logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont połączonych mieszkań: Czy 1-fazowy licznik 5kW wystarczy?

kasiakatarzyna2019 04 Lut 2019 19:50 2523 31
Najlepsze odpowiedzi

Czy przy połączonych mieszkaniach i planowanych sprzętach AGD 1-fazowy licznik z mocą 5 kW wystarczy, czy lepiej zwiększyć moc albo przejść na 3 fazy?

Na obecne potrzeby może wystarczyć zasilanie 1-fazowe, ale przy remoncie rozsądniej jest od razu przygotować instalację pod 3 fazy i ewentualnie większą moc na przyszłość [#17758120] [#17756792] W threadzie padło też, że dla 1 fazy maksymalny przydział to ok. 7 kW przy zabezpieczeniu 32 A, więc 5 kW jest raczej na styk, a przy jednoczesnym gotowaniu, praniu i zmywaniu może brakować zapasu [#17756183] [#17755219] Jeśli nie planujesz płyty indukcyjnej ani ogrzewania elektrycznego, zmiana na 3 fazy nie jest konieczna, ale skoro i tak robisz nową instalację, warto położyć przewody 3-fazowe do rozdzielnicy i do piekarnika, żeby później nie kuć ścian [#17755050] [#17758120] Zwiększenie mocy nie oznacza automatycznie wyższych rachunków za samą energię; w taryfie mieszkaniowej nie płaci się za moc przyłączeniową, a różnice dotyczą głównie opłat stałych i ewentualnie dodatkowego abonamentu za drugi licznik [#17755277] [#17759711]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 17754998
    kasiakatarzyna2019
    Poziom 6  
    Połaczylam dwa lokale w jeden. Teraz czeka mnie remont, iz budynek jest przedwojenny chce zrobic nowa cala elektryke. Tylko jest maly problem. Dotychczas na jedno mieszkanie 30m mialam licznik 1fazowy do 5kw mocy przylaczeniowej - takiej informacji udzielil mi operator. W domu byly 2tv, dekodery, lodowka, lampka jażeniówka, pralka i swiatlo (sprzety stare wiec raczej oszczedne nie byly). Czasem laptop i ladowanie tel. Teraz mieszkanie ma 60m i chcialabym zeby byla lodowka, pralka, piekarnik elektryczny, kuchenka gazowa (czajnik mam na gaz), zmywarka, okap, swiatlo, 2tv z dekoderami.
    Czy ten licznik to dzwignie? Znajony elektryk sugeruje zwiekszenie mocy, natomiast elektrownia mowi ze nie potrzebne mi laczenie mocy dwoch licznikow bo to mi da 10kw, a skoro nie bede miec indukcji to po co. Zwieksze bez sensu rachunki. No i juz zglupialam - nie wiem czy sluchac elektryka czy sugerowac sie elektrownia? Czy te 5kw mocy wystarczy na podstawowe sprzety? Ogrzewanie mam centralne od miasta, wode tez centralnie ciepła od miasta.
  • REKLAMA
  • #2 17755045
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Sugerować się tym drugim.
    Elektryka zmienić ... raczej.
  • #3 17755050
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Jeśli nie będzie kuchni elektrycznej lub ogrzewania elektrycznego to zmiana licznika na 3-fazowy będzie zbędnym wydatkiem.
  • #4 17755219
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3508
    kasiakatarzyna2019 napisał:
    Połaczylam dwa lokale w jeden. Teraz czeka mnie remont, iz budynek jest przedwojenny chce zrobic nowa cala elektryke.
    Znajomy elektryk sugeruje zwiekszenie mocy

Co to jet 5 kW -nie można jednocześnie piec w piekarniku, prać w pralce, zmywać i używać czajnika.
    I tak będzie nowa rozdzielnica i nowy przewód WLZ ciągnięty z pionu.
    Zwieksze bez sensu rachunki. No i juz zglupialam - nie wiem czy sluchac elektryka czy sugerowac sie elektrownia?
    Wystąpić o 3-fazy.
    Rachunki nie wzrosną bo cena energii jest ta sama.

Tak jak koledzy napisali - zmień elektryka na bardziej rozgarniętego.
    To elektryk powinien ci poradzić jak najlepiej zrobić.
    Jakie obwody rozprowadzić.
    osiniak75 napisał:
    Jeśli nie będzie kuchni elektrycznej lub ogrzewania elektrycznego to zmiana licznika na 3-fazowy będzie zbędnym wydatkiem.
    Tak przed II wojną projektowano ulice - teraz w wielu dzielnicach Warszawy jeździć trudno.
  • #5 17755277
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    Znajony elektryk sugeruje zwiekszenie mocy

Dlaczego ma zmieniać elektryka skoro dobrze doradza, zwiększenie mocy?
    Nie wiem jak jest w Wawie, ale na moim terenie za zsumowanie mocy z dwóch liczników należących do jednego odbiorcy (po połączeniu lokali) nic się nie płaci.
    Opłaty również nie wzrosną, bo w taryfie mieszkaniowej nie płaci się za moc przyłączeniową.
    Koleżanka zrobi jak uważa, ja na jej miejscu zsumowałbym moc z obu liczników na jeden i pozostał nadal na jednofazowym (jeżeli nie planuje indukcji).
    Jednak WLZ jeżeli będzie wymieniany to zrobiłbym przewodem pięciożyłowym.
  • #6 17755386
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    masonry napisał:
    Koleżanka zrobi jak uważa, ja na jej miejscu zsumował bym moc z obu liczników na jeden i pozostał nadal na jednofazowym (jeżeli nie planuje indukcji).

To u Was dają 10 kW przy zasilaniu 1-fazowym ?
  • #7 17755793
    CYRUS2
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    To u Was dają 10 kW przy zasilaniu 1-fazowym ?
    Na dwóch licznikach już to ma.
    Na poważnie - ciekawy przypadek. Precedens.
    Ma dwa lokale i dwa liczniki.
    Właściciel dysponuje dwoma fazami.
    Dla ZE na ul. Rudzkiej to nadal są dwa lokale - nic się elektryczne się nie zmienia.
  • #8 17756045
    kasiakatarzyna2019
    Poziom 6  
    No wlasnie teoretycznie sie nie zmienia. Tylko po co mi dwa liczniki? Zeby podwojnie płacić abonament i rachunki? Czy to ma sens? Chciałabym tez zebt elektrownia byla swiadoma ze to jest jeden lokal a nie dwa.
    Czy lepiej zrobic tak jak podpowiedzieli podpia. Nowa instalacje pod stary licznik - gdzie te 5kw nie wiadomo czy dzwignie. Fakt raczej rzadko wszyatko na raz jest wlaczone no ale w okresie swiatecznym zdarza sie ze robi sie tysiac rzeczy na raz.
  • REKLAMA
  • #9 17756183
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Być może coś się w tej kwestii zmieniło, ale maksymalny przydział mocy dla zasilania 1-fazowego to 7 kW przy zabezpieczeniu 32 A.
    A tyle autorce na pewno wystarczy.
  • REKLAMA
  • #10 17756310
    CYRUS2
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    Być może coś się w tej kwestii zmieniło, ale maksymalny przydział mocy dla zasilania 1-fazowego to 7 kW przy zabezpieczeniu 32 A.
    A tyle autorce na pewno wystarczy.
    Wątpię. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie.
    Jak te lokale na są na jednej fazie to nie ma przeciwwskazań na więcej niż na 7kW. 2x20=40, a 2x25 =50.
  • #11 17756330
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CYRUS, o czym ty piszesz ?
  • #12 17756792
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    Moim zdaniem lepiej jest zmienić zasilanie na 3-fazowe ze zwiększeniem mocy.
    Argument, że indukcji ani innych prądożernych odbiorników nigdy nie będzie, nie przekonuje mnie - znam zbyt wiele takich przypadków, gdy po kilku latach inwestor zmienił zadnie, ale oczywiście byleby tylko bez kucia ścian. A kiedy jak nie podczas remotu zrobić instalację przyszłościowo.
    Kontrargument to brak informacji jaki to rodzaj obiektu, czy jest w całości własnością Autorki, skąd trzeba by prowadzić nową WLZ.
  • #13 17757559
    kasiakatarzyna2019
    Poziom 6  
    Mieszkanie komunalne, zarzadca budynku jest administracja, ktora w zeszlym roku robila remont budynku generalny lacznie z wymiana instalacji elektrycznej na klatce
  • #14 17757581
    CYRUS2
    Poziom 43  
    elektrownia mowi ze nie potrzebne mi laczenie mocy dwóch liczników bo to mi da 10kw.
    Kasiu - żle to zrozumiałaś.
    Elektrownia da 10kW na jednym liczniku, ale wersji zasilania 3-fazowego.
    Przyszłościowo trzeba to zrobić nna3-fazy.
    Nawet jak obecnie zdecydujesz się na jedną fazę i 5,75 kW.
  • #15 17758111
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    W domu byly 2tv, dekodery, lodowka, lampka jażeniówka, pralka i swiatlo (sprzety stare wiec raczej oszczedne nie byly). Czasem laptop i ladowanie tel. Teraz mieszkanie ma 60m i chcialabym zeby byla lodowka, pralka, piekarnik elektryczny, kuchenka gazowa (czajnik mam na gaz), zmywarka, okap, swiatlo, 2tv z dekoderami.
    Czy ten licznik to dzwignie?

Mogę napisać z własnego doświadczenia jakie występuje u mnie w domu...
    Dom 100m2 + domek ogrodowy
    W domu: zmywarka, piekarnik, lodówka, mikrofala z grilem, pralka, fazowy kocioł CO + CWU, 2 TV, kilka urządzeń kuchennych, akwarium około 170W i kilka drobnych urządzeń jakie są w każdym domu, oświetlenie LED.
    Często używam również lutownic, szlifierek, wiertarek, kosze trawę w ogrodzie kosiarką elektryczną a nawet używam spawarki inwerteriwej do 200A, jakieś piły do drewna itp. Nigdy nie miałem problemu z przekroczeniem mocy jaką mam czyli 5kW 1fazowe, może to się wydawać absurdalne ale u mnie wszystko funkcjonuje.
    Oczywiście cała instalacja jest kilkuletnie a rozdzielnica tak zbudowana żeby w przyszłości można było podać zasilanie 3 fazowe, o tym warto pomyśleć przy remoncie mieszkania, tak jak położenie przewodu do indukcji której na razie nie ma.

Przydział 10kW to porażka bo zapewne będzie 3 fazowe, 20A na fazę więc jeśli nie 5kW to 14kW ale nie 10kW.

Co do zasilania 10kW z dwóch faz w Polsce chyba żaden operator nie oferuję takiej usługi a dwa liczniki na mieszkanie to moim zdaniem nieporozumienie, co więc dwie rozdzielnice będą czy do jednej rozdzielnicy będzie doprowadzony zasilanie z dwóch punktów :?: , moim zdaniem to niedopuszczalne.
  • #16 17758120
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    @kasiakatarzyna2019 na Twoje obecne (planowane) potrzeby, jedna faza i jeden licznik powinien wystarczyć. Natomiast jeśli już robisz remont generalny to polecam ułożenie przewodu 3 fazowego od przyłącza energetyki do licznika i dalej od licznika do rozdzielnicy w mieszkaniu. Koszt minimalnie większy, ale spokój na kolejne 50 lat. Na razie zostaniesz przy zasilaniu 1-fazowym. Natomiast jeśli w przyszłości będziesz potrzebowała większej mocy (bo np. zapragniesz mieć kuchenkę indukcyjną) to z łatwością będzie można zmienić licznik na 3-fazowy. Bez kucia ścian, bez wiercenia, bez grama pyłu. :-)
    P.S.
    Do kuchenki (piekarnika) niech elektryk położy przewód 3-fazowy.
  • #17 17758124
    CYRUS2
    Poziom 43  
    mawerix123 napisał:
    Nigdy nie miałem problemu z przekroczeniem mocy jaką mam czyli 5kW 1fazowe, może to się wydawać absurdalne ale u mnie wszystko funkcjonuje.
    Mowa jest o płycie indukcyjnej w przyszłości.
    mawerix123 napisał:
    Przydział 10kW to porażka
    Dlalczego porażka - tyle w mieszkaniu z płytą indukcyjną wystarczy.
    mawerix123 napisał:
    bo zapewne będzie 3 fazowe, 20A na fazę więc to 14kW
    ZE inaczej to liczy. ZE nie podchodzi do tego jak "apteka".
  • #18 17758141
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Licznik 3 fazowy i nie ma co dywagować.
  • #19 17758178
    mawerix123
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    mawerix123 napisał:
    Nigdy nie miałem problemu z przekroczeniem mocy jaką mam czyli 5kW 1fazowe, może to się wydawać absurdalne ale u mnie wszystko funkcjonuje.
    Mowa jest o płycie indukcyjnej w przyszłości.
    mawerix123 napisał:
    Przydział 10kW to porażka
    Dlalczego porażka - tyle w mieszkaniu z płytą indukcyjną wystarczy.
    mawerix123 napisał:
    ZE inaczej to liczy. ZE nie podchodzi do tego jak "apteka".

1. Gdzie autorka wspomina o indukcji :?: to tylko cytat z mojej wypowiedzi, przecież napisałem, że instalację wewnętrzną dobrze jest teraz przygotować na przyszłość.
    2. Wystarczy albo i nie wystarczy.
    3. Więc jak to liczy ZE :?: chyba mi nie powiesz, że 10kW to zabezpieczenie 25A :) .... w Tauronie jeśli zamówisz 14kW to masz 25A na trzech fazach, choć bywały przypadki, że wystarczy zamówić 13kW, zależnie od regionu.

Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    [b]Do kuchenki (piekarnika) niech elektryk położy przewód 3-fazowy.

Niestety należy położyć dwa przewody, do indukcji i do piekarnika osobno.
  • REKLAMA
  • #20 17758462
    CYRUS2
    Poziom 43  
    mawerix123 napisał:
    W mieszkaniu z płytą indukcyjną 10kW mocy wystarczy.
    Elektrycy traktują płytę indukcyjną jak grzejnik.
  • #21 17758483
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CYRUS2 napisał:

Naprawdę?
    Którzy to? Dawaj ich tutaj!
  • #22 17758551
    mawerix123
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    mawerix123 napisał:
    W mieszkaniu z płytą indukcyjną 10kW mocy wystarczy.

Co to ma do rzeczy :?: pytam drugi raz gdzie autorka wspomniała o indukcji :?: po co o niej chcesz dyskutować :?:
    Nie odpowiedziałeś też jak ZE oblicza przydział mocy.
  • #23 17758673
    zbich70
    Poziom 43  
    Mieszkanie komunalne, zarzadca budynku jest administracja, ktora w zeszlym roku robila remont budynku generalny lacznie z wymiana instalacji elektrycznej na klatce
    Ok, czyli 3 faz nie musisz prowadzić przez pół budynku, bo masz je na swoim piętrze.
    Teraz pytanie gdzie są liczniki? W mieszkaniach, czy na klatce we wspólnym kanale (tzw. szachcie)?
    Wrzuć może jakieś fotki tej instalacji, łatwiej rozmawiać o czymkolwiek gdy się to widzi.
  • #24 17759286
    kasiakatarzyna2019
    Poziom 6  
    W trakcie tego remontu zabrali moje liczniko z mieszkań i wszystkie sie znajduja w zbiorowej skrzynce na parterze budynku.
    W domu mi zalozyli tylko takie skrzyneczki z bezpiecznikami.
    Załączniki:
    • Remont połączonych mieszkań: Czy 1-fazowy licznik 5kW wystarczy? 20190206_191053.jpg (2.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Remont połączonych mieszkań: Czy 1-fazowy licznik 5kW wystarczy? 20190206_191730.jpg (2.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 17759576
    mawerix123
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:

mawerix123 napisał:

Wcześniej tego nie zauważyłem, muszę powiedzieć że sprytnie zmanipulowałeś mój post.... nie ładnie kolego.

W domu mi zalozyli tylko takie skrzyneczki z bezpiecznikami.

Strasznie cienka była ta ścianka między mieszkaniami skoro obie rozdzielnice są kilka cm od siebie....
    Zdejmij pokrywę listwy kablowej i zrób fotke co ona skrywa, jest prawdopodobne że do zasilania mieszkań użyto przewodów 5x..
  • #26 17759610
    kasiakatarzyna2019
    Poziom 6  
    Z klatki wie wchodzilo na korytarz (przedpokoj) i stad dopiero rozchodzilo na dwa mieszkania. Nie trzeba było rozbijac scian bo wejscie jest jedno. Jedymy problem to dwie lazienki, dwie ubikacje, dwie kuchnie. Dwa liczniki gazowe i elektryczne tez podwojne

Dodano po 26 [minuty]:

Tak to wyglada
    Załączniki:
    • Remont połączonych mieszkań: Czy 1-fazowy licznik 5kW wystarczy? 20190206_213236.jpg (2.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Remont połączonych mieszkań: Czy 1-fazowy licznik 5kW wystarczy? 20190206_212900.jpg (579.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 17759711
    zbich70
    Poziom 43  
    W trakcie tego remontu zabrali moje liczniko z mieszkań i wszystkie sie znajduja w zbiorowej skrzynce na parterze budynku.

Skoro liczniki są na parterze a klatka schodowa jest "wyglancowana", to niestety koszty Twojego pomysłu mogą być spore (chodzi o budowlankę, nie elektrykę).

Chyba jednak lepiej zostać przy dwóch licznikach na każde mieszkanie.
    Opłaty za zużytą energię i tak będą takie same na jednym albo dwóch licznkach.
    Opłaty stałe można znaleźć w taryfie każdego operatora. Dwa liczniki 1-faz są nieco droższe niż jeden 3-faz. Ale to groszowa sprawa.

Poza tym - scalenie mieszkań jest uzgodnione z właścicielem obiektu? Wyraził na to zgodę? Jeśli tak, to niech wyda wytyczne jak przebudować instalację.
  • #28 17759720
    kasiakatarzyna2019
    Poziom 6  
    Tak decyzje o scalenie dwoch lokali podjela administracja. Po za tym to juz ostatnie mieszkanie w pionie ktore zostalo polaczone w calosc - do tego od dluzszego czasu dazyla wspolnota mieszkaniowa. Jest na to umowa i wszystko. Tak to wyglada wg planow podgladowo
    Załączniki:
    • Remont połączonych mieszkań: Czy 1-fazowy licznik 5kW wystarczy? 20190114_105134.jpg (959.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 17759811
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Instalacja w lokalach i tak do wymiany bez względu na to czy zasilanie pozostanie jednofazowe czy trójfazowe i czy będą dwa czy jeden licznik.
    Ja proponuję rezygnację z jednego licznika.
    I albo 7kW z jedną fazą, albo 15kW z fazami trzema. Osobiście skłaniałbym się do opcji pierwszej, czyli jedna faza i 7kW, chyba że przekrój w.l.z. na to nie pozwoli.
    Wyraźnie widać, że w.l.z. jest pięciożyłowa.
    Więc to problemu technicznego żadnego nie ma tak jak i generowania kosztów poza opłatą przyłączeniową jeśli zdecydujesz się na 15kW.
  • #30 17759822
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Znam takie budynki w Warszawie.
    zbich70 napisał:
    Skoro liczniki są na parterze a klatka schodowa jest "wyglancowana", to niestety koszty Twojego pomysłu mogą być spore (chodzi o budowlankę, nie elektrykę).
    Tam jest inaczej. Piony przechodzą prawdopodobnie przez mieszkania.
    Paskudne rozwiązanie.
    Nawet nie można pociągnąć nowego WLZ.
    zbich70 napisał:
    Chyba jednak lepiej zostać przy dwóch licznikach na każde mieszkanie.
    Też tak uważam.
    Trudno nawet radzić czy lepsza jedna rozdzielnica czy dwie.
    Może lepiej dwie, łatwiej się rozprowadzi przewody.
    zbich70 napisał:
    scalenie mieszkań jest uzgodnione z właścicielem obiektu? Wyraził na to zgodę? Jeśli tak, to niech wyda wytyczne jak przebudować instalację.
    Instalacja to sprawa lokatora – nie wspólnoty.
    Mają być dwa liczniki.

Podsumowanie tematu

✨ Po połączeniu dwóch mieszkań w jedno, użytkownik planuje remont i wymianę instalacji elektrycznej w przedwojennym budynku. Obecnie posiada licznik jednofazowy o mocy 5 kW, co budzi wątpliwości co do jego wystarczalności dla nowych potrzeb, takich jak lodówka, pralka, piekarnik elektryczny, zmywarka i inne urządzenia. Użytkownik zastanawia się, czy zwiększenie mocy do 10 kW lub przejście na zasilanie trójfazowe jest konieczne. W dyskusji pojawiają się różne opinie, sugerujące, że 5 kW może być niewystarczające, zwłaszcza przy jednoczesnym używaniu wielu urządzeń. Rekomendacje obejmują zarówno pozostanie przy jednofazowym zasilaniu, jak i rozważenie trójfazowego dla przyszłych potrzeb. Wskazano również na konieczność wymiany przewodów oraz dostosowania instalacji do ewentualnych przyszłych zmian, takich jak dodanie kuchenki indukcyjnej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA