logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 1.4 16V nie odpala - Błędy P0106 i P0609, MAP sensor?

paju123 05 Lip 2019 21:10 2961 6
REKLAMA
  • #1 18046442
    paju123
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Czołem. Pewnego ranka mój PUG mnie zawiódł - kręci, czasem jakby chwytał, ale nie odpala. Pompka podaje paliwo
    Czy podpowiedziałby mi kto co oznaczają błędy "Nieprawidłowy zapis P0106 / nie dostosowane czujnik ciśnienia absolutnego kolektora dolotowego / kolektora dolotowego ciśnienia atmosferycznego" i |"P0609 awarii czujnika VSS "B" organ kontroli " Oba te błędy wyświetlają się po podłączeniu zwykłego kabla ELM.
    Czy to tzw. MAP sensor
    Dodam, że jest z instalacją LPG (na gazie też nie pali, próbowałem plakiem odpalić - też nic).

Dodano po 1 [minuty]:

Peugeot 206 SW 1.4 16V 65KW, 88 KM z 2004 r
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18047121
    paju123
    Poziom 8  
    Tak. Iskrzy jak szalony... a nie odpala. Jak czytać te dwa błędy występujące razem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18047743
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5045
    Co ma sonda do tego?
    Zajmij sie przyczyną błędu P0106 to odpalisz auto.
    Ten drugi błąd nie ma tu nic do odpalania - kalkulator silnika nie widzi prędkości auta.
    Problem jest z ciśnieniem w kolektorze ssącym.
    Może to byc MAF, może to być instalacja czujnika a może cos z kolektorem ssącym.
    Najlepiej odczytać ciśnienie w kolektorze za pomocą interfejsu, można by też zmierzyć miernikiem napięcie na wyjściu MAF na niepracującym silniku i w momencie próby jego odpalenia.
  • #6 18047880
    paju123
    Poziom 8  
    Dzięki za sugestie. Dorwałem na szrocie sensor. Okaże się czy to sensor sam w sobie czy coś innego. Tylko tu pojawia się kolejny problem.,, listwa z wtryskami gazu zasłania dojście do śruby od sensora. Czy jeśli rozmontuję listwę z wtryskami to nie zapowietrzę układu gazowego? Wiem, że temat zaczyna zbaczać, ale czasem tak jest, że jeden problem generuje drugi :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 206 1.4 16V, który nie odpala, mimo że pompka paliwowa działa i jest iskra. Wskazuje na błędy P0106 (nieprawidłowy zapis czujnika ciśnienia absolutnego) oraz P0609 (awaria czujnika VSS). Użytkownicy sugerują, aby skupić się na błędzie P0106, który może wskazywać na problemy z ciśnieniem w kolektorze ssącym, a także na czujniku MAF. Użytkownik planuje wymienić czujnik, ale obawia się o zapowietrzenie układu gazowego podczas demontażu listwy wtryskowej. Odpowiedzi wskazują, że demontaż nie powinien spowodować zapowietrzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA