Silnik 2.0tdi 170cr 2011 przebieg 260tys. Proszę o opinie jakie wartości mają być. Zawartość popiołu w oleju 0,16l wydaje mi się bardzo duża. Czy ta wartość po wymianie oleju w silniku powinna spaść? Gdzie jest czujnik popiołu?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamAlbertomek napisał:Przepraszam ale co to za jednostka „mb” ?
Albertomek napisał:Milibary
Z całym szacunkiem ale mb to metr bierzą, a milibar to mbar (nie czepiam się jednak)
Wracając do tematu.
Reasumując. Nie ma czujnika popiołu w tym układzie. Jest on kalkulowany na zasadzie jak napisałem wyżej. Nie masz większego wpływu na jego przyrost. Każde wypalanie dpf’a powoduje jego przyrost.
Jeśli masz stały dostęp do VCDS’a to w kilka chwil bedziesz wiedział wszystko.
Wejdź w wartości mierzone w sterownik silnika i znajdź grupę wartości dla dpf (od 68 w górę ale dokładnie nie pamietam). Na okienko, w którym bedziesz miał „oil ash...” wartość zapełnienia popiołem (w twoim przypadku 160 ml), najedź kursorem myszy. Pojawi się okienko, w którym masz info jaka jest wartość graniczna popiołu (prawdopodobnie 175ml), a poniżej przyrost ilości popiolu na 1000 km. Możesz na tej podstawie skalkulować sobie na ile jeszcze wystarczy dotychczasowy filtr.
Pozdrawiam
rsv6 napisał:Dziwne że bloki się nie otwierają a na starszym Audi z 1.9tdi z 2005 normalnie bloki są aktywne.