logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie cieczą ogniwa Peltiera TEC1-12740 - jak dopasować?

pawlo444444 28 Kwi 2019 17:59 927 6
REKLAMA
  • #1 17931645
    pawlo444444
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam

Mam w posiadaniu moduł peltiera TEC1-12740, o wymiarach 62x62mm, napięciu maksymalnym 15,4V, prądzie maksymalnym 40A i mocy 335,6W

Troszeczkę się przeliczyłem co do możliwości chłodzenia go za pomocą zestawu radiator+wentylator. Na początku stwierdziłem, że jeśli dam odpowiednio duży radiator i wentylator o przepływie rzędu 200m3/h to powinno wystarczyć, jednak przy zastosowaniu do jakiego chce użyć ów zestaw jest to niewystarczające, szczególnie biorąc pod uwagę iż przy połowie mocy już ledwo daje sobie radę.

Kolejna myśl jaka mi przyszła to użycie do tego celu zestawu komputerowego do chłodzenia cieczą. Dzięki takiemu zastosowaniu można by było dość efektywnie odprowadzać ciepło z samego ogniwa, co w przypadku tradycyjnej metody jest uzależnione od kilku czynników.

Jednak jest jeden problem. Z tego co kojarzę to moduły 40x40mm jeszcze jakoś pasują rozmiarowo do bloku wodnego, to w przypadku opisanego wyżej rozmiaru jest problematyczne, gdyż ogniwo musi być chłodzone na całej powierzchni.

Stąd kilka pytań.

Czy są chłodzenia odpowiednie rozmiarowo do mojej aplikacji? Czy zestaw z jedną mini chłodnicą i wentylatorem 200|300m3/h da radę, czy lepiej iść w większą z miejscem na dwa wentylatory?

Zdaję sobie sprawę, że przy tej mocy ciężko będzie osiągnąć zamierzony efekt. Dodam, że zestaw nie będzie wykorzystywany do pracy ciągłej przez dłuższy czas, jeśli mi się uda to będzie pracował przez co najwyżej kilka minut.

Zastanawia mnie jeszcze czy można by użyć zwykłego bloku chłodniczego jednak pomiędzy nim, a modułem dać blachę miedzianą, o grubości kilku milimetrów rozmiarowo odpowiadającej modułowi, przez co ciepło z całego modułu mogło by kumulować się w miedzi i z niej zostać odebrane poprzez blok wodny. Nie jestem pewny czy miało by to sens.

Wolałbym uniknąć frezowania CNC, gdyż koszt zapewne byłby kilkukrotnie wyższy niż pozostałe komponenty, a jednak wolę ograniczyć koszta do minimum.

Byłbym wdzięczny, za każdą sugestię.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17933804
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 813
    Chyba są bloki wodne o takich wymiarach, ale cena czterocyfrowa. Chłodnica z jednym wentylem nie da rady. Z dwoma raczej też nie. Przynajmniej w trybie ciągłym. Jakby dać rezerwuar to ciecz zgromadziłaby ciepło. Ale nie wiemy ile tego ciepla. Jaka moc przez ile czasu. Może właśnie najlepszą opcją będzie założyć klocek miedzi o odpowiedniej masie, a na niego zwykły radiator z wentylem od jakiegoś cpu. Jeżeli ma to pracować kilkadziesiąt sekund na kilkanaście minut to wystarczy. Tylko trzeba policzyć. Ciepło właściwe materiałów i wzory w necie są.
  • REKLAMA
  • #3 17934033
    pawlo444444
    Poziom 9  
    Kojarzysz może jakieś nazwy takich bloków? Bo szczerze mówiąc szukałem odpowiedniego, ale zazwyczaj producenci podawali ogólne wymiary bloków.

Znalazłem też blok wodny 80x80, jednak jedyna opcja zamówienia wymagała zakupu aż 100 sztuk, dodatkowo śmiem wątpić w jakość takiego bloku.

Tutaj to taki pewny bym nie był, trzeba wziąć pod uwagę, że te standardowe wentylatorki przy chłodnicach to raczej idą na kompromis pomiędzy wydajnością, a hałasem. Ja mam zainstalować małe potworki SUNON'a (120x120x38mm, 322,8m3/h, 54dB, 4200RPM lub jego mniejszy brat 92x92x38mm, 204,2m3/h, 57,6dB)

Z tym rezerwuarze, to powiem szczerze nie pomyślałem. W moim przypadku było by to nawet sensowne rozwiązanie.

Z tego co rozumiem to w przypadku ogniwa peltiera moc cieplna to moc pobrana poprzez zasilanie + ta przepompowana ze strony zimnej. Czyli prawdopodobnie coś koło 350/400W w takim zastosowaniu.

