Aku li-jon 7,2V stosowane są na przykład przez Nikona (aparaty D1,aku EN4 ),są też wykorzystywane jako zastępcze w stosunku do aku 7,4V (P38 Varta -7,2V,600mAh, zamiast 7,4V NB-2L Canon -zasilanie aparatu Canon PowerShot S50 lub kamer MVX 200 ) ,zamiany są również odwrotne ( 7,4 zamiast 7,2V).Parametry ładowania zmierzyłem na prostej ,taniej ładowarce nabytej na Allegro (ok.30 zł) .Budowa ładowarki oparta jest na US MC 34063 .Załączam zdjęcia , dolnej i górnej strony płytki drukowanej (może to kogoś zainteresuje - zdjęcia zawierają całość elektroniki z tej ładowarki ,jednak bez typowego zasilacza 12V /1A).Napięcie na zaciskach ładowarki wynosi ok. 8,5V (przy wyjętym aku ,lub włożonym ,ale naładowanym ).Jeśli aku jest rozładowany, napięcie na zaciskach spada do ok. 7,5 V (jest to zależne od stopnia rozładowania ),ja używałem dość rozładowanego aku ,uruchamiał sprzęt ,ale ten zaraz się wyłączał.Używałem P38 i podróby Canon NB-2L (7,4V/850mAh) ,bez względy na włożony aku ,wyniki były zbliżone .Napięcie od ok .7,45 wędrowało w górę aż do ok.8,5V. Prąd ładowania wynosił (przy rozładowanym aku ) ok. 0,23A (230 mA) ,stosunkowo szybko malał (gdy dioda zaświeciła się na zielono wynosił ok.0,02A -20 mA )sama elektronika ładowarki pobierała ok.10 mA,te ostatnie dane są orientacyjne ,gdyż używałem miernika z zasilacza o roździelczości 0,01 . Wynika z tego ,że pomiar woltomierzem (bądź amperomierzem) ładowarki przed włożeniem aku i po pewnym czasie ładowania ,mógłby być jakimś orientacyjnym czynnikiem stanu naładowania aku.Orientacyjne czasy ładowania tych aku -to kilka godzin ,zależnie od stanu rozładowania (1-3h).Odpowiadając na pytanie ,czy można obliczyć czas ładowania -moim zdaniem nie, gdyż wygląda to jak nalewanie wody do wiadra ,zakrytego pokrywką ,w którym może jest trochę wody ,a może nie ma .Nie ma pewności na ile mocno jest rozładowany aku.
Załączniki:
-
IMG10005.JPG
(107.86 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
-
IMG10003.JPG
(79.1 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.