Kupiłem sobie ostatnio kilka sztuk akumulatorków li-ion 10440 3.7v o pojemności niby 350mAh (jak na zdjęciu poniżej). Do tej pory takich akumulatorów z napięciem 3.7V używałem tylko w wymiarze 14500 i pojemności niby 1300mAh, do nich mam kupioną specjalną ładowarkę (równie chińską, jak i wszystkie te akumulatorki, taką jak na zdjęciu poniżej) która jest niby uniwersalna i na tabliczce widnieje napis "Output: 3.7V/500mA". Ładowarka odcina ładowanie gdy napięcie na aku osiągnie 4.2V i zawsze się sprawdza z tymi większymi aku 14500. Tak na prawdę z racji tego, że to wszystko to totalna chińszczyzna to nie wiem jaka jest rzeczywista pojemność tych aku i prąd ładowania. Ludzie w komentarzach odnośnie tych aku 14500 pisali że mają faktycznie ok 500mAh, ja tylko mogę powiedzieć że tą ładowarką ładują się do tych 4.2V zawsze mniej więcej 5h. Zamawiając te mniejsze aku pomyślałem, że będę je ładował tą samą ładowarką, jednak teraz jak tak patrzę na przykładowe charakterystyki podobnych ogniw 10440 (konkretnie o tych co kupiłem za wiele informacji nie było, tj. nie było podanego prądu ładowania) to zazwyczaj jest maksymalny prąd ładowania 350mA. I teraz nasuwa się pytanie, czy bezpiecznym będzie ładowanie tych aku 10440 w tej ładowarce? Jeśli nie, to czy można jakoś prosto w tej ładowarce ograniczać prąd ładowania, tak by zachować jej funkcjonalność? Nie chciałbym nadmiernie ryzykować eksplozji aku, mogę chłodzić je podczas ładowania dodatkowo wiatrakiem z PC, tylko czy to coś da?