jak tam ta firma się nazywa, produkuje (chyba pierwszy zaczął)
    superjasne diody czerwone, oznaczenie L53SRxy, gdzie x i y oznaczają obudowę
    i jasność - jak potrzebna duża jasność i rozproszone światło, to L53SRDH.
    x=C (clear - skupiona wiązka), x=D (diffused - rozproszona),
    y=A,B,C,D,E,F,G,H - im dalej, tym większa jasność i cena.
REKLAMA