logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak otworzyć zablokowane drzwi pasażera w Passat B5?

krzywus 30 Sty 2019 17:37 13986 21
REKLAMA
  • #1 17742694
    krzywus
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam jestem od nie dawna posiadaczem vw passata b5. Mam problem z elektryka w nim. I mam kilka pytań związane z tym samochodem, ale to może uda mi się znaleźć samemu. Natomiast drzwi pasażera są zablokowane(zamknięte) centralnym z pilota się nie da otworzyć, zamkiem z zewnątrz nie ma opcji (poprzedni właściciel wyłamał)

Miałem już taki problem ale drzwi się same otworzyły, a teraz od 2 dni nie moge ich otworzyć, centralny jest nie oryginalny i odpięty .
    Rano było wszystko dobrze, po południu się zamknęły same od siebie nie wiem jakim cudem skoro nie ma tam tego modułu zamka centralnego nie da się też klamką od środka bo bolec sam się chowa nawet ciężko go przytrzymać palcami. Szukałem juz schematów itp. ale nic nie mogę zrozumieć
    wiem ze jest to przewód czarno-szary i czarno-niebieski szukałem go przy module komfortu pod kierowcą ale tam są dwa takie przewody. Czy ja źle szukam?

Proszę o pomoc bo już nie mam siły a nie chce wyłamywać zamków i wszystko zrobić tanim kosztem nie kupując niczego
  • REKLAMA
  • #3 17744664
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6616
    krzywus napisał:
    i wszystko zrobić tanim kosztem nie kupując niczego
    dobry dowcip kolego. Tapicerka do zdjęcia,blacha,szyba ,zamek. Inaczej nie widzę tego.
  • REKLAMA
  • #4 17747316
    krzywus
    Poziom 9  
    Takie rzeczy jak tapisera itp to luzik chodzi mi o to ze nie chce wyłamywać zamka albo kupować nowego
  • #5 17747774
    andrzej20001
    Poziom 43  
    70 zł nie majątek
  • #6 17749253
    krzywus
    Poziom 9  
    Czytałem ten temat lecz mi chodzi o przednie prawe drzwi. Bo wydaje mi się że drzwi przednich nie ściągne tak boczka jak z tyłu
    A chciałbym kilka wskazówek gdzie znajdę te przewody jakieś zdj albo wytłumaczone jak Abel krowie krok po kroku

Dodano po 2 [minuty]:

Może i nie majątek ale za pensje uczniowska na 3 roku praktyk gdzie stawka wynosi 6% najniższej krajowej to 70 zł to jest dużo bo nawet patrząc na cenę ropy można się załamać
  • REKLAMA
  • #7 17749304
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    To zostaw to jak jest. Trzeba było zacząć przygodę z samochodami od seiczento a nie srasata w zasr...... TDI.

Moderowany przez T5:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Urlop 7 dni.

• REKLAMA
  • #8 17749684
    krzywus
    Poziom 9  
    W moim przypadku jest juz to mój trzeci samochód.
    A co do twojej wypowiedzi to może zostaw ją dla siebie a nie bedziesz mnie umoralniać od jakiego samochodu mam zacząć bo to tylko i wyłacznie moja decyzja nie komentuje twojego samochodu o ile go masz :)))
  • Pomocny post
    #9 17749715
    aja131
    Poziom 10  
    krzywus napisał:
    Witam jestem od nie dawna posiadaczem vw passata b5. Mam problem z elektryka w nim. I mam kilka pytań związane z tym samochodem, ale to może uda mi się znaleźć samemu. Natomiast drzwi pasażera są zablokowane(zamknięte) centralnym z pilota się nie da otworzyć, zamkiem z zewnątrz nie ma opcji (poprzedni właściciel wyłamał)

Miałem już taki problem ale drzwi się same otworzyły, a teraz od 2 dni nie moge ich otworzyć, centralny jest nie oryginalny i odpięty .
    Rano było wszystko dobrze, po południu się zamknęły same od siebie nie wiem jakim cudem skoro nie ma tam tego modułu zamka centralnego nie da się też klamką od środka bo bolec sam się chowa nawet ciężko go przytrzymać palcami. Szukałem juz schematów itp. ale nic nie mogę zrozumieć
    wiem ze jest to przewód czarno-szary i czarno-niebieski szukałem go przy module komfortu pod kierowcą ale tam są dwa takie przewody. Czy ja źle szukam?

Proszę o pomoc bo już nie mam siły a nie chce wyłamywać zamków i wszystko zrobić tanim kosztem nie kupując niczego

Kolego po pierwsze jeśli masz moduł komfortu to sygnał jest puszczony po magistrali do sterowania w drzwiach po can -bus. W każdych drzwiach znajduje się moduł który steruje podnoszeniem szyb i zamkiem. i tu jest pies pogrzebany bo u mnie siadł właśnie ten moduł.

Nie mogłem otworzyć drzwi w żaden sposób bo dla sterownika one się nie zgłosiły i pozostały zaryglowane - musiałem zniszczyć zamek.
    Problem z ściągnięciem tapicerki żaden tylko trzeba uważać by nie połamać plastików. Na dole masz 2 śruby na torx no i pod osłoną uchwytu masz 2 śruby na krzyżak.
    Postaram się znaleźć bo mam schematy i bedziesz mógł odryglować zamek ręcznie oraz klamką otworzyć normalnie :)
    Dziś wieczorem podeślę na forum. jak by coś pisz na email : aja13(_at_)o2.pl tel. 503893756
    Pozdro Andrzej
  • #10 17749775
    credo pila
    Poziom 2  
    miałem kiedyś passata b5 wiec może to być zamarznięty zamek lub wygięta blaszka zwalniacza zamknięcia (jeśli eks. właściciel złamał klucz to by tak wyglądało)

sugestia :
    wstaw pojazd do ciepłego garażu i poczekaj 3 godziny ... może sam zamek odpuści.
    jeśli nie to rozbierz tapicerkę (jest wklejona na taki plastelinowy klej) i postaraj sie ręcznie odblokować zamek od wewnątrz.
  • Pomocny post
    #11 17750043
    aja131
    Poziom 10  
    credo pila napisał:
    miałem kiedyś passata b5 wiec może to być zamarznięty zamek lub wygięta blaszka zwalniacza zamknięcia (jeśli eks. właściciel złamał klucz to by tak wyglądało)

sugestia :
    wstaw pojazd do ciepłego garażu i poczekaj 3 godziny ... może sam zamek odpuści.
    jeśli nie to rozbierz tapicerkę (jest wklejona na taki plastelinowy klej) i postaraj sie ręcznie odblokować zamek od wewnątrz.

Kolego z tym ręcznym może być problem. W samym zamku jest blokada mechaniczna tzn zamek zaryglowany i co by nie zrobić to i tak nie otworzysz chyba że rozwalisz zamek (Ja tak miałem i musiałem rozwalić cały siłownik zamka żeby odblokować - teraz wiem że można to zrobić elektrycznie przykładając na odpowiednie piny 12V z zmienną polaryzacją).
    Jak podłączyłem pod komputer to do tej pory wywala mi blędy na module komfortu że nie widzi zamka. Po włożeniu do stacyjki kluczyka i przekręceniu na zapłon odbywa się autotest wszystkich siłowników i słychać to. W moim wypadku drzwi pasażera nadal nie są widoczne i są jako jedyne otwierane z klamki.
    Oczywiście można spróbować nagrzać samochód. tak jak kolega zasugerował.
    Pozdrawiam
  • #12 17750083
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    Miałem podobny problem zamkiem drzwi pasażera w megance, że z pilota się otwierał, ale nie zawsze zamykał, a później przestał się zamykać. Winny temu był siłownik, a konkretnie słaby styk między wtyczką siłownika, a jego silnikiem. Siłownik oczywiście wymieniałem, ale sekcja zwłok starego siłownika ujawniła przyczynę i po jej usunięciu miałem siłownik na zapas.
    Tu też sprawdziłbym w pierwszej kolejności sam siłownik, a przy okazji doprowadziłbym do porządku cały zamek. Nie wiem czy jest taki sam jak w megance.
  • Pomocny post
    #13 17750118
    aja131
    Poziom 10  
    gimak napisał:
    Miałem podobny problem zamkiem drzwi pasażera w megance, że z pilota się otwierał, ale nie zawsze zamykał, a później przestał się zamykać. Winny temu był siłownik, a konkretnie słaby styk między wtyczką siłownika, a jego silnikiem. Siłownik oczywiście wymieniałem, ale sekcja zwłok starego siłownika ujawniła przyczynę i po jej usunięciu miałem siłownik na zapas.
    Tu też sprawdziłbym w pierwszej kolejności sam siłownik, a przy okazji doprowadziłbym do porządku cały zamek. Nie wiem czy jest taki sam jak w megance.

Kolego w Passacie B5 nie jest prosto dostać się do siłownika tym bardziej otworzyć drzwi (bez tego nie odkręcisz siłownika ja się 2 dni z tym męczyłem i miałem dokładnie to samą sytuację co kolega Krzywus. Zamek jest zaryglowany na siłowniku i dopóki nie odblokujesz go elektrycznie to zostaje rozwalenie go i rozebranie aż do silniczka. Śrubek obudowy też nie odkręcisz bo całość jest schowana pod blachą drzwi.
    U mnie tak to właśnie wyglądało : https://www.youtube.com/watch?v=f-uP2Mb7QTg
  • #14 17750146
    123nowy
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Spróbuj odłączyć akumulator i próbuj klamka od środka.
  • #15 17750193
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    aja131 napisał:
    Kolego w Passacie B5 nie jest prosto dostać się do siłownika tym bardziej otworzyć drzwi

krzywus napisał:
    Miałem już taki problem ale drzwi się same otworzyły, a teraz od 2 dni nie moge ich otworzyć,

Z tego wynika, że czasem się otworzy i ten moment wykorzystać.
  • #16 17750450
    krzywus
    Poziom 9  
    123nowy napisał:
    Spróbuj odłączyć akumulator i próbuj klamka od środka.

Próbowałem tej metody na różne odległości czasowe i nic

Dodano po 3 [minuty]:

Zamarzniety nie powinien byc, u mnie panuje jak na razie plusowa temperatura tylko zastanawia mnie to jak to sie stało że one sie same zaryglowały skoro wyciągniety był ten moduł centralnego zamka
  • #17 17750466
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Wszystko idzie zdjąc tapicerkę też. Do roboty kolego i powodzenia. Powtarzam tapicerka ,blacha szyba zamek. Można fotel wyjąc jest łatwiej. Miłego weekendu.
  • #18 17750478
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    [quote="Strumien swiadomosci swia"]To zostaw to jak jest. Trzeba było zacząć przygodę z samochodami od seiczento a nie srasata w zasr...... TDI.

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • #19 17750480
    krzywus
    Poziom 9  
    andrzej20001 napisał:
    Wszystko idzie zdjąc tapicerkę też. Do roboty kolego i powodzenia. Powtarzam tapicerka ,blacha szyba zamek. Można fotel wyjąc jest łatwiej. Miłego weekendu.

A można to zrobić jakoś elektrycznym sposobem?

Dodano po 5 [minuty]:

Nie wiem czy to w czymś pomoże ale gdy jest podpięty centralny zamek to żadne drzwi się nie zamykają ani otwierają. Auto mrugnie kierunkami i to tyle nawet nie słychać zeby któryś z silniczków zaklekotał
  • Pomocny post
    #20 17750525
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    czarno-szary i czarno-niebieski to są przewody do silniczka zamka, daj tam napięcie z akumulatora na te przewody, przewody te znajdziesz w słupku gdzie idzie wiązka do drzwi, zobacz co się będzie działo, oczywiście masz dwie możliwości podpięcia "prądu"
  • #21 17751103
    krzywus
    Poziom 9  
    dobrałem sie do drzwi i mam kostkę od zamka i znalazłem tam 2 przewody jeden czarno-zielony drugi czarno-niebieski czy to te?
  • #22 17800567
    krzywus
    Poziom 9  
    Podałem napięcie na silniczek i udało się dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik VW Passat B5 ma problem z zablokowanymi drzwiami pasażera, które nie otwierają się ani z pilota, ani z zewnątrz, ponieważ zamek został uszkodzony przez poprzedniego właściciela. W trakcie dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak uszkodzenie wiązki elektrycznej, zamarznięty zamek lub awaria modułu komfortu. Użytkownicy radzą, aby spróbować odłączyć akumulator, sprawdzić przewody do siłownika zamka oraz rozważyć ręczne odblokowanie zamka po zdjęciu tapicerki. Ostatecznie, użytkownikowi udało się otworzyć drzwi, podając napięcie na silniczek zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA