Witam jest użytkownikiem laptopa HP Omnibook 6000 sprzetu juz nie nowego ale wystarczającego mi jako komputer dodatkowy.
Bateryjka padla ze starosci więc postanowilem zakupic nowa ewentualnie zregenerowac stara ale ceny mnie załamały

,więc postanowiłem wymienic ogniwa na nowe samemu i też to uczyniłem ,przeglądając różne fora miałem małe szanes na sukces ponieważ jest to tak zwana inteligentna bat. która posiada układ elektroniczny mierzący/zliczający ilośc ładowań itp.Po wymianie ogniw miłe zaskoczenie bateria działa trzyma ponad 3,5 godz. wszystko to bez resetowania eproma baterii,działa idealnie oprocz tego ze w windowsie zawsze mam wskazanie stanu baterii 100% co za tym idzie niemam wskaznika ile czasu mi jeszcze zostało pracy na bat..Teoretycznie pełna bateria wystarcza mi na 3,5 godz. mimo to fajnie by było znac dokladny czas. POZOSTAŁY do końca.I tu rodzi sie moje pytanie czy KALIBRACJA baterii z pod biosu laptopa( Jest funkcja-program pt: SMART BATTERY AUTO-LEARNING REV.1,03) rozwiąże moj problem?Jeśli nie czy śą jakies sposoby bez ingerencji fizycznej do elektroniki bat.?Znalazłem instrukcje/schemat serwisowy mojego laptopa i znalazłem taki o to opis:
Turn down display brightness. Check power management settings in BIOS Setup. Try the default settings. Shut down and restart. During boot at the F2 prompt, press F6. This starts a process that recalibrates the battery gauge, possibly improving operating time. When the discharge cycle ends, you may have to unplug and reconnect the AC adapter to begin recharging.
Certain applications can cause excess power usage. (User can get the Intel Power Monitor from www.intel.com and monitor CPU load.)
PCMCIA card use can affect battery life. Some PCMCIA cards draw power even while not in use.
Heavy modem use can affect battery operating time.
Mój angielski jest słaby więc prosze o rozszyfrowanie tego tekstu i ewentualne porady dotyczące mojego problemu,licze na fachowców i pozdrawiam serdecznie .
Sith