Co do bloczku miedzianego od strony ciepłej, to miałem na myśli raczej kombinację ze standardowym blokiem wodnym. Największym problemem w tym przypadku będzie zastosowanie dwóch warstw pasty termoprzewodzącej, no chyba, że użyłbym "ciekłego metalu" ale nie mam pojęcia jakby zareagował z ceramiczną powłoką i jak faktycznie by się to przełożyło na wyniki.

Dzisiaj dotarł do mnie wentylator 120x120mm 300m3/h i w połączeniu z radiatorem 150x140x80mm(podstawa 10mm grubości, blaszki 70mm wysokości). Przy pełnej mocy wentylatora temperatura po stronie zimnej utrzymywała się na około -4°C, a po stronie ciepłej około 38°C(moc pobierana 160W). I jak się tak zastanowić to wąskim gardłem musi być ten radiator. W sumie był on przeznaczony raczej do pasywnego chłodzenia.

Tak czy siak wątpię, aby zwykły radiator i wentylator dały rady.

Dzięki za odzew. :D

Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się odezwie w tym temacie :P
  • REKLAMA
  • #4 17935756
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 813
    pawlo444444 napisał:
    Kojarzysz może jakieś nazwy takich bloków?
    np. Ek supremacy evo threadripper.
  • #5 17935873
    pawlo444444
    Poziom 9  
    Pójście w tą stronę, może i by było dobre, ale z tego co widziałem "wieczko" o wymiarach 55x71.9mm więc tylko jeden wymiar pasuje. W ostateczności rozejrzę się za czymś podobnym do "XSPC Blok wodny RayStorm Neo chrom, AMD TR4, AMD SP3". Sam blok w porównaniu do kosztów frezowania CNC, może być w moim budżecie.

Teraz przeglądając wnętrza kilku bloków tego typu, możliwe że będę mógł znacząco zmniejszyć koszta wycięcia na CNC takiego bloku. Niektóre bloki zamiast mocno wystających blaszek, miały grubszą podstawę i zostały wyfrezowane korytarzyki dla cieczy. Może to krok w lepszą stronę. Sam pewny nie jestem. Zaprojektuję i podeślę jakiejś firmie, aby mi to wyceniła. Choć raczej spodziewam się znacznie wyższej ceny.

Ostatecznością pozostanie blok wodny DIY, co nie musi być takim złym pomysłem.

Liczę dalej na sugestię forumowiczów :)
  • REKLAMA
  • #7 17937229
    pawlo444444
    Poziom 9  
    Dzięki za link. Cena z pewnością bardziej atrakcyjna w porównaniu do ponad 400zł za blok do threadrippera. I tak spodziewam się wydatku rzędu 1500zł na ten projekt(raczej górny pułap, choć boli po kieszeni)

Szczerze to znalazłem taki identyczny na "alibaba", ale jako że jest to stricte hurtownia to minimalna ilość w zamówienia była na poziomie 100 sztuk.
    Ogólnie szukałem na innych stronach, tylko wpisywałem "x" zamiast "*" przy wymiarach i to mnie zgubiło.

Martwi mnie tylko czy faktycznie będzie na tyle efektowny blok by poradzić sobie ze swoim zadaniem. Przede wszystkim jest wykonany z aluminium co już jest pewnym problemem, po drugie do zakwestionowania jest jego wewnętrzna budowa. Niektóre mają po prostu wycięte grube, pojedyncze kanały, a niektóre w budowie wyglądają jak radiator z kilkoma "finami" w zamkniętej obudowie.

To na czym mi zależy i właśnie dlaczego chcę zamontować blok wodny, to jak najsprawniejsze odprowadzanie ciepła z ceramicznej powierzchni ogniwa. To przełoży się na większą różnicę temperatur jak i samą moc chłodzącą. W moim obecnym testowym układzie, aluminiowy radiator nie nadąża z oddawaniem ciepła, przez co bardzo mnie to ogranicza.

W ostateczności kupię ten blok, jednak chyba najpierw spróbuje własnych sił i kupię blachę, miedzianą o grubości 4mm i wyfrezuję w niej rowki na 2~3mm głębokości, z pewnością będzie to tańsze a jeśli mi się nie uda, to przynajmniej się czegoś nauczę.

Tak czy inaczej dzięki. Może jeszcze ktoś dorzuci coś od siebie, albo ma inny pomysł lub sugestię? Mam nadzieję, że tak :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada moduł Peltiera TEC1-12740, który wymaga efektywnego chłodzenia. Początkowo planował użycie radiatora i wentylatora, jednak okazało się to niewystarczające. Rozważa zastosowanie zestawu chłodzenia cieczą, co pozwoliłoby na lepsze odprowadzanie ciepła. W dyskusji poruszono kwestie dostępności bloków wodnych odpowiednich do wymiarów ogniwa oraz ich kosztów. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym wykorzystanie bloków miedzianych oraz DIY, a także wskazywali na problemy związane z materiałami i konstrukcją bloków wodnych. Wspomniano o wentylatorach SUNON oraz blokach wodnych takich jak XSPC RayStorm Neo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA