logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Rapid 1.6TDI 90km - Szarpanie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu

Fear85 06 Kwi 2019 16:44 13782 34
REKLAMA
  • #1 17889451
    Fear85
    Poziom 5  
    Od dłuższego czasu borykam się z szarpnięciem przy dodaniu i odjęciu gazu. Wygląda to tak, że jadę sobie dla przykładu autostradą za kimś ze stałą prędkością i ten ktoś zwalnia wiec ja odejmuje gazu by zwolnić i tu po odjęciu gazu jest wyczuwalne szarpnięcie. Ten ktoś przyśpiesza, ja dodaje gazu nie ważne czy delikatnie czy mocniej to i tak pojawia się mocnniej wyczuwalne szarpnięcie. Nie ważne czy silnik jest zimny czy rozgrzany, efekt ten sam. Autko nie posiada dwumasy. Wymienione wszystkie poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów. Sprawdzone przeguby, półosie i są bez luzów. Zauważyłem, że czasami po puszczeniu gazu, wskazówka obrotomierza opada od razu o jakieś 2mm i dalej opada juz normalnie. Przy dodaniu gazu kilka razy też to zauważyłem że od razu podskakuje o jakiś 1mm i potem idzie w górę normalnie. Komputer nie wyrzuca żadnych błędów. Autko ma przejechane 135 tyś km. Auto nie dławi się, nie traci mocy. Czy ktoś miał taki przypadek i jest w stanie podpowiedzieć co sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • #2 17890116
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2615
    Jedną z przyczyn może być zabrudzony lub wytarty potencjometr pedału gazu o ile on występuje w Twojej wersji.
  • #3 17890433
    Albertomek
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Plumpi napisał:
    Jedną z przyczyn może być zabrudzony lub wytarty potencjometr pedału gazu o ile on występuje w Twojej wersji.

Każdy TDI od ponad 20 lat ma potencjometr na pedale gazu.
  • REKLAMA
  • #4 17890816
    matus1014
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    Nie posiada dwumasy czy była i przy wymianie taniej było założyć jednomas?
  • #5 17891698
    Fear85
    Poziom 5  
    Auto jest z 2014 roku, sprawdzę ten potencjometr.

Sprzęgło od nowości nie było wymieniane. Oryginalnie auto jest bez dwumasy.
  • #6 17940252
    matus1014
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    Jakiej firmy te poduszki są założone? ,
    Jeśli jest to odczuwalne przy dodaniu lub odjęciu gazu to najpewniej jest to ten łącznik od skrzyni do belki zawieszenia przedniej "przód-tył" ta poduszka ja bym stawiał na nią .
  • REKLAMA
  • #10 17976423
    Fear85
    Poziom 5  
    Ja pojechałem do serwisu gdzie kupiłem auto i mówię im, że mają mi to zdiagnozować w ramach reklamacji bo tak się nie da jeździć. Zdiagnozowali, że problem leży w sprzęgle, że są to typowe objawy dla zużywającego się sprzęgła. Wycenili mi to na ponad 2500zł z robocizną. Mówię im, że ja nie zamierzam płacić za coś co od momentu kupna było spier***one. Stwierdzili, że to jest element naturalnie zużywający się i nie podlega to reklamacji. Mówię im kolejny raz, że było tak od początku i mają nawet w systemie informację o moim zgłoszeniu tego problemu.

Ktoś ma dobrego fachowca który zajmuje się takimi reklamacjami samochodów ?
    Mieliście kiedyś przypadek reklamowania samochodu? Zastanawiam się jakie mam szanse na wygranie ale z mojej perspektywy dla mnie to jest zwykłe zatajenie wady.

Przy kupowaniu auta chciałem jechać na stację diagnostyczną to stwierdzili że oni już sprawdzali autko u nich na serwisie i gwarantowali iż wszystko jest sprawne. Chciałem się przejechać gdzieś szybszą drogą by zobaczyć jak się autko zachowuje przy dużych prędkościach bo 95% moich tras to autostrady to stwierdzili że nie da się. Ale tydzień potem jak zgłosiłem im problemy to już się dało...Dla mnie oni dokładnie wiedzieli jakiego złoma sprzedają.

A może jest ktoś kto też miał problem z kupionym autem w Skodzie Kierat Tychy? Proszę o kontakt. Chcę ich doszczętnie u**bać.
  • #11 19933435
    miroxl
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Czy ktoś może rozwiązał problem szarpania? U mnie w Leonie 2011 1.6 cayc dokładnie to samo - szarpie silnikiem zarówno przy dodawaniu, jak i puszczaniu pedału przyspieszenia. Poduszki wymienione.
  • #12 19957863
    mr_koza2
    Poziom 1  
    Cześć
    Czy ktoś może napisać jak rozwiązać ten problem szarpania ???

Dodano po 53 [sekundy]:

Lelek5770 napisał:
    Właśnie wymieniłem sprzęgło z dociskiem( mocno wytarte) i dalej to samo....

Naprawiłeś to ?
  • REKLAMA
  • #13 19958074
    ledka
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Wymienicie pół samochodu, a problem i tak zostanie.
  • #14 19982608
    miroxl
    Poziom 11  
    miroxl napisał:
    Czy ktoś może rozwiązał problem szarpania? U mnie w Leonie 2011 1.6 cayc dokładnie to samo - szarpie silnikiem zarówno przy dodawaniu, jak i puszczaniu pedału przyspieszenia. Poduszki wymienione.

Po wgraniu oryginalnego oprogramowania silnika (z przed tzw. afery dieslowej) problem ustąpił. Kosztowało mnie to 300zł.

Edit po jakimś czasie problem powrócił
  • #15 20309398
    arocze0712
    Poziom 2  
    Jak tam z tym szarpaniem?. Octavia 2 1.6 tdi cayc. Nie mam już pomysłów, a jest to bardzo wkurzające. Myślę że to coś z silnik, bo mechanicznie posprawdzane wszystko. Ten potencjometr?, oprogramowanie?. Proszę, dajcie znać;)
    Ps. Czytałem coś o czujniku położenia sprzęgła.
  • #16 20309449
    miroxl
    Poziom 11  
    Czujnik położenia sprzęgła sprawdzałem przez VCDS i reaguje prawidłowo więc to niestety nie to. Ja myślę w tej chwili, żeby usztywnić poduszkę skrzyni wkładką poliuretanową. Obawiam się jednak, ze to może generować wibracje karoserii.
  • #17 20309712
    ledka
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam, proszę sprawdzić kondycję wtrysków.

Pozdrawiam.
  • #18 20309888
    arocze0712
    Poziom 2  
    W sumie to wtryski były niedawno regenerowane, wiele się poprawiło ale to szarpanie jak było tak jest.
  • #19 20309901
    miroxl
    Poziom 11  
    Wtryski wymieniłem na fabrycznie nowe i jedyne co się poprawiło to spadło spalanie. Szarpanie jak było tak jest.
  • #20 20310283
    arocze0712
    Poziom 2  
    Sam już nie wiem, wydaje mi się że przy puszczaniu gazu poza szarpnięciem słychać też jakiś stuk, więc może to coś mechanicznie, może trzeba się aktycznie skupić na mocowaniach silnika. Dziwi mnie tylko, że przynajmniej na jakiś czas pomogła zmiana oprogramowania. W przyszłym tygodniu będę rozmawiał z mechanikiem i przy okazji z gościem który zajmuje się takimi programami. Dam znać jak coś się objawi. Pozdrawiam
    Edit
    Śmieszna sprawa. Mechanik uruchamiał ostatnio zaślepionego EGRa (długa historia). Gość który programował to wszystko powiedział że najlepiej wgrać możliwie najstarsze oprogramowanie. I co?. Samochód przestał szarpać, no może jest to jeszcze wyczuwalne ale zupełnie nie przeszkadza. Nie wiem co o tym sądzić, na razie jest ok, zobaczymy co będzie dalej.
  • #21 20755149
    kameleon222
    Poziom 12  
    Ocena: 61
    a wymieniał ktoś skrzynie biegów ? może to luzy w skrzyni
  • #22 20859741
    jamesoki
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Podbiję temat bo chyba znam przyczynę.
    Jest to skrzynia biegów i luzy na przesowkach oraz łożyskach. Tak ta skrzynia spaprana jest w wagu. I 5b i 6b daje takie objawy. Auto odbija się jak kulka w pinballu. Nie jest to wina silnika. Wystarczy jechać np na 5 biegu 2000obr zdjąć nogę z gazu, wcisnąć i puścić sprzęgło. Auto zaczyna się odbijać.
    Remont skrzyni chm. Coś pod 4k plnow teraz. Prawdopodobnie nic nie da. Chm tak soe zastanawiam co dalej. Nalot 100 000. Jup. Niemiecka precyzja.
  • #23 20925743
    kameleon222
    Poziom 12  
    Audi a3 1.6 tdi - również mam ten sam problem, idzie zęby wybić, najgorzej jest na drugim biegu jak dodam gazu i nagle puszcze. Próbowałem usztywnić poduszkę skrzyni ale drgania na karoserii były nie do wytrzymania. Wtryski sprawdzone, luzy na przegóbach również. Wydaje mi się że problem może być w dwumasie lub skrzyni. Teraz pytanie co z tym robić.
  • #24 20926017
    jamesoki
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Rozumiem, że usztywniałeś tą, która jest odpowiedzialna za skręt silnika, tą okrągłą na saniach? Poza tym, że plomby leciały z zębów, jaki był efekt?
    Moja 1.4 tsi nie ma dwumasy więc to nie sprzęgło tylko skrzynia.
  • #25 20937475
    kameleon222
    Poziom 12  
    Nie na saniach, tam jest ciężki dostęp. usztywniałem tą co trzyma skrzynie. Efekt taki że szarpanie było tylko trochę mniejsze ale drgania takie że tylne koło całe się trzęsło.ty w 1.4 tsi ( benzyna) również masz problem ?
  • #26 20942070
    kameleon222
    Poziom 12  
    Może niech każdy kto ma taki sam problem poda model skrzyni aby wyszczególnic dany rodzaj
    Ja osobiście posiadam model skrzyni LUB
  • #27 21061060
    arek8765
    Poziom 11  
    Ocena: 7

Mam ten sam problem ze Skodą Octavią 2 lift silnik 1.6 TDI CAYC. Zauważyłem, że powyżej 2000 obrotów szarpnięcie jest bardzo małe. Najgorzej jest w terenie zabudowanym jadąc 50 km/h na 3 biegu. Ktoś rozwiązał ten problem.
  • #28 21221807
    lokipakas1918
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Udało się komuś to naprawić? 1.6 TDI Cayc Jetta ten sam problem po odjęciu gazu nagle jakby silnik się cofał, dodasz gazu i do przodu. Poduszki wszystkie wymieniłem na nowe, łącznie z poduszką w belce, okrągłe 2 sztuki.
  • #29 21224648
    arek8765
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    >>21221807 Ja wywaliłem ten plastik, co dawali do akcji serwisowej po aferze z ekologią i narazie nie mam szarpnięć. Ten plastik jest wsadzony za przepływomierzem.
  • #30 21234868
    dolares1
    Poziom 2  
    >>21224648 jaki plastik?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy szarpania przy dodawaniu i odjmowaniu gazu w autach z silnikiem 1.6 TDI, bez dwumasy, mimo wymienionych poduszek silnika i skrzyni, sprawdzonych przegubów, półosi oraz braku błędów w komputerze. Rozważano uszkodzony lub zabrudzony potencjometr pedału gazu, czujnik położenia sprzęgła, zużyte sprzęgło z dociskiem, luzy w przegubach wewnętrznych i półosiach, a także problemy ze skrzynią biegów, zwłaszcza luzy na przesuwkach i łożyskach. Pojawiły się też sugestie dotyczące wtrysków, mocowań silnika oraz wpływu oprogramowania silnika; u części osób chwilową poprawę dawało wgranie starszego lub oryginalnego softu, a w jednym przypadku usunięcie plastikowego elementu za przepływomierzem związanego z akcją serwisową po aferze emisyjnej. Problem był opisywany w kilku modelach VAG i często pozostawał nierozwiązany mimo wymiany wielu elementów mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA