omnixcrs napisał: może nie jestem wszechwiedzący w dziedzinie elektroniki ale zapewniam ze kiedy napisałem 24VAC to miałem na myśli 24VAC a nie DC !
Nieładny ton kolega przyjął w rozmowie - konfrontacyjny.
Czuje się kolega urażony zadawanymi pytaniami?
- to dział dla początkujących, więc możemy się spodziewać koszmarnych błędów początkujących. To się zdarza często.
- sam temat oraz zadawane przez kolegę w dalszej części pytania wskazują na ...początkującego. Dlatego proszę się nie obrażać, normalnie odpowiadać na pytania zadawane nie po to aby koledze dokuczyć ale by pomóc - a do tego trzeba informacji.
Proszę zmienić ton.
Samo "buczenie" zaworu nie świadczy o tym, że dzieje się coś złego. Takie elementy jak przekaźniki czy zawory maja zazwyczaj szeroką tolerancję na wartość napięcia zasilającego - np. 20%.
Odwiniecie kiliku(nastu) zwojów z toroida zawsze wchodzi w grę, bo to prosta sprawa, można też włączyć w szereg kilka zespołów połączonych antyrównolegle diod np. 1N400x (na każdym zespole dwóch diod będzie spadek napięcia ok.0,7V).
Zbigniew 400 napisał: Wstaw opor taki aby na elektrozaworze było 24V.
Rozumiem, że tylko do prób (sprawdzenia czy nadal buczy)? - bo na stałe to zły pomysł.
Przyczyny zbyt wysokiego napięcia:
- zapewne nawinięto go "oszczędnościowo" - stąd duża różnica miedzy stanami bieg jałowy/obciążenie nominalne,
- niewielkie obciążenie (należało kupić transformator o mniejszej mocy),
- wysokie napięcie sieci 237VAC zamiast 230VAC.
No i w końcu:
omnixcrs napisał: Toroid to tst50/24
omnixcrs napisał: Pod Tym linkiem zakupiony:
https://www.tme.eu/pl/details/tst50w 24v/transformatory-toroidalne/indel/tst-50-013/
To w końcu który: TST50/24 czy TST50/013 ?