Witam.
A może nastawnik zdalny z jakiegoś autotransformatora?
W pracy mieliśmy podobny ale... Większy i tylko 1/4 okręgu. Sterowany sprężonym powietrzem był nasz na sieci 110kV.
Pozdrawiam i czeka też jestem ciekaw dalszej części.
To jest jakiś "potencjometr mocy" (DUŻEJ MOCY), może jakiś ściemniacz od oświetlenia scenicznego, może od silnika karuzeli, albo sam nie wiem czego. Jestem jednak prawie pewien, że to jest obciążenie rezystancyjne dużej mocy. Do tego wygląda że ma opcję "zdalnego" sterowania.
Stało luzem w starym budynku, który kiedyś był szkołą , stąd też moje przypuszczenie, że być może to był materiał do nauki na warsztatach np. Tylko ciekawi mnie właśnie co to takiego
Spotkałem się z podobnym "potencjometrem" a właściwie dwoma w starej strugarce bramowej. Tylko były jeszcze większe i przełączały "rezystory" dużo większe niż sprężyny do mechanizmu podnoszenia tapczanu. W ten sposób była regulowana prędkość obrotowa silnika prądu stałego o mocy 53 kW. Jeden taki "potencjometr" regulował prędkość roboczą stołu strugarki, a drugi prędkość powrotną stołu. Do kompletu tradycyjny silnik trójfazowy napędzał prądnicę prądu stałego, która zasilała wspomniany silnik 53 kW. Obrabiarka ta pochodziła z lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku.
✨ W dyskusji użytkownicy próbują zidentyfikować mechanizm, który posiada okablowanie i przypomina nastawnik zdalny lub rezystor dużej mocy. Pojawiają się sugestie, że może to być potencjometr mocy, ściemniacz oświetlenia scenicznego, rozrusznik silnika pierścieniowego lub obciążenie rezystancyjne. Użytkownicy zastanawiają się nad jego zastosowaniem, sugerując, że mógł być używany w przeszłości jako materiał edukacyjny w warsztatach. Wspomniane są również podobieństwa do urządzeń z lat pięćdziesiątych, takich jak strugarki bramowe. Wygenerowane przez model językowy.