logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCDS - DPF - Filtr cząstek - Stałych - wskazania, opinie, zakres sprawnego.

rsv6 23 Lut 2019 15:33 14064 16
REKLAMA
  • #1 17799158
    rsv6
    Poziom 13  
    Ocena: 282
    Silnik 2.0tdi 170cr 2011 przebieg 260tys. Proszę o opinie jakie wartości mają być. Zawartość popiołu w oleju 0,16l wydaje mi się bardzo duża. Czy ta wartość po wymianie oleju w silniku powinna spaść? Gdzie jest czujnik popiołu?
  • REKLAMA
  • #2 17799710
    Albertomek
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Witam.
    Ta wartość świadczy o ilości popiołu w DPF po wszystkich wypalaniach sadzy. Wartość podana jest w jednostkach pojemności w tym przypadku masz 160 ml, a dla tego silnika wartość graniczna to prawdopodobnie 175 ml. Po jej przekroczeniu zalecana jest wymiana filtra.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17799858
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1630
    Ciśnienie różnicowe jest w porządku,jeszcze trochę pojeździ,chyba że jest świeżo po czyszczeniu ,czy wypalaniu .
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #4 17799991
    Albertomek
    Poziom 19  
    Wypalał 7 min wcześniej.
    W tym przypadku nie ma to znaczenia. Zawartość popiołu jest kalkulowana na przestrzeni czasu, dystansu i ilosci wypaleń filtra. Im częściej zapełnia się filtr i jest wypalamy (eksploatacja w niekorzystnych warunkach) tym więcej popiołu.
  • #5 17800410
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1292
    Różnicowe ciśnienie max 500mbar po wyżej DPF śmietnik.

Sprawny DPF ma około 120/170mbar.

(poprawiłem swój post)
  • REKLAMA
  • #6 17800482
    Albertomek
    Poziom 19  
    Przepraszam ale co to za jednostka „mb” ?
  • #8 17800877
    Albertomek
    Poziom 19  
    Milibary.[/quote]

Z całym szacunkiem ale mb to metr bieżący, a milibar to mbar (nie czepiam się jednak :) )

Wracając do tematu.
    Reasumując. Nie ma czujnika popiołu w tym układzie. Jest on kalkulowany na zasadzie jak napisałem wyżej. Nie masz większego wpływu na jego przyrost. Każde wypalanie dpf’a powoduje jego przyrost.
    Jeśli masz stały dostęp do VCDS’a to w kilka chwil bedziesz wiedział wszystko.
    Wejdź w wartości mierzone w sterownik silnika i znajdź grupę wartości dla dpf (od 68 w górę ale dokładnie nie pamietam). Na okienko, w którym bedziesz miał „oil ash...” wartość zapełnienia popiołem (w twoim przypadku 160 ml), najedź kursorem myszy. Pojawi się okienko, w którym masz info jaka jest wartość graniczna popiołu (prawdopodobnie 175ml), a poniżej przyrost ilości popiolu na 1000 km. Możesz na tej podstawie skalkulować sobie na ile jeszcze wystarczy dotychczasowy filtr.
    Pozdrawiam
  • #9 17800967
    rsv6
    Poziom 13  
    Albertomek napisał:
    Milibary

Z całym szacunkiem ale mb to metr bierzą, a milibar to mbar (nie czepiam się jednak :) )

Wracając do tematu.
    Reasumując. Nie ma czujnika popiołu w tym układzie. Jest on kalkulowany na zasadzie jak napisałem wyżej. Nie masz większego wpływu na jego przyrost. Każde wypalanie dpf’a powoduje jego przyrost.
    Jeśli masz stały dostęp do VCDS’a to w kilka chwil bedziesz wiedział wszystko.
    Wejdź w wartości mierzone w sterownik silnika i znajdź grupę wartości dla dpf (od 68 w górę ale dokładnie nie pamietam). Na okienko, w którym bedziesz miał „oil ash...” wartość zapełnienia popiołem (w twoim przypadku 160 ml), najedź kursorem myszy. Pojawi się okienko, w którym masz info jaka jest wartość graniczna popiołu (prawdopodobnie 175ml), a poniżej przyrost ilości popiolu na 1000 km. Możesz na tej podstawie skalkulować sobie na ile jeszcze wystarczy dotychczasowy filtr.
    Pozdrawiam

W tym problem że przy tym silniku mam nie aktywną funkcje "bloki danych" jestem w stanie otworzyć to tylko przez "adv.meas.values." zaznaczając to co widać na powyższych zdjęciach. Dziwne że bloki się nie otwierają a na starszym Audi z 1.9tdi z 2005 normalnie bloki są aktywne.
  • #10 17801016
    Albertomek
    Poziom 19  
    Widocznie masz kabel KKL. Potrzebny jest HEX pod Can
  • REKLAMA
  • #12 17801718
    Albertomek
    Poziom 19  
    To pewnie masz ten przypadek
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Niestety więcej nie jestem w stanie pomóc.
    Pozdrawiam
  • #14 17802004
    Albertomek
    Poziom 19  
    Kolego rsv6.
    Chciałem tobie pomóc w temacie zapytania jakie założyłeś. Teraz będę szczery. Nie pisz, że nikt nic nie wie, bo jedyną osobą wypowiadającą się w tym wątku, której brakuje wiedzy to niestety jesteś Ty (szukasz czujnika sadzy w oleju).
    Prosisz o interpretację danych, więc temat został przeze mnie opisany w powyższych postach.
    To, że masz wersję VCDS’a taką, a nie inną (oryginał czy nie nie będę się zagłębiał), i niedziałający z tym oprogramowaniem hardware, to niestety inny problem na inny wątek.
    Kończę swój wywód w tym temacie.
    Pozdrawiam
  • #15 17802194
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1292
    rsv6 napisał:
    Dziwne że bloki się nie otwierają a na starszym Audi z 1.9tdi z 2005 normalnie bloki są aktywne.

To normalne.
  • #16 17802488
    rsv6
    Poziom 13  
    Tak się składa że nikt dalej nie wie jaki jest zakres do zaswiecenia lampki. W blokach w starszym silniku jest pełno tego w sieci a z tym już mało co. Ale nic temat w kosz.
  • #17 17802509
    Albertomek
    Poziom 19  
    Kolego.
    Znowu piszesz, że nikt nic nie wie?
    Zadajesz kolejne pytanie nie związane z tym wątkiem. O jaką kontrolkę Tobie chodzi tym razem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z silnikiem 2.0 TDI 170 CR z 2011 roku, o przebiegu 260 tys. km, pyta o wartości popiołu w oleju, które wynoszą 0,16 l, oraz o czujnik popiołu. Odpowiedzi wskazują, że wartość ta odnosi się do ilości popiołu w filtrze DPF po wypaleniu sadzy, a graniczna wartość dla tego silnika to prawdopodobnie 175 ml. Wskazano, że czujnik popiołu nie istnieje, a jego zawartość jest kalkulowana na podstawie eksploatacji. Użytkownicy podkreślają, że ciśnienie różnicowe powinno wynosić około 120-170 mbar dla sprawnego DPF. Problemy z dostępem do bloków danych w VCDS mogą wynikać z używanego kabla, a użytkownik powinien mieć kabel HEX, aby uzyskać pełne dane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA