logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Reverb sprężynowy RRVS3EB1C1B - Czy ktoś ma pomysł na schemat do tego reverbu.

p_calka 21 Mar 2019 15:50 1305 7
REKLAMA
  • #1 17857934
    p_calka
    Poziom 11  
    Witam,

Udało mi się okazyjnie nabyć reverb sprężynowy RRVS3EB1C1B ze wzmacniacza gitarowego Vox AC15 CC1. Na wejściu sprężyny ma 75 Ω,
    Na wyjściu 225 Ω. Czy ktoś może ma pomysł czym to napędzić? Żeby dawało fajny uniwersalny efekt pogłosu. Zawsze chciałem wybudować echo sprężynowe. Wszystkie schematy jakie spotkałem miały sprężyny z wejściem około 8 Ω i wyjściem około 2000 Ω. Wyjście nie jest problemem bo wzmacniacz mikrofonowy daje radę, natomiast wejście 75 Ω ciężko napędzić no i jeszcze sprawa zmiksowania sygnału czystego z modulowanym przez sprężynę. Proszę o jakieś nieskomplikowane pomysły. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17858038
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    W piecach jakie spotykam jest przeważnie wzmacniacz malej mocy/słuchawkowy LM386, spróbuj.
  • REKLAMA
  • #3 17858238
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    p_calka napisał:
    Witam,

Udało mi się okazyjnie nabyć reverb sprężynowy RRVS3EB1C1B ze wzmacniacza gitarowego Vox AC15 CC1. Na wejściu sprężyny ma 75 Ω,
    Na wyjściu 225 Ω. Czy ktoś może ma pomysł czym to napędzić? Żeby dawało fajny uniwersalny efekt pogłosu. Zawsze chciałem wybudować echo sprężynowe. Wszystkie schematy jakie spotkałem miały sprężyny z wejściem około 8 Ω i wyjściem około 2000 Ω. Wyjście nie jest problemem bo wzmacniacz mikrofonowy daje radę, natomiast wejście 75 Ω ciężko napędzić no i jeszcze sprawa zmiksowania sygnału czystego z modulowanym przez sprężynę. Proszę o jakieś nieskomplikowane pomysły. :)

A co jest nie tak z oryginalnym schematem reverbu z AC15 CC1, że nie chcesz z niego skorzystać?
  • #4 17858669
    p_calka
    Poziom 11  
    Terminator. Nie chcę korzystać ze schematu voxa bo potrzebuje osobnego prostego urządzenia. Typu napęd wejscia napęd wyjscia i mikser czystego i modulowanego sygnału.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17858742
    sherman34
    Poziom 18  
    Ocena: 129
    Kod 3EB1C1B można rozszyfrować.
    3 - typ, nie wiem co trójka dokładnie oznacza, raczej spotyka się 4, 8 i 9 (wymiary, ilość sprężyn itp.)
    E - impedancja wejściowa przy 1kHz około 600-800 ohm
    B - impedancja wyjściowa przy 1kHz około 2250-2575 ohm
    1 - krótki czas trwania pogłosu
    C - wejście galwanicznie izolowane, wyjście uziemione
    1 - bez blokady mechanicznej
    B - mocowanie poziome, otwartą strona do dołu

Dodano po 23 [minuty]:

Może coś takiego?
    Na wyjściu dał bym jakiś bufor w rodzaju wtórnika emiterowego oraz mały stopień mocy na wejściu. Potencjometr poziomu sygnału na wyjściu przy buforze.
    Oryginalnie schemat przystosowany do wejścia w odwracacz fazy więc jeśli chcemy schemat wykorzystać do budowy osobnego efektu trzeba zapewnić odpowiednią "siłę" sygnału żeby przedostał się przez X długość kabla gitarowego.
    Załączniki:
    • Reverb sprężynowy RRVS3EB1C1B - Czy ktoś ma pomysł na schemat do tego reverbu. SS_Reverb_Hot_Rod_Deluxe_SS_Reverb.jpg (246.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 17858839
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    :arrow: c_pałka
    A kto ci każe kopiować całego VOXa? Wystarczy skopiować obwód reverbu.
  • #7 17859018
    p_calka
    Poziom 11  
    Sherman 3 oznacza ilość sprężyn dzieki z schemacik myślę że z niego skorzystam😊
  • #8 19009222
    p_calka
    Poziom 11  
    Ogarnąłem montując wzmacniacz słuchawkowy i mikrofonowy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył reverb sprężynowy RRVS3EB1C1B z wzmacniacza Vox AC15 CC1 i poszukuje schematu do jego napędzenia, aby uzyskać uniwersalny efekt pogłosu. Wskazano, że impedancja wejściowa wynosi 75 Ω, a wyjściowa 225 Ω, co stwarza wyzwania w doborze odpowiednich komponentów. Proponowane rozwiązania obejmują użycie wzmacniacza słuchawkowego (np. LM386) oraz bufora sygnału na wyjściu. Użytkownik nie chce korzystać z oryginalnego schematu Voxa, ponieważ potrzebuje prostego urządzenia do miksowania sygnału czystego z modulowanym. Dodatkowo, wyjaśniono oznaczenia modelu, wskazując na ilość sprężyn oraz parametry impedancji.
REKLAMA