logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki piec CO wybrać do ogrzewania 40m2 w starym budownictwie?

Andrzej Fica 27 Sty 2019 13:54 8907 15
REKLAMA
  • #1 17734044
    Andrzej Fica
    Poziom 7  
    Wita szukam rozwiązania do małego mieszkania . a dokładnie pieca aby ogrzał mi 40 m2 . mieszkanie to stare budownictwo . mam piec kaflowy i w kuchni piec na węgiel chce zdobyć trochę miejsca . likwidują piece które przeszkadzają Mi ...
  • REKLAMA
  • #2 17734228
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4603
    Są takie nieduże piece- kociołki co o mocy 6- 10 kW, które w zupełności wystarczą do ogrzania 40 m2., tylko że to są tradycyjne kotły a nie "nowoczesne" z podajnikiem, więc nie wiadomo jak długo będziesz mógł z takiego korzystać legalnie. Chyba, że myślisz o innym źródle ciepła- gaz, energia elektryczna?
  • REKLAMA
  • #3 17734283
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Dobry, wiesz czego szukasz? Pytanie czy ma ogrzewać powietrze w pomieszczeniu czy typowo do centralnego (np.grzejniki). Możesz kupić piec 5kW na węgiel i palić w nim drewnem. Nie będzie smołą śmierdzieć, a i w popielniku będzie mniej w porównaniu do popiołu węglowego. Sprawność będzie trochę niższa stąd piec 5kW. Przejrzyj i napisz czy o to chodzi?:
    https://sprzedajemy.pl/kociol-piec-5-kw-do-40...cent-dostawa-gratis-torun-2-a1d299-nr37686182

https://piecekotly.co.pl/sklep/na-mial-mialow...u/kociol-co-o-mocy-5-kw-do-45m%C2%B2?vmcchk=1
  • #4 17734619
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Tumiwisizm napisał:
    Możesz kupić piec 5kW na węgiel i palić w nim drewnem.

Jak sama nazwa wskazuje kocioł na węgiel jest na węgiel.
    Taki kocioł ma zbyt krótkie drogi spalinowe i nie spalimy w nim gazów powstałych przy spalaniu drewna.

Jeśli chcesz zyskać miejsce to zrezygnowałbym całkiem z kotła stałopalnego.
    Kocioł gazowy, grzejniki gazowe lub elektryczne.
  • #5 17734885
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Kolego piracik, w kotle węglowym (stałopalnym czy z podajnikiem) z powodzeniem można palić drewnem. Jednak sprawność takiego pieca będzie niższa o około 10%. Drewno ma niższą temperaturę zapłonu oraz mniejszą zawartość substancji smolistych, także powstałe spaliny na pewno ulegną dopaleniu! Ja palę tak kotłem podajnikowym 22kW od 8lat, mam zamontowane czujniki spalin (wilgotności i cząstek smogowych) na kominie i przez ten czas wilgotność spalin nie przekroczyła 0.7%, a i zawartość szkodliwych substancji jest dużo poniżej normy. Natomiast kocioł gazowy jest dobrym pomysłem jeśli ma się rozprowadzone C.O. Jak autor postu napisał ma piec kaflowy i węglowy w kuchni, nie pisze nic o grzejnikach. Ogrzewanie elektryczne jest bardzo drogie, nawet przy użyciu piecy akumulacyjnych.
  • #6 17735311
    piracik
    Tumiwisizm napisał:
    w kotle węglowym (stałopalnym czy z podajnikiem)

A czy kocioł z podajnikiem spala paliwo inne niż stałe?

Znam ludzi, którzy palą drewnem w typowo koksowym kotle. Da się ale jest to bardzo nieekonomiczne.

Tumiwisizm napisał:
    Natomiast kocioł gazowy jest dobrym pomysłem jeśli ma się rozprowadzone C.O.

A czy do kotła węglowego nie potrzeba rozprowadzonego CO?

Tumiwisizm napisał:
    Ogrzewanie elektryczne jest bardzo drogie, nawet przy użyciu piecy akumulacyjnych.

Tutaj mogłeś włożyć kij w mrowisko. Jest na forum parę osób, które potrafi udowodnić, że jest inaczej.
  • #7 17735373
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    piracik napisał:
    Tutaj mogłeś włożyć kij w mrowisko. Jest na forum parę osób, które potrafi udowodnić, że jest inaczej.

Jestem tym bardzo zainteresowany mógłbyś wskazać gdzie i jak ich znaleźć ? Będę wdzięczny za pomoc
  • #8 17735386
    piracik
    W tematach takich jak ten gdzie ktoś szuka ogrzewania do małej powierzchni.
  • REKLAMA
  • #9 17735392
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    W pewnej miejscowości w centrum Polski postawili nowe bloki wyposażając mieszkania w piece kumulacyjne, bo do sieci miejskiej co nie są bloki podłączone. Ludzie teraz płaczą, że rachunki za prąd miesięcznie w okresie grzewczym pochłaniają prawie połowę ich pensji. Pisząc stałopalne miałem na myśli zsypowe, mój błąd. Do każdego kotła wodnego (do C.O) jest potrzebna taka instalacja. Staram się uświadomić koledze piracikowi i przypominam, że autor tematu nie podał czy ma w mieszkaniu rozprowadzoną instalację C.O. Poczekajmy aż odpowie.
  • #10 17735416
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4603
    Tumiwisizm napisał:
    przypominam, że autor tematu nie podał czy ma w mieszkaniu rozprowadzoną instalację C.O.
    Andrzej Fica napisał:
    mam piec kaflowy i w kuchni piec na węgiel chce zdobyć trochę miejsca . likwidują piece które przeszkadzają Mi ...
    Dopiero szuka pomysłu na nowe ogrzewanie. A co to ma być ...?, to być może zależy od naszych sugestii.
  • REKLAMA
  • #11 17735609
    piracik
    Tumiwisizm napisał:
    Staram się uświadomić koledze piracikowi i przypominam, że autor tematu nie podał czy ma w mieszkaniu rozprowadzoną instalację C.O.

Z Twojej wypowiedzi wynikałoby, że tylko do gazówki jest potrzebna instalacja.
    Tumiwisizm napisał:
    Natomiast kocioł gazowy jest dobrym pomysłem jeśli ma się rozprowadzone C.O.
  • #12 17740882
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2944
    FishuPro napisał:
    piracik napisał:

Jestem tym bardzo zainteresowany mógłbyś wskazać gdzie i jak ich znaleźć ? Będę wdzięczny za pomoc

Bardzo dużo na ten temat jest tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3512167.html

To czy taniej wyjdzie prąd czy gaz zależy od zużycia. W tak małym mieszkaniu może wynosić grubo ponad 10 tys kWh rocznie (nieocieplona kamienica, mieszkanie szczytowe itp) lub poniżej 5 tys kWh (w środku kamienicy, nawet nieocieplonej jeżeli sąsiedzi grzeją). W linku było łatwo podpowiadać gdyż mam takie same ceny prądu i gazu jak autorka tematu. Ogólna zasada jest taka, że im mniejsze zapotrzebowanie na energię tym większa przewaga prądu. Przy 5 tys kWh różnica jest niezauważalna, a jak ktoś zużywa 2-3 tys kWh (doskonale ocieplone małe mieszkanie ew. wspomaganie kozą/kominkiem) gaz jest najdroższym wyborem.

Trzeba ustalić co jest priorytetem oraz ile możesz wydać na inwestycję. Jeżeli mieszkanie ma małe zużycie energii (<5 tys kWh czyli około tony węgla spalanego rocznie) i chodzi głównie o oszczędności to polecam kozę + prąd w II-giej taryfie. U siebie 80m2 (dobrze ocieplone, roczne zapotrzebowanie <5 tys kWh) miksem kominek + prąd ogrzewam za niecały 1000 zł rocznie. W tym roku zużyję 2 m3 drewna + ok. 1000 kWh prądu (G12r Energa, 27.65 gr/kWh z VAT, przesyłem i innymi opłatami z akcyzą włącznie) co będzie kosztowało ok. 600 zł. Jeżeli priorytetem jest oszczędność miejsca nie ma nic lepszego niż elektryczne w postaci kabli/mat grzejnych w ceglanych ścianach. Nic nie zajmują, doskonale akumulują ciepło i nawet jak w razie dużych mrozów trzeba użyć wspomagania (najlepiej panele IR) to dają względnie niski koszt przy wysokim komforcie. Gdyby mieszkanie potrzebowało 5 tys kWh, a prąd w II-giej taryfie kosztował 30 groszy roczny koszt wyniesie 1500 zł + kilka stów gdy konieczne jest dogrzewanie na I-szej taryfie.
  • #13 17743405
    FishuPro
    Poziom 22  
    Zużywam ciut mniej niż tona węgla.Panele IR trochę się tego boję bo znam tylko z lektury w necie gdzie większość to bardziej reklamy brzmi wszystko zachęcająco tylko czy rzeczywiście się sprawdza?
  • #14 17744150
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6553
    FishuPro napisał:
    Zużywam ciut mniej niż tona węgla...

Przez tydzień, miesiąc czy cały sezon grzewczy?
  • #15 17744180
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2944
    Panele IR jako jedyne źródło ciepła nie są najlepszym rozwiązaniem bo musiałyby pracować bez przerwy. W podlinkowanym wyżej temacie podałem stronę gdzie uczciwie przedstawili ich zalety i warunki w jakich osiąga się oszczędność. Wielu handlarzy stosuje typowy marketingowy bełkot co odstrasza od tej technologii podczas gdy prawidłowo użyta jest naprawdę świetna. Zwłaszcza w połączeniu z ogrzewaniem akumulacyjnym.

Piece kaflowe mają max 60% sprawność, typowo wyciąga się z nich 30-40%. Oznacza to, że jeżeli mieszkanie była ogrzewane toną węgla potrzebuje max 4 tys kWh ciepła, być może wystarczą 3 tys kWh. W takim wypadku jedyny wybór to prąd gdyż każda inna instalacja będzie przewymiarowana. Można co najwyżej zastanawiać się nad pompą ciepła powietrze-woda lecz w kamienicach wymagana jest zgoda wspólnoty (hałas) co raczej je wyklucza. Jeżeli zrobi się dobre akumulacyjne (jak wspomniałem warto wykorzystać pojemność cieplną ceglanych ścian) koszt ogrzewania będzie porównywalny z pompą ciepła, a przy 3-4 tys kWh niższy od gazu. Koszt inwestycyjny ogrzewania oporowego jest najniższy, tylko koza może z nim konkurować.

Jeżeli mieszkanie zużywa 4 tys kWh rocznie to max. moc wynosi ok. 2 kW, a przy ogrzewaniu wyłacznie na II-gie taryfie w G12 nie przekroczy 5 kW. Oznacza to, że spokojnie można myśleć o jej zrobieniu nawet gdy mamy 1 fazę, co najwyżej dać przekaźniki priorytetowe by w razie włączenia czajnika elektrycznego nie wysadziło bezpieczników. Podstawą jest akumulacja, u mnie wylewki w podłogach oraz ściany gromadzą ciepło na tyle sprawnie, że przy ok. 0 stopni na zewnątrz temperatura w mieszkaniu niemal nie drgnie. Gdy jest zimniej widać powolny spadek ale to raczej kwestia zbyt małej mocy (zaprojektowana do podtrzymania temp. przy 0 stopni bo jest wspomaganie kominkiem) niż braku ścian z cegły . Tych w 100 letnim domu jest pod dostatkiem, spokojnie mógłbym zwiększyć moc 4x, wtedy nawet -30 stopni nie będzie wyzwaniem :)
  • #16 17744791
    FishuPro
    Poziom 22  
    DiZMar napisał:
    Przez tydzień, miesiąc czy cały sezon grzewczy?

Cały sezon grzewczy oczywiście bo mieszkanie mam naq 2 piętrze,stare budownictwo nie ocieplony budynek,mieszkanie środkowe.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyboru pieca centralnego ogrzewania do mieszkania o powierzchni 40 m² w starym budownictwie. Użytkownicy sugerują różne opcje, w tym kotły o mocy 5-10 kW, które mogą być zasilane węglem lub drewnem. Zwracają uwagę na konieczność posiadania instalacji centralnego ogrzewania (C.O.) oraz na różnice w efektywności pieców węglowych i gazowych. Wskazano również na wysokie koszty ogrzewania elektrycznego oraz na możliwość zastosowania pieców akumulacyjnych. Użytkownicy podkreślają, że wybór źródła ciepła powinien być uzależniony od specyfiki mieszkania oraz kosztów eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